okrezna5 Napisano 2 Listopad 2013 Napisano 2 Listopad 2013 1806 – Wojna z Napoleonem. Drezdenko zajmują przemaszerowujące oddziały francuskie.. W czasie wojen napoleońskich okolice Drezdenka na krótko zajęły wojska francuskie. W latach 1812-1819 w mieście działała gwardia obywatelska, która pilnowała porządku publicznego.
Klemenss Napisano 11 Grudzień 2015 Napisano 11 Grudzień 2015 Podczas przemarszu armii napoleońskiej na Moskwę w 1812r, w ciechanowskim kościele urządzono piekarnie.(sześć pieców) Opałem było wszystko co nadawało się do opalania pieców,łącznie z całym wyposażeniem świątyni, także z podłogą i ołtarzem głównym. To było największe zdewastowanie kościoła w jego prawie 500 letniej historii.
lisek311 Napisano 13 Grudzień 2015 Napisano 13 Grudzień 2015 Witam,Na tojej mapie brakuje śladu o pobycie Napoleona w Pałacu w Kamieńcu niedaleko Susza w drodze do Malborka.
Maximus05111981 Napisano 21 Styczeń 2018 Napisano 21 Styczeń 2018 Witam, na twojej liście niema Stargardu nie mylić ze Starogardem.A wiadomo że w latach 1806-1812 przetaczały się przez Stargard.Pewnego dnia chciałem sprawdzić czy to prawda, no i obrałem Pewne miejsce, miałem przeczucie że tamtędy mogli iść.No i trafiłem kilka fantów między innymi (klamra pionowa z głową lwa, guzik 2 pułku Artylerii) Myślę że ziemia tam jeszcze wiele skrywa skarbów z tamtych czasów,Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.