Dodge52 Napisano 14 Kwiecień 2012 Share Napisano 14 Kwiecień 2012 Dodge - sanitarka z Czechosłowacji i jej Pani pilot ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 14 Kwiecień 2012 Share Napisano 14 Kwiecień 2012 Dodge w oczekiwaniu na start Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 14 Kwiecień 2012 Share Napisano 14 Kwiecień 2012 Dodge kolegów z Gotwaldowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 14 Kwiecień 2012 Share Napisano 14 Kwiecień 2012 Legnicka amfibia, amfibia kolegi z Czechosłowacji i ich 2 pojazdy Dodge.Jak koledzy zauważyli, pojazdów z Czechosłowacji na RST rok rocznie było dużo, przyjeżdżali oni w zorganizowanej grupie, koledzy z Liberca spotykali się ze mną w Legnicy i dużą kolumną jechaliśmy do Poznania, Gorzowa, Łodzi i Warszawy, stąd tak dużo zdjęć tych pojazdów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 14 Kwiecień 2012 Share Napisano 14 Kwiecień 2012 Polskie Safari - Choszczówka - Dodge Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 14 Kwiecień 2012 Share Napisano 14 Kwiecień 2012 Niezbyt wyraźne zdjęcie - Dodge kolegi z Poznania pokonuje jedną z wielu przeszkód wodnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 14 Kwiecień 2012 Share Napisano 14 Kwiecień 2012 Dodge kolegi z Gorzowa na trasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 14 Kwiecień 2012 Share Napisano 14 Kwiecień 2012 Dodge kolegi z Łodzi utknęło podczas pokonywania przeszkody wodnej, wojskowy Star 6x6 wyciąga Dodge z pułapkiCdn.DODGE52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.tommy Napisano 15 Kwiecień 2012 Share Napisano 15 Kwiecień 2012 Super zdjęcia. Szkoda że już nie organizują Tarpaniad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 15 Kwiecień 2012 Share Napisano 15 Kwiecień 2012 Witam,Ciąg dalszy o wspaniałym ,,koniu roboczym,, - samochodzie Dodge. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 15 Kwiecień 2012 Share Napisano 15 Kwiecień 2012 Drugie ,,Motto,, dla posiadaczy tego pojazdu jak i przyszłych użytkowników /kolekcjonerów/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 15 Kwiecień 2012 Share Napisano 15 Kwiecień 2012 W roku 1990 Szkoła moja - Technikum Samochodowe nawiązała kontakt ze swoim odpowiednikiem - Technikum Samochodowym we Francji w miejscowości Curomier pod Paryżem. Po podpisaniu umowy o współpracy, w okresie wakacyjnym była wymiana młodzieży - dwa tygodnie zajęć praktycznych i tydzień na zwiedzanie kraju. Pierwsi przyjechali Francuzi z nauczycielami, w rewizycie nasza młodzież /25 osób/ i my opiekunowie byliśmy goszczeni u nich. Podczas pobytu w naszej Szkole nauczyciele / nasi goście/ zobaczyli stojące pojazdy zabytkowe, i od słowa do słowa - mówią że u nich tych pojazdów jest dość dużo, są firmy zajmujące się ich renowacją.Po przyjeździe do Culomier, gospodarze zrobili mi wielką niespodziankę, /znając moje zainteresowania pojazdami militarnymi/, udaliśmy się do miejscowości Santeny do firmy Pana Alexy Framera, i co tam widzę - na dużym placu stłoczone jeden obok drugiego Willysy, Dodge WC51, WC52,WC63-trzy osiówki, Halftraki i kilka DUKW. Pan Alex zajmuje się naprawami głównymi tych pojazdów, które później odsprzedaje. Magazyny z częściami ma b.duże, pokazywał mi oryginalne części do Willysów zapakowane w specjalny papier / części w smarze/. Ile tam opon do w/w pojazdów - po prostu szok, co ten Pan ma. Jego pracownicy w warsztacie byli w trakcie naprawy kilku Jeepów. Samochody rozebrane na podzespoły, które podlegały naprawie, w osobnym pomieszczeniu naprawiane silniki, naprawy blacharskie, montaż pojazdu - serce bije mocniej na taki widok - byłem pod wrażeniem. Byliśmy również w Normandii - z góry widok na plaże, zachowane bunkry niemieckie z uzbrojeniem /działa/. Pan Alexy sprezentował mi skserowane instrukcje naprawy samochodów Willys , Dodge, otrzymałem też, od niego materiały ze Zlotów /Zjazdów/ pojazdów militarnych, którymi się teraz z kolegami podzielę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 15 Kwiecień 2012 Share Napisano 15 Kwiecień 2012 Na zdjęciach otrzymanych od Pana Alexa widzimy Dodge WC51 i WC52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 15 Kwiecień 2012 Share Napisano 15 Kwiecień 2012 Dodge WC51 i wgląd na miejsce pasażera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 15 Kwiecień 2012 Share Napisano 15 Kwiecień 2012 Dodge WC51 bardzo ładnie wyposażone, widok na tył pojazdu, na tylnej burcie zamocowany sprzęt saperski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 15 Kwiecień 2012 Share Napisano 15 Kwiecień 2012 Dodge WC52 - dobrze widoczna wyciągarka - napęd wyciągarki od specjalnej przystawki przy skrzyni biegów /przystawka odbioru mocy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 15 Kwiecień 2012 Share Napisano 15 Kwiecień 2012 Widok miejsca kierowcy, tablica wskaźników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 15 Kwiecień 2012 Share Napisano 15 Kwiecień 2012 Widok na skrzynię ładunkową, widoczny na burcie otwieranej tylnej sprzęt saperski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 15 Kwiecień 2012 Share Napisano 15 Kwiecień 2012 Dodge Comando - były też 2 typy: WC56 i WC57 z wyciągarką.Taki pojazd był na ,,chodzie,, w 1965r. u mnie w Szkole do nauki jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 15 Kwiecień 2012 Share Napisano 15 Kwiecień 2012 Od Pana Alexa otrzymałem w prezencie do złożenia model Dodge, który do dnia dzisiejszego stoi na honorowym miejscu obok Willysa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 15 Kwiecień 2012 Share Napisano 15 Kwiecień 2012 Trzy rzuty Dodge na instrukcji montażu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 15 Kwiecień 2012 Share Napisano 15 Kwiecień 2012 Na zakończenie - Dodge z instrukcji montażu w pełnej krasie / Prawda że ładny/Cdn.DODGE52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 20 Kwiecień 2012 Share Napisano 20 Kwiecień 2012 Witam,W ostatnim wspomnieniowym wejściu w wątku ,,DODGE,, pragnę przedstawić nasze dalsze losy ,,legnickiej grupy terenowców,,.Starzy ,,Willysowcy,, z lat 1974-1993 z Klubów w Warszawie, Poznaniu, Łodzi, Gorzowie pamiętają nasze wspólne zmagania na rajdowych trasach, pomoc koleżeńską /utopione pojazdy w wodzie i błocie/. Było nas trzech ,,mocnych zapaleńców,, - ja Dodge52, Józek i Wiesiek. Czas nieubłaganie ucieka, z naszej legnickiej ,,trójki,, zostałem tylko ja, odeszło na zawsze z rajdowych tras dwóch moich Serdecznych Przyjaciół, wspaniałych kolegów, kol.śp.Józek i kol.śp.Wiesiek. Jak pamiętają ,,Willysowcy,, z tamtych lat kolega Józek /19 lat wspólnych startów w RST/, wspaniały silnikowiec, mój pilot, uczestnik RST i kierowca Willysa, człowiek o wielkiej wiedzy technicznej, służył Nam pomocą, zakasując rękawy - pracował w Bazie Rajdu do rana usuwając Wam koledzy awarie, aby nasze pojazdy wyjechały na rajdowe trasy. Koledzy Józek i Wiesiek spędzili wraz ze mną wiele dni w garażu, przygotowując nasze pojazdy - Amfibię Gaz 46, Dodge i Willysa do imprez terenowych i będę Wam Koledzy wdzięczny za to co zrobiliśmy wspólnie w ratowaniu tych wspaniałych zabytkowych /kolekcjonerskich / samochodów. Dziękuję Wam Józku i Wiesławie za tą wielką pasję do zabytkowej motoryzacji.Będziecie na zawsze w Mojej i Kolegów Willysowców pamięci.Pozostała wielka pustka po Was.DODGE52 - Zbyszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 20 Kwiecień 2012 Share Napisano 20 Kwiecień 2012 Nasz pierwszy wspólny wyjazd na RST - Maria Śnieżna - 1974rNa zdjęciu jestem z kol. Józefem /stoi obok Willysa/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 20 Kwiecień 2012 Share Napisano 20 Kwiecień 2012 Legnicka ,,trójka,, w garażu przygotowująca się do uczestnictwa w RST /,,ile narzędzi stoi na stole,,/Pierwszy kol. Józek, ja Dodge52, i za mną kol. Wiesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.