Skocz do zawartości

Smoleń

WWO292

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam prosze o wszelkie informacje o zamku w Smoleniu koło Pilicy interesuje mnie cała jego historia na przestrzeni wieków z góry dzieki pozdrawiam
Napisano
Witam.Zamek w Smoleniu stoi prawdopodobnie w miejscu XIII-wiecznej drewniano-murowanej warowni Ottona Toporczyka z Pilicy.Ową warownię w 1300 r.Całkowicie zniszczono podczas walk o tron krakowski między czeskim królem Wacławem II a Władysławem łokietkiem.Jednak w tym przypadku niewiadomo czy chodzi właśnie o zamek w Smoleniu czy może prawdopodobne założenia warowne na górze Birów koło Ogrodzieńca.Na spalonym miejscu,bądź jeśli tam nic nie było-na skalistym wzgórzu Otton herbu Topór zbudował kamienny zamek ,który wkrótce stał siedzibą rodu Toporczyków,a którzy z kolei od pobliskiej Pilicy przyjeli niebawem nazwisko Pileckich.
W 1563 r. dodra Toporczyków kupił właściciel Ogrodzieńca,Seweryn Boner,a ponim właścicielem zamku stał się kasztelan oświęcimski,Wojciech Padniewski.Padniewski rozbudował zamek w stylu renesansowym wznosząc równolegle wielki pałac w Pilicy,co w końcu przyczyniło się do opuszczenia warowni w Smoleniu i powolnemu upadkowi.Czare goryczy przelał potop szwedzki w 1655r.,podczas którego zamek został spalony i doszczętnie zrujnowany przez szwedów.Pozdrawiam
Napisano
Witam brudnyharry twoje informacje jak zawsze pomocne a nie posiadasz informacji przypadkiem jaką role spełnił zamek tzn. już ruiny podczas I wś i co wydobyto ze studni zamkowej w latach 90 tych o czym podobno informował Teleexpress Pozdrawiam
Napisano
Witam ponownie.O jego pierwszo-wojennych funkcjach nic mi nie wiadomo tudzież o rzekomym znalezisku wydobytym ze studni.Studnia podobno ma głębokość ok.200 m. i jak głosi legenda została rzekomo wykuta przez tatarów wziętych do niewoli i ponoć na jej dnie ukryte są wejścia do rozległych korytarzy,a które z kolei mają prowadzić do Pilicy i Ogrodzieńca.A wracając do czasów I wojennych ,to niedaleko są miejscowości Krzywopłoty i Bydlin na terenie których rozegrała się batalia legionów z wojskami Rosyjskimi (17 i 18 listopada 1914r.).Pozdrawiam
Napisano
Dzięki wielkie no podobno znaleziono jakiś skarb ale co tam było nie moge w całym necie znależć tylko informacja że w Teleexpresie to ogłosili
Napisano
Witam

Jeżeli chodzi o zamek http://www.jura-pilica.com/?zamek-pilcza-(smolen),73 a co do histori pierwszowojennej to dziadek opowiadał jak jacyś altylerzyści (niestety nie wiem która stona) strzelali do wierzy zamkowej, gdzieś na murach pozostał podobno ślad po pocisku. Co do znależisk znalazłem tylko to http://www.jura-pilica.com/?archeologiczna-sensacja,280 ale to nie te lata i nie studnia.
Napisano
Słuchaj mam pytanie.Posiadasz jakieś mapy oczywiście chodzi mi o mapy stare.Interesuje mnie mapa Miechów (KdwR F 40)bądź Olkusz (E40)lub mapa o symbolu F41.?Pozdrawiam
Napisano
http://www.mapywig.org/m/WIG100_300DPI/A47_B30_MIECHOW_1926_300dpi.jpg może sie przyda jest jescze kilka innych miejscowości w okolicach
Napisano
Witam.Tak się składa,że to wszystko dostępne w sieci nie zawsze działa tak jakbyśmy chcieli lub potrzebne arkusze są nie aktywne itd itd itp.WWO292 dzięki za linka,akurat znam na wylot tą stronkę, ale dzięki wielkie ,mapy z okresu miedzywojennego otwierają się praktycznie bez problemu,chodziło mi raczej o mapy z czasów zaborów .Podziękowania równiesz dla kolegi Ayahuasqueros.
Napisano
Właśnie m.inTopograficzna Karta Królestwa Polskiego (arkusz z Miechowem) dostępna na ziomalu nie chce się otworzyć i arkusze z KdwR(karte des westlichen russland).Pozdrawiam
Napisano
Witam nie wiem z jakiego linku korzystałeś na ziomalu u mnie otwarla sie na tym ta mapka ftp://mapy.ziomal.org/mapy/mapy_wieloarkuszowe/topograficzna_karta_krolestwa_polskiego.126k/K3S8_Miechow.gif
jakby nie chciała ci sie otworzyć to skopiowałem moge wysłać na maila Pozdrawiam.
Napisano
A widzisz a u mnie nie .Skoro tak to jak byś oczywiście mógł ją przesłać na mój mail jako załącznik to byłbym wdzięczny.Oczywiście znając życie to bezpośrednio z linka jej nie otworzy.Potrzeba jest abyś ją ściągnoł na jakiś swój folder własny i dopiero wysłał.Dzięki wielkie.
lolek12102@wp.pl
Napisano
Nie chcę być natrętny,ale spróbuj otworzyć na ziomalu mapę karte des westlichen russland miechów symbol F40,jeśli u Ciebie się otworzy do bardzo poprosze o przesłanie.Dzięki za wszystko i pozdrawiam
  • 1 month later...
Napisano
Smoleń wchodził podobno w skład dóbr Ogrodzieniec,których właściciel Seweryn Bonar miał wystawić (a może przebudował tylko) tutejszy zamek.Składał się on z trzech części.Dwie dolne przypierały do skalistej ściany góry,na której zboczu były wzniesione,trzecia mieściła się powyżej na samym szczycie."

W drugiej połowie XVIII wieku istniała tu fabryka szutru"
Napisano
Sorki zapomniałem link podać
http://www.mapywig.org/m/Russian_and_Soviet/Soviet/50K/M-34-51-G_%28ZAVERCE%29_1944.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie