ALL Napisano 4 Marzec 2004 Autor Napisano 4 Marzec 2004 Witam konstruktorów amatorów. Nie którzy z konstruktorów mają problem z rozstawem elementów na płytce drukowanej,[a ja na swojej stronie przez nie dopatrzenie nie zamieściłem schematu ułożenia elementów]oto schemat ułożenia elementów.W najbliższym czasie podam dane wykonania sondy 26cm do Fishera 555.POZDRAWIAM ALL.
Gość Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 Czyli to będzie dla tej dwustronnej płytki? I może to głupie, ale czy mógłbyś dla przejrzystości na swojej stronie napisać np. schemat, płytka, bo tak, to wygląda jakby tam było tych parę różnych schematów. I czy rozbudujesz stronę o opisy?Pozdrawiam
ALL Napisano 5 Marzec 2004 Autor Napisano 5 Marzec 2004 Witam.Tak ten schemat ułożenia elementów dotyczy płytki dwustronnej,którą zamieściłem na swojej stronie.Już mam pirwsze sygnały od zadowolonych konstruktorów którzy zbudowali ten wykrywacz,korzystając między innymi z opisów wykonania sondy na Forum.Jest również grupa kilku osób które zbudowały TWO BOX.I choć to nie wypada w moim wieku, ale cieszę się jak małe dziecko z ich sukcesu.Nie potraię zamieścić tego schematu na mojej stronie,poprostu nie umię.Stronę tą robił kolega który udziela się na Forum.Jeśli chodzi o opis wykonania 555,to jest to układ raczej nie skomplikowany,tym bardziej że podobny układ w formie doradztwa opisuje SWaldek również na Forum.Pozdawiam ALL
jacurm Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 Panie Aleksandrze! wypada się Panu cieszyć. Jestem o rok młodszy, ale też się cieszę gdy komuś pomogę. Dzięki za schematy którymi mnie Pan zasypał, ale i tak myślę że po prostu wykrywacz od Pana kupię, bo chyba nie zdążę zrobić 555 przed sezonem. Pozdrowienia z Sosnowca.
SWaldek Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 Kolega ALL ma rację co do budowy tego modelu, a poza tym jestem pełen szacunku dla jego osoby za cenne rady i konstruktywne wskazówki na forum jak i prywatnie. Poprawnie zmontowany układ z pewnych elementów odpala niemal natychmiast pod warunkiem jednak ,że sonda jest także pewna czyli dobrze zbudowana i zestrojona.Każdy kto chciał zbudować ten wykrywacz i uważnie śledził forum ma do dyspozycji sporo materiału opisowego, wystarczy to zebrać w jedną całość i wyciągnąć wnioski.Na koniec jedna rada. Jeżeli podczas uruchamiania wystapi zjawisko odwrotne do zamierzanego (chodzi o akceptację i odrzucanie metali) należy dokonać ponownej próby po zamianie miejscami wyprowadzeń cewki odbiorczej (zamienić miejscami przewody na płytce)Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.