mariusz1972 Napisano 3 Sierpień 2011 Napisano 3 Sierpień 2011 Witam i pozdrawiam Kolegę dr1978!.Odpowiadając na zadane pytanie należy przeprowadzić następujące czynności :- w trybie dynamicznym wcisnąć i przytrzymać klawisz AllMetal -trzymając przyciśnięty klawisz AllMetal podnosić i zbliżać energicznie cewkę do ziemi -czynność powtórzyć kilkakrotnie;- po ustabilizowaniu się poziomu balansu gruntu na wskaźniku należy zwolnić przycisk AllMetal i wcisnąć w następnej kolejności Dyscryminate Last Mode oraz Operate.Po dokonaniu tych czynności można przystąpić do pracy.Uwaga ważne!Dla poprawy efektywności pracy czynność tą należy powtarzać co jakiś określony czas np. : co pół godziny.(cewkę zbliżać do powierzchni ziemi na taką wysokość na której przeprowadzać będziemy detekcję ,czyli z reguły około 2-5 cm);Pozdrawiam i życzę wytrwałości - na pewno się przyda.
rufa Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 mariusz1972,opisałeś tylko automatyczne strojenie do gruntu.jest jeszcze ręczne.na wyswietlaczu ma być:manual ground bal.,pompowanie podobne jednak kompensację przeprowadza się ręcznie,przy pomocy klawiszy + i -.
mariusz1972 Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 Witam!Wasz rację Kolego Rufa,ale kolega jest początkujący nie chciałem za bardzo mieszać a na razie najlepsze dla Niego będzie, jeśli będzie chodził na AutoTracku.Pozdrawiam.
dr1978 Napisano 8 Sierpień 2011 Napisano 8 Sierpień 2011 Witam, z tego co zrozumiałem to kolega Mariusz opisał dostrajanie do gruntu na dyskryminacji, a kolega Rufa na allmetalu, moje pytanie jest następujące, czy gdy ustawie balans gruntu na allmetalu i przełączę na dyskryminację to ta opcja też działa czy muszę od nowa ustawiac ją na dyskryminacji?
mariusz1972 Napisano 8 Sierpień 2011 Napisano 8 Sierpień 2011 Witam!Nie jestem pewien czy ustawienie balansu gruntu w trybie All-METAL ma wpływ na pracę w dyskryminacji i odwrotnie.Bardzo możliwe że ustawienie balansu w trybie All Metal załatwia nam sprawę również pracy w trybie dyskryminacji - muszę sprawdzić.Na razie trzymaj się tego co Ci napisałem .Pozdrawiam.
kupersztern Napisano 8 Sierpień 2011 Napisano 8 Sierpień 2011 Witam.Mam zamiar kupic cewkę 8.5 x 11 DD.Dzisiaj skontaktowałem się z jednym z dystrybutorów Garretta.Moje pytanie o powyższą cewkę skwitował krótko - iestabilny badziew,odradzam zakup".I co Ty na to Mariusz?Pozdrawiam.
rob444 Napisano 9 Sierpień 2011 Napisano 9 Sierpień 2011 Witam Nie tak dawno nabyłem omawianą cewkę jest dużo lepsza niż mały pająk, duża wiadomo trochę za ciężka.Nie można się zgodzić z taką opinią brak konkretnego opisu. Myślę że niestabilna może być przy braku dostrojenia wykrywacza. Wkrótce będzie można wystawić ocenę ale na dzień dzisiejszy jest za wcześnie za mało w terenie. Pozdrawiam
mariusz1972 Napisano 9 Sierpień 2011 Napisano 9 Sierpień 2011 Witam!Nie wiem, kim jest ten Pan który tak twierdzi i na jakiej podstawie. Użytkuję powyższą cewkę od kilku miesięcy i nie mam najmniejszych zastrzeżeń do jej stabilności ani osiągów wręcz przeciwnie.Nie jestem sprzedawcą i nie mam z tego żadnej prowizji aby lobbować ten konkretny sprzęt.Moje opinie bazują na rzetelnych testach przeprowadzonych w terenie i są obiektywne bez krzty naciągania.Mam na celu podzielenie się swoimi spostrzeżeniami z użytkownikami i pomoc w podjęciu decyzji to wszystko.Pozdrawiam.
rob444 Napisano 21 Sierpień 2011 Napisano 21 Sierpień 2011 Witam Wstępnie cewkę oceniam jako dużo lepszą niż standardowe.Srebro cienkie się pojawia.Jedyny problem to namierzanie obiektu.No i nakopać się można bo jest głębsza.Pozdrawiam
kupersztern Napisano 21 Sierpień 2011 Napisano 21 Sierpień 2011 Witam.Sie narobiło -nie było moim zamiarem podważanie wypowiedzi użytkowników tej cewki.Nadal zastanawiam się dlaczego opinia jednego z p/stawicieli Garretta była tak fatalna.Jutro zrobię sobie przyjemnośc i ją zamówię.Pozdrawiam.
Cpt.Nemo Napisano 22 Sierpień 2011 Napisano 22 Sierpień 2011 Nadal zastanawiam się dlaczego opinia jednego z p/stawicieli Garretta była tak fatalna."Bo taka jest jakos przedstawicieli" w Polsce :) Ja bym sie jego zdaniem nie przejmowal :) No na marginesie, dla rozluznienia bym zapytal ile czasu spedzil u Garretta na praktykach :)
mariusz1972 Napisano 23 Sierpień 2011 Napisano 23 Sierpień 2011 Witam!Mam pytanko, czy ktoś z Kolegów testował cewkę DD 5x10 ?.Chętnie bym się czegoś praktycznego dowiedział na temat tej cewki.
mariusz1972 Napisano 6 Wrzesień 2011 Napisano 6 Wrzesień 2011 Witam!Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem nowej cewki do GTI 5x10 DD. Testy i opinie wkrótce.Pozdrawiam Mario.
mariusz1972 Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 Witam Kolegów.Coś cisza nastała.Jestem ciekawy czy osoby które zakupiły cewkę 8.5x11 DD są z niej zadowolone ?. Napiszcie parę słów jak się Wam z nią pracuje itd.Pozdrawiam Mario.
robert_k Napisano 16 Wrzesień 2011 Napisano 16 Wrzesień 2011 Właśnie czekam na cewkę,dam znać jak tylko podłączę do wykrywki, myślę że za tydzień maksymalnie 2 tygodnie będę mógł coś konkretnie napisać.Niestety przesyłka ze stanów trochę czasu idzie.
rob444 Napisano 19 Wrzesień 2011 Napisano 19 Wrzesień 2011 Witam Można określić krótko - dużo lepsza od użytkowanych poprzednio.Choć trzeba dbać o odpowiednie dostrojenia w przeciwnym razie można dojść do wniosku że jest bardzo niestabilna.Pozdrawiam
koleś Napisano 27 Wrzesień 2011 Napisano 27 Wrzesień 2011 Witam od jakiś trzech miesięcy użytkuje 8,5x11 DD i stwierdzam wzrost zasięgu na monetkach średnio o 6-7 cm jak dla mnie to lux tyle potrzebowałem teraz małe póltoraczki z 25 cm bezproblemowo ciągnie.
mariusz1972 Napisano 27 Wrzesień 2011 Napisano 27 Wrzesień 2011 Witam Kolegów!Mam pytanko do użytkowników cewki 8.5x11 DD a mianowicie jak rozróżniacie cele głębokie od żelaza. W przypadku cewki 9.5 sprawa jest prosta pokazuje stożki a w przypadku tej drugiej już nie tak bardzo, ponieważ wskazania celów głębokich są bardzo podobne od wskazań na żelazo z halo czyli sygnał naprzemienny. Zapraszam do wymiany doświadczeń w tym zakresie.pozdrawiam Mario.
rob444 Napisano 27 Wrzesień 2011 Napisano 27 Wrzesień 2011 Witam Niestety to problem jeżeli mam miejsce z którego fanty wychodzą kopie przemienne bo zdarza się że w ten sposób omijamy pożądane znaleziska.Przestawiam ewentualnie tryb, kąt przemiatania i staram się ustalić trafność odczytu.Pozdrawiam
koleś Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 Niestety sreberka leżące powyżej 20 cm pokazuje jak żelazo zwykle 3 kwadracik więc jeśli wskaźnik głębokości pokazuje powyżej 15cm to zdejmuje warstwe i tak do 5 cm jesli ciagle żelazo to odpuszczam i ide dalej nie wypracowalem jeszcze innego sposobu.
robert_k Napisano 31 Październik 2011 Napisano 31 Październik 2011 Witam, właśnie posiadam cewkę DD 8,5x11 od 2 dni i rzeczywiście różnica jest piorunująca porównując standardową 9,5 a DD. Zastanawiałem się już nawet nad zmianą sprzętu na inny,zbierający lepiej kolorek ale w obecnej sytuacji to nie zamienię,cewka ta bardzo ale to bardzo zmienia ten wykrywacz, oczywiście zdecydowanie na plus.Jestem ciekawy, jak pracuje się z pozostałymi sondami DD,napiszcie coś jak to wygląda.Pozdrawiam robert
mariusz1972 Napisano 1 Listopad 2011 Napisano 1 Listopad 2011 Witam!To wszystko prawda co napisałeś. GTI z tą cewką to prawdziwy drapieżnik na kolor. Osobiście dokupiłem jeszcze 5x10 DD do pracy w zaśmieconym terenie sprawdza się doskonale choć nie jest tak głęboka jak 8.5x11 .Dość poważnym problemem jest interpretowanie głębokich sygnałów zbliżonych do żelaza .Pozostaje tylko jedno tak jak napisali koledzy powyżej -jeśli ma się miejscówkę należy kopać każdy taki sygnał. Pozdrawiam Mario.
rob444 Napisano 27 Styczeń 2012 Napisano 27 Styczeń 2012 Witam mariusz1972Jak tam dokupiona cewka 5x10 DDJakieś obserwacjePozdrawiam
mariusz1972 Napisano 27 Styczeń 2012 Napisano 27 Styczeń 2012 Witam!Cześć Rob, dokupiłem 8.5x11 DD do At Gold jak do tej pory jestem zadowolony,nie zdążyłem niestety dokładnie jej przetestować bo wszystko zamarzło na kamień . Cewka jest głębsza od standardowej 5x8 DD o około 10cm średnio zależy od gleby i wielkości obiektu.pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.