Skocz do zawartości

Problem z Jablem

mati90n

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Otóż mam taki problem jak przekroczę pewien zakres na skali na potencjometrze to wykrywacz cały czas piszczy.jak ustawię a granicy to wykrywa elementy pod ziemią na około ~ 50 cm co jest nie tak ponieważ powinien z tego co wiem pikać.

z góry dziękuję za pomoc.
Napisano
Po pierwsze, chyba żaden jabel nie ''pika'', chociaż w instrukcji jest napisane, że powinien.
Po drugie, optymalna czułość wykrywacza uzyskujesz, ustawiając potencjometr na granicy ciszy i pisku. Jaki ma zasięg Twój jabel na bardzo duży przedmiot, a jaki na monetę ?
Jaka masz średnicę cewki ?
Napisano
Jabel na granicy ciszy i pisku powinien lekko trzeszczeć,miałem jabla to wiem :) pokęć potencjometrem to uzyskasz trzeszczenie. I to ten problem ? :)
Napisano
marv...

jakikolwiek dźwięk w głośniku, bez obecności metalu w obrębie cewki, sugeruje zbyt dużą czułość. Do prawidłowej pracy, powinna być cisza w głośniku, ale na granicy dźwięku.
Skąd bedziesz wiedział, czy wykrywacz złapał słaby sygnał, czy ''trzeszczy'' bez powodu ?
Napisano
madmax78 wiem wiem ale mati opisał sytuację co jest nie tak ponieważ powinien z tego co wiem pikać" wykrywacz powinien wtedy trzeszczeć,zeby ustawic na max czułości (trzeszczenie) musisz bardzo delikatnie pokrecić potencjometrem.I problem rozwiązany.

Skąd bedziesz wiedział, czy wykrywacz złapał słaby sygnał, czy ''trzeszczy'' bez powodu ?"

nigdy mi się nie zdarzyło żeby jabel trzeszczeniem sygnalizował metal, a chodziłem z nim pół roku :D
Napisano
rozumiem wszystkim dziękuję za pomoc :D a tak przy okazji to z tego co pamiętam to o 1 zwój za mało nakręciłem na cewkę czy to dużo zmienia ? mam 30 cm cewkę.
Napisano
Jeden zwój za mało, w przypadku jabla, nie robi raczej różnicy.
''Podstawowa zasada to jeden om na cewce.'' To nie jest podstawowa zasada.....Jeżeli zrobisz cewkę zgodnie z opisem, to nie ma siły, żeby nie była dobra. Ja nigdy nie mierze oporu cewki i jakoś każda jest dobra...Proponuje mniej teorii, a wiecęj praktyki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie