Skocz do zawartości

Walkiria 2011 - szukamy chętnych do udziału

Rekomendowane odpowiedzi

Walkiria 2011 to inicjatywa parku Miniatur Warmii i Mazur (Gierłoż, k. Kętrzyna) zrzeszająca wszystkie osoby zainteresowane historią i militariami, ale również turystów, odwiedzających etc. Jest to zarazem największa plenerowa rekonstrukcja historyczna odbywająca się w tym regionie. Tegoroczny piknik poświęcony wydarzeniom II wojny światowej, będzie drugą edycją imprezy, która na stałe wpisała się już w kalendarium najważniejszych i najciekawszych wydarzeń w regionie. Odbędzie się w dniach 22-24 lipca, ale GRH wezmą udział w imprezach organizowanych w dniach 23-24 lipca.

Walkiria 2011 podzielona zostanie na trzy części:

Dzień 1 – Festiwal Filmów Wojennych. W piątkowych godzinach wieczornych, w nowym amfiteatrze w Kętrzynie odbędzie się uroczyste otwarcie imprezy uświetnione projekcją filmu „Walkiria”.
Dzień 2 – w sobotę, w godz. 12.00-14.00 nastąpi uroczysta defilada głównymi ulicami Kętrzyna. W pokazie wezmą udział Grupy Rekonstrukcji Historycznej, II-wojenne pojazdy oraz ludność cywilna z epoki. Po defiladzie, na jednym z głównych placów miasta, każda z grup może zaprezentować pokaz musztry, broni lub komend etc. wedle uznania. Wieczorem dla mieszkańców Kętrzyna przewidujemy kolejne pokazy na Festiwalu Filmów Wojennych.
Dzień 3 – w niedzielę, w godz. 9-18 odbędzie się główna część imprezy. Każda z grup rozbije własną dioramę na terenie Parku Miniatur Warmii i Mazur w Gierłoży. To tutaj przez cały dzień odwiedzający będą mogli zrobić sobie zdjęcie z żołnierzami, przejechać się II-wojennymi pojazdami, przymierzyć strój, nauczyć się władania bronią.
Kwintesencją pikniku będzie jednak rekonstrukcja pod roboczym tytułem „Operacja Barbarossa”, w której planujemy aby wzięli udział wszyscy zainteresowani rekonstruktorzy wraz z zapewnionymi pojazdami. W pokazach wykorzystana zostanie broń z amunicją, pirotechnika, a także specjalnie zbudowana scenografia.

Co oferujemy?

- nocleg (prawdopodobnie namioty polowe z łózkami i materacami)
- wyżywienie
- zaplecze sanitarne
- zwrot kosztów dojazdu
- informacja o Waszej grupie wraz z linkiem na powstającej stronie internetowej www.walkiria.org
- pobyt na Mazurach pośród pięknej fauny i flory
- wieczorne, mazurskie atrakcje ;)

Walkiria 2011 odbędzie się w dniach 22-24 lipca 2011. Chcemy również, aby impreza, która jest ogromną atrakcją dla turystów stała się również znakomitą zabawą i polem do wymiany doświadczeń dla Grup Rekonstrukcji Historycznych związanych z frakcją rosyjską, polską i niemiecką czasów II-wojennych.

Wszystkie osoby i grupy zainteresowane udziałem w imprezie prosimy o kontakt z Parkiem Miniatur. Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania i rozwiejemy wątpliwości:

Paweł Krawiec
pawel.krawiec@miniatury.com.pl
tel. 0 504 218 011

Impreza tak jak rok temu będzie pewnie biletowana i czysto komercyjna. Byłem tam w ubiegłym roku - za wejście musiałem zapłacić chyba z 10 zł - ludzi było sporo, do tego kasowani byli sprzedawcy ze straganami. Zaplecze gastronomiczne było organizowane przez właściciela terenu i było upiornie drogie. W ubiegłym roku były tam 3 GRH , które w/g mojej wiedzy same zorganizowały i przeprowadziły 2 albo 3 (już nie pamiętam) małe inscenizacje do tego była jakaś tam defiladka po Kętrzynie - generalnie GRH pracowały" przez 3 dni na sukces" organizatora . Z tego co wiem wzięły za to pieniądze - no bo impreza to komercha i trudno się temu dziwić. Widać w tym roku organizator szuka ludzi, którzy mu zrobią imprezę za darmo, bo zwrot kosztów przejazdu i miskę trudno nazwać wynagrodzeniem, za udział w stricte komercyjnej imprezie. Nie wątpię , że na pewno znajdą się chętni do odwalania roboty za darmo. Akurat będę w tym czasie na mazurach i chętnie to obejrzę. I nawet zapłacę za bilet.

Jest to impreza komercyjna dla turystów. Dla GRH chcemy, aby to było ciekawe spotkanie, wymiana doświadczeń i możliwości. Jeśli chodzi o ubiegłoroczną imprezę - gdybyś dobrze się przyjrzał zobaczyłbyś, że było 6 GRH i nie narzekały na nadmiar pracy. A przynajmniej nikt się nie skarżył, że przeszedł defiladę (1,5 godz) i rozstawił dioramę kolejnego dnia. Inscenizacja trwała natomiast 1 godzinę i jest przyjemnością. Przynajmniej tak się wydaje jeśli ktoś jest członkiem GRH.

Zwróć również uwagę, że impreza jest samofinansująca, a Park nie dostaje ŻADNYCH funduszy z zewnątrz. I uwierz mi, że ubiegłoroczna impreza - pomimo 3000 osób, które odwiedziły w tym dniu Park - nie zwróciła się nawet w 50%. Nie stać nas na to, aby co roku wykładać kolejne 70-80 tys zł dlatego, aby zapewnić pirotechnikę, broń i inne atrakcje musimy zrezygnować z innych wydatków.

Osobiście odpowiadam za organizację Walkirii i uwierz mi, że staram się zrobić wszystko najlepiej jak można. A najbardziej zależy mi na zadowoleniu GRH z tego, że biorą udział w tym przedsięwzięciu.

Swoją drogą udział w imprezie nie jest obowiązkowy. Jeśli GRH chcą się włączyć, pobawić, zaprezentować to dla nas będzie wyróżnienie. Jezeli natomiast ktoś od początku jest niechętny to chyba faktycznie lepiej, aby nie brał udziału.

Pozdrawiam serdecznie,
Paweł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie