cycor Napisano 24 Październik 2010 Autor Share Napisano 24 Październik 2010 Tytułem wstępu nakreślę ideę.Stowarzyszenie Gniazdo-Ziemia Proszowicka" (www.gniazdo.net.pl) do którego należę wraz z forumowym kolegą Wojtkiem Paskiem (stg44) jest organizacją bardzo młodą ale chętna do pracy i pełną zapału, nasz szlagierowy projekt szlak historyczno-edukacyjny Stellung Proszowice" ma na celu odrestaurowanie schronów na terenie miasta (7 schronów Ringstad 58c oraz jeden nie do końca pewny Regelbau VF51) w celu udostępnienia ich szerszej rzeszy ludzi do zwiedzania, naszym docelowym odbiorcą jest młodzież ze szkół podstawowych i gimnazjum jak również dla starszych osób. Po długich bojach Gniazdo pozyskało pozwolenia na podjecie robót na terenach w których są nasze perełki. Są to tereny prywatne a jak wiadomo ludzie rozsiani po całej Polsce więc sprawy papierkowe zajęły nam dużo czasu. Tyle tytułem wstępu.Załączam cały artykół z przebiegu prac„Szlak historyczno edukacyjny – Stellung Proszowice” – czas start !Witam Serdecznie !Jest to mój pierwszy wpis tak że proszę o wyrozumiałość gdyż nie jestem ekspertem od pisania tego typu artykułów, ale przejdźmy do rzeczy !Po spotkaniu „Gniazda” w środę 20 października na którym został przedstawiony zakres prac oraz dalszych działań naszego stowarzyszenia polał się miód na serca bunkrowców…MAMY POZWOLENIA ! KOPIEMY !!!Wraz z Wojtkiem Paskiem(stg44) już na spotkaniu dogadaliśmy się w sprawie kopania dnia następnego.21-10-2010Wojtek po „zwolnieniu” się ze szkoły a ja z pracy w imię wyższych celów ruszyliśmy do akcji. Zaopatrzeni w łopaty i siekiery oraz z uśmiechem od ucha do ucha zaczęliśmy kopać. Mniej więcej o godzinie 15.00 w teren ruszyła grupa która stawiła czoło zadaniu jakim jest doprowadzić schrony do stanu pierwotnego. Po 3 i pół godziny zespół mógł stąpać po górnej płycie 'Tobruku' (tzn. Ringstad 58c) leżącemu na przeciw 'Białego Krzyża'. Przez pierwszą godzinę radziliśmy sobie z otaczającymi krzakami chaszczami oraz wszelaką złośliwą dziką roślinnością.Myślę że cały trud znój i rozmach pracy zobrazują nasze zdjęcia z akcji. Serdecznie dziękuję właścicielowi działki za udostępnienie terenu naszej ekipie co pozwoliło nam na pracę.Plan działań :- odkopanie wierzchniej warstwy ziemi spoczywającej na górze schronu. (już po!!)- dotarcie do dolnego wejścia.- pozbycie się wewnętrznych śmieci.- uprzątnięcie otoczenia ringstad'u.- doprowadzenie ścieżki z drogi do schronu.- stosowne oznakowanie Schronu aby był dobrze widoczny z drogi.- rekonstrukcja transzei (drogi dolnego wejścia do RS'a).- rekonstrukcja wyposażenia wnętrza.W trakcie działań porządkowych przybył nam z pomocą Wojtek Czekala któremu z góry muszę podziękować za pomoc. Tak więc grupa trzech Wojtków odwaliła kawał dobrej roboty Zdjęcia poniżej zamieszam datami aby można było czytelnie prześledzić całą akcje 23.10.2010Dziś od godziny 10.00 trwał ciąg dalszych zmagań z naszym schronem. Mimo początkowej zimnej pogody zostaliśmy mile zaskoczeni ciepłym gorącym słońcem które wspierało nas aż do godziny 17. Pomimo zimna ekipa nie dawała za wygraną, gościliśmy wiele osób które z ciekawości oglądały nasze zmagania. Dziękujemy za słowa otuchy! Dziękujemy za wsparcie materialne na nasze suche gardła Panie Adminie! Dziękuje wszystkim uczestnikom! Szczególnie Panu Sebastianowi Wypychowi który po zakończeniu prac udał się do liceum w garniturze.Plan na dzień dzisiejszy:- odkopanie wierzchniej warstwy ziemi spoczywającej na górze schronu. (już po!!)- dotarcie do dolnego wejścia. (już po!!)- pozbycie się wewnętrznych śmieci. (rozpoczęto)- uprzątnięcie otoczenia ringstad'u. (rozpoczęto)- doprowadzenie ścieżki z drogi do schronu. (rozpoczęto)- stosowne oznakowanie Schronu aby był dobrze widoczny z drogi.- rekonstrukcja transzei (drogi dolnego wejścia do RS'a).(rozpoczęto)- rekonstrukcja wyposażenia wnętrza.Tak wygląda plan sprzątania RS nr 1 w Proszowicach.Dzisiejszym uczestnikom serdecznie dziękuje!! :Sebastian WypychWojtek CzekalaAleks PerzowskiZbigniew Jeleń24-10-2010Niedziela. Umówiliśmy się na akcje o 15:00. Niestety nie mogłem pomóc chłopakom w sobotę więc nie widziałem efektu ich działań jak również nie mogłem ich dzisiaj opuścić. Po zajściu na miejsce byłem bardzo pozytywnie zaskoczony, odkryte wejście, odtworzony spory odcinek okopu, śmieci wrzucone do worków, no bajka !Gdy wróciłem ze szkoły i przebrałem się w bojowy strój dotarłem na miejsce, zdziwiłem się troszkę bo było tam ok 8 osób. Wojtki oraz Aleks plus obserwatorzy, myślę sobie dobrze… reklama będzie. Po chwili debaty stwierdziliśmy ze skoro jesteśmy w komplecie i jest jeszcze troszkę pogody możemy coś zrobić. Tak więc zaczęliśmy pozrównywać ziemię z okopu, zbierać śmieci które cały czas „wyłaziły” spod ziemi. Wycięliśmy trochę krzaków które zasłaniały miejsce „Tobruka” z drogi.Za kilka dni postaram się opisać historie naszych „Tobruków” a szczególnie rok 44 ponieważ mam namiary na żyjącego świadka tamtych wydarzeń. Póki co słyszałem ustny przekaz przez kolegę i mogę Was zapewnić że będzie ciekawie.To dopiero początek naszych działań. Ale zapewniam Was że nie ustaniemy póki nasz projekt nie zostanie ukończony. Równocześnie chciałbym z tego miejsca zapewnić Pana Rafała Podsiadło iż jesteśmy bardzo chętni do pomocy przy pracach porządkowych „Tobruków” na pozycji Hebdów oraz wszelkiej innej współpracy mającej na celu propagowanie historii.Ahh jak że pięknie by było zrobić taki powiatowy szlak historyczno-edukacyjny. Ale wszystko przed nami i zrobimy co w naszej mocy żeby tego dokonać.Podziękowania :Dla uczestników sprzątania :- Wojciech Pasek (Pasio77)- Wojciech Czekala- Sebastian Wypych- Aleks Perzowski- Zbigniew JeleńOraz dla wszystkich pozostałych bez których nie dokonali byśmy tego co widać na zdjęciach a mianowicie :- Stowarzyszenie „Gniazdo- ziemia Proszowicka”- Pana Damiana Wojtaszkiewicza właściciela działki na której znajduje się „Tobruk nr1” - za pozwolenie na prace oraz słowa wsparcia DZIĘKUJEMY !!Opisy akcji z dnia 21 oraz 23 Października są autorstwem Wojtka Paska. Dopisałem tylko co nieco od siebie.Ps. Przepraszam za błędy oraz za składnie, choć mam nadzieje że udało mi się przekazać to co chciałem. Z językiem Polskim miałem w szkole gorsze przejścia niż w/w „Tobruki” ;-)PozdrawiamWojciech BujakowskiTutaj podaje link do portalu dobroni.pl w którym jest cała relacja wraz ze zdjęciami :http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,8222szlak-historyczno-edukacyjny-stellung-proszowice8221-czas-start,5574A dla osób które nie mają tam konta zrobiłem paczke ze zdjęciami :http://wyslijto.pl/plik/mp84ur5jx0Pozdrawiam Serdecznie i mam nadzieję że podoba się Wam nasza idea oraz to jak staramy się ją wprowadzić w życieWojciech Bujakowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.