Skocz do zawartości

Chęciny i Okolice

dyziak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich Odkrywców , jako świeży poszukiwacz mam nadzieje że zostanę potraktowany w miarę ulgowo jak by coś było nie tak :) może kilka słów o mnie pochodzę z Kielc i do tej pory zbierałem same starocie związane z polską wsią a od niedawna tj od 01.10.10 postanowiłem troszkę pochodzić i zobaczyć co kryje świętokrzyska ziemia. Moje pytanie odnosi się do okolic Chęcin ( Mosty, Pasmo Zelejowskie, Czerwona Góra,Szewce,Słowik ) czy warto się wybrać w te tereny co tam sie rozgrywało czy są jakieś dostępne mapki za wszelaką pomoc z góry serdeczne dziękuje i pozdrawiam. Jeśli chciał byś pomóc podaje adres poczty starocie.ck@interia.pl
Napisano
Witam, tez pochodzę z tamtych okolic (choć od dawna tam nie mieszkam), a szukam znacznie dłużej niż od października. Czasami zdarza mi się z sentymentem wracać na stare śmieci. Muszę cie wobec tego zmartwić, okolica o którą pytasz jest dobrze od lat spenetrowana, ale nie zniechęcaj się. Nawet przy tłumach w terenie, zawsze coś w ziemi zostanie. Popatrz w kierunku Małogoszczy, tam przez zimę 1915 roku stał front. Wzgórza Korzeczkowskie i Pasmo Bolmińskie, pomimo gór śmieci może jeszcze coś przyniosą. Bogato wprawdzie tam nigdy nie było, ale zawsze coś. Próbuj, ale najpierw poczytaj, miejscówki nie wychodzą z terenu, a z literatury. Fajnych nikt ci nie podpowie. Kieleczczyzna to w ogóle fajny temat na I i II wojnę, a i starsze rzeczy powstaniowe też masz szansę wyczesać. A swoją drogą miło, że ktoś nowy w tygielku się pojawił. Może beginner's luck sprawi, że te okolice pokarzą jeszcze swój pazur. Zdrów i płytkich dołków życzę.
  • 3 weeks later...
Napisano
Chłopaki jestem z Kielc i mam dość tych wszystkich obiboków co im się nie chce zgiąć grzbieta nad szpadlem i tych co chcą od razu złapać tygrysa za ogon. Kieleckie to ciekawe miejsce do chodzenia . Może się wybierzemy wspólnie gdzieś pokopać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie