Fanfortyfikacji Napisano 24 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2011 Czy ktoś ma jakieś informacje na temat baterii położonej na wschód od niemieckiej baterii zaporowej VENUS. Wiem tylko tyle że było tam 6 dział przeciwlotniczych artylerii osłonowej i to że bateria prawdopodobnie była uzbrojona w działa kalibru co najmniej 152 mm. Wszystkie informacje wziąłem z książki Piotra Laskowskiego ,,Fortyfikacje Świnoujścia''. Nie mogę poszukać więcej informacji sam ponieważ jestem niepełnoletni ale interesuje się fortyfikacjami Świnoujścia i ogólnie historią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopacz1 Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 Zapewnie chodzi koledze Fanfortyfikacji o Baterie Zachodnią dalej nazwaną Bateria Henningsen" Po wojnie sowieci wybudowali swoje dwie działobitnie jedną od podstaw a drugą na podstawie niemieckiej.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopacz1 Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 1 i 2 - radzieckie działobitnie 127mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fanfortyfikacji Napisano 27 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2011 To nie to. Bateria o którą mi chodzi leży przy ulicy Uzdrowiskowej. Są tam cztery działobitnie w tym dwie oddzielnie a dwie połączone przejściem podziemnym. Z ulicy widać bunkier amunicyjny. Rosjanie to wybudowali sami na świnoujskich wydmach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopacz1 Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 Teraz już wiem o co chodzi,kol.Fanfortyfikacji zrobił zamieszanie bo napisał a wschód od Baterii Venus" a powinno być na zachód.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HałaBała Napisano 28 Styczeń 2011 Share Napisano 28 Styczeń 2011 Chodzi Ci o to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HałaBała Napisano 28 Styczeń 2011 Share Napisano 28 Styczeń 2011 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HałaBała Napisano 28 Styczeń 2011 Share Napisano 28 Styczeń 2011 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HałaBała Napisano 28 Styczeń 2011 Share Napisano 28 Styczeń 2011 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HałaBała Napisano 28 Styczeń 2011 Share Napisano 28 Styczeń 2011 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HałaBała Napisano 28 Styczeń 2011 Share Napisano 28 Styczeń 2011 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fanfortyfikacji Napisano 28 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2011 Macie jakieś informacje o tej baterii ? Ewentualne pomyłki pochodzą z książki z której brałem informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.