Skocz do zawartości

Pytania początkującego, okolice Zamościa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak sobie przeglądam forum i mam pytanie-był ktoś w okolicach Łabuniek, Mocówki, Sachalinu? Słyszałem sporo historyjek o okolicy-stacjonowała tam artyleria niemiecka i z pól ostrzeliwała las-po wojnie zakopano zebrane z pola łuski w jednym miejscu. Do tego informacja o bitwie partyzanckiej, zakończonej klęską i śmiercią żołnierzy broniących się na linii rowu przy drodze (kiedyś w podstawówce jeszcze kolega idąc do szkoły znalazł w rowie Polskie odznaczenie-niestety nie pamiętam już jakie) Czasem się słyszy historyjki o wykopanych bagnetach (ktoś przy kopaniu garażu wyjął granat i bagnet do mosina, hełmy też się podobno trafiają, do tego sporo legend o czymś, co utopiło się w okolicach parku w Łabuńkach. Do tego czy warto jest szukać w okolicach dawnego traktu? Tzn wg, starej mapy droga w Łabuńkach przebiegała kiedyś zupełnie inaczej-do tej pory ziemia szybciej nasycha równym długim pasem idącym przez pola (gdy byłem tam z kolegą trafiło się tylko kilka monet Stanisława Augusta.)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie