Xanadu Napisano 26 Luty 2011 Autor Share Napisano 26 Luty 2011 Witam.Coś ze dwa lata temu, wyskoczył mi język spustowy (prawdopodobnie od pistoletu, sądząc po niewielkim rozmiarze) a obok krążek, który po oczyszczeniu z ziemi okazał się być zupełnie gładki.Patyna zielona sugeruje rodzaj stopu, ale nic więcej.Moje pytanie więc brzmi: czy jest jakiś sposób na odczytanie oryginalnych bić powierzchni, wobec kompletnego braku widocznych śladów?Kiedyś widziałem na Discovery" prace urządzenia do odczytu zatartych celowo numerów na silnikach kradzionych pojazdów, ale w tamtych przypadkach zatarcia były na ogół fragmentaryczne - w przypadku mojego krążka - nie widać kompletnie nic.Zatem - czy może to być np. krążek, który miał się stać monetą, ale nie doczekał bicia, czy jednak moneta, albo jakiś żeton, ale zatarte do kompletnej gładzi?Da się coś na to poradzić?Jeśli ktoś będzie zainteresowany pomocą czy poradą, zapodam zdjęcia fantu w możliwie dużych formatach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Defekt Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 W ostatnim czasie na forum był poruszany ten temat, poszukaj na pewno znajdziesz wątek. Któryś z kolegów pytał czy można użyć rentgena szpitalnego...Ale TAK, można odczytać co na niej było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Rendgen szpitalny nic tu nie da. Metalu nie prześwietli.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Defekt Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Podałem hasło entgen szpitalny", które z tego co pamiętam było użyte w TAMTYM wątku żeby kolega mógł go znaleźć. Nie jestem idiotą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Defekt Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 tutaj coś masz http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=684103#1209719 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanadu Napisano 27 Luty 2011 Autor Share Napisano 27 Luty 2011 Dzięki za link, już go przeglądałem. Pozostałe, wiążące się z frazą entgen" również.Wiesz, Defekt, obawiam się że płaski krążek mogło by dać się prześwietlić, ale i tak nic nie wyjdzie, bo rozdzielczość może być za słaba.Ale to nasuwa mi pomysł wybrania się do prywatnej kliniki dentystycznej, gdzie mają urządzenia do cykania zbliżeń na potrzeby prześwietlenia kilku zębów, co tutaj miało by właściwe rozmiary.Zobaczymy.Dzięki za pomysł :)Btw... cyrograf, Willi Roentgen prześwietlił by cię na wylot samym wzorkiem za tego endgena" o.O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 To ostatnie to prawda :(Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.