okrezna5 Napisano 2 Listopad 2013 Share Napisano 2 Listopad 2013 1806 – Wojna z Napoleonem. Drezdenko zajmują przemaszerowujące oddziały francuskie.. W czasie wojen napoleońskich okolice Drezdenka na krótko zajęły wojska francuskie. W latach 1812-1819 w mieście działała gwardia obywatelska, która pilnowała porządku publicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemenss Napisano 11 Grudzień 2015 Share Napisano 11 Grudzień 2015 Podczas przemarszu armii napoleońskiej na Moskwę w 1812r, w ciechanowskim kościele urządzono piekarnie.(sześć pieców) Opałem było wszystko co nadawało się do opalania pieców,łącznie z całym wyposażeniem świątyni, także z podłogą i ołtarzem głównym. To było największe zdewastowanie kościoła w jego prawie 500 letniej historii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisek311 Napisano 13 Grudzień 2015 Share Napisano 13 Grudzień 2015 Witam,Na tojej mapie brakuje śladu o pobycie Napoleona w Pałacu w Kamieńcu niedaleko Susza w drodze do Malborka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maximus05111981 Napisano 21 Styczeń 2018 Share Napisano 21 Styczeń 2018 Witam, na twojej liście niema Stargardu nie mylić ze Starogardem.A wiadomo że w latach 1806-1812 przetaczały się przez Stargard.Pewnego dnia chciałem sprawdzić czy to prawda, no i obrałem Pewne miejsce, miałem przeczucie że tamtędy mogli iść.No i trafiłem kilka fantów między innymi (klamra pionowa z głową lwa, guzik 2 pułku Artylerii) Myślę że ziemia tam jeszcze wiele skrywa skarbów z tamtych czasów,Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.