Skocz do zawartości

Myślę, że cieawy temat - ... 1939

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
czy ktoś ma może jakiekolwiek informacje o strzelcu Aleksandrze Ortianie, niedawno okazało się że to dziadek mojej żony, poszukuję wiadomości może jakieś zdjęcia w domu niewiele się zachowało, na razie dowiedzieliśmy się gdzie jest pochowany, bardzo proszę o jakiekolwiek informacje.
  • Odpowiedzi 940
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

I jeszcze na koniec jako ciekawostkę umieszczam banderę WMG na holowniku.

Ponadto zdecydowałem się na krok od dawna już potrzebny, czyli przeniesienie wątku. Ten jest zdecydowanie przeładowany. Nawet przeglądarka mi się buntuje.

Kontynuacja tego wątku znajduje się pod adresem:

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=330992 - Westerplatte cz.2

• 2 weeks later...
Napisano

Do Pomek 1: O Ortianie sporo piszą u Flisowskiego Grudziński i Domoń z Dwójki", gdzie walczył.
Powojenne: u Górnikiewicz też kilka zdań, ale głównie dzieje powojenne i b. skąpo.

Szperacz: tego grzybka" oglądałem. Jak dla mnie to raczej pozostałość po niemieckich umocnieniach z 1944-45, po których już śladu nie ma. A że grzybka" nie ma to efekt pisania o takich rzeczach na forum, a nie bezpośrednio na maila Stowarzyszenia :) Co znaleźliśmy na W-tte i ma to jakiś związek ze Składnicą , a jest to spore i ciężkie to solidnie zabezpieczamy w terenie. A jest już sporo takich rzeczy. Może się doczekają lepsiejszych czasów?

Kolekcj: no żebym ja widział całość zdjęcia, to też rzekłbym od razu gdzie to zdjęcie wykonano :P Wieża Twierdzy Wisłoujście jak byk widoczna :) A obok tyż Twierdza, z Wieńcem...

Napisano

Kolekcj: to zdjęcie już umieszczałeś w tym wątku w sierpniu ub.r. Odpowiedział Ci poprawnie Rafal68. To jest foto z latarni w kierunku Basenu Amunicyjnego. Jak dla mnie gdzieś ok. 1933-35r. (?) Może nawet wcześniej. Magazyn B jest jeszcze przed przebudową. Dobrze widoczny wysoki płot na wale osłaniającym Basen Am. Końcowy wschodni odcinek muru również. I rzeczywiście jest to zdjęcie okolicy późniejszej placówki Przystań". Pozdrawiam. wachmistrz

• 4 weeks later...
Napisano
Witam:

Udało mi się dostać film Die Danziger Bucht Wieder Deutsch". Uważam że najciekawsze sekwencje filmu to atak od strony kanału portowego gdzie wyraznie widac przebiegajacych żołdaków z kompanii sztormowej wzdłuż muru (wydaje mie sie ze na przeciwko Promu), oraz pojedynek artyleryjski Schleswiga z Baterią na Helu (widać obramowanie baterii wokół Schleswiga. Rewelacja !!!!!

P.S. Od dłuższego czasu poszukuje Modów do gier komputerowych z Westerplatte. Miał wyjść Mod na Close Combat 5 z rewelacyjną mapką Westerplatte ale autor się rozmyślił. Słyszałem o próbach stworzenia gry na Call of Duty ale czy ktoś słyszał o jakiś konretach ??????????????
Napisano
Czołem! Bartman, unikałbym określania żołnierzy Kompanii Szturmowej jako żołdaków. To określenie dobre dla SA i SS. Żołnierze z MSK szanowali załogę WST od pierwszego boju, sporo pomogli westerplatczykom w trudnych czasach po wojnie (o szczegółach tej pomocy nikt właściwie nie wie), a że ci ostatni, którzy pojednali się z żołnierzami MSK, byli za to dosłownie tępieni przez Górnikiewicz i spółkę, to już inna historia. Cholera mnie tylko bierze, jak sobie przypomnę, że Niemcy z MSK mieli dla naszych w prezencie kilkanaście swoich relacji z walk na W-tte, plany, szkice, mapy, kilkaset zdjęć (wszystko na poczet publikacji o walkach na W-tte - pierwszej, rzetelnej, do tej pory jeszcze się nie ukazała, jak i na poczet ekspozycji w przyszłym Muzeum Westerplatte - też jeszcze nie ma). I zabrali to wszystko z powrotem jak wyczytali co o nich Górnikiewicz i kumple w prasie wypisali, ech...

Ktoś mi kiedyś podesłał fragment mapki Wtte z Moda, ale jak na ten fragment to uwag miałem bez liku. Jeśli wyglądała tak reszta, to... No, ale może to nie o ta mapka chodzi. Gra z Wtte powstanie prędzej, czy później, ale... więcej nie mogę jeszcze napisać :)

Przy okazji: fajnie byłoby się zebrać do wspólnej budowy profesjonalnej, porządnej dioramy Wtte z wyglądem na dzień 1.09.1939. W dolnym poziomie Fortu" miejsca aż nadto, więc dlaczego nie? Każdy kto ma smykałkę do modelarstwa mógłby wykonać jakiś obiekt, fragment dioramy wg wcześniej ustalonych planów, żołnierza(y), broń itd. Kto nie ma smykałki ten np. kupiłby drzewko lub krzak z zestawów dla modelarzy. Taka niby cegiełka do wspólnego dzieła. Jakiś sponsor może by się znalazł? A skala dioramy to np. 1:100, albo 1:72? Może ktoś ma jakieś pomysły w tym temacie?

A co do filmu. Mamy autoryzowaną kopię z Niemiec na taśmie 8mm, jeszcze z dawnych czasów jak za byle kopię kartki papieru nie trzeba było grubo płacić w ojro" w niemieckich archiwach. Kiedyś może będzie okazja tenże film, a właściwie te najważniejsze ujęcia, zobaczyć na/w Forcie" na Westerplatte, tudzież w naszym kinie letnim pod chmurką, wespół z filmem Różewicza [W naszych zbiorach jest też ciekawy filmik z W-tte z 1939 r., zwiastun kin domowych ;) (Der film furs HeimKino" - tak głosi napis na pudełku z epoki)...]. Pożywiom-uwidim, jak gadali starożytni Indianie. Pozdrawiam. wachmistrz

PS. Wielkimi krokami zbliżają się II Manewry Polowe na Westerplatte i inscenizacje historyczne Westerplatte 1 Września". Kto chciałby nam pomóc przy organizacji lub w trakce trwania imprez - zapraszamy! Więcej szczegółów na wiadomej stronie www lub na mailu.
  • 1 month later...
Napisano
Już po Bitwie o Fort". Parę fotek tutaj: http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=351992

I tak a propos: gdzie się podziali sucharszczyki", obrońcy honoru" dzielnego" dowódcy" obrony Westerplatte w 60 rocznicę jego śmierci? Bo ani kwiatów ani wieńców z tej okazji na Cmentarzyku nie składał, podobnie w kościele gdzie jest urna z resztkami jego prochów. Tak zaciekle bronili (i bronią, czego byłem świadkiem w ostatnich dniach na Wtte) kogoś kto w czasie obrony Westerplatte się nie sprawdził, a zwyczajnie zapomnieli o tak ważnej dacie swojego ohatera"?
Napisano
dąbrowszczyku" jak już :)

Ty przeniosłeś wątek dla własnej wygody, nie ja. A ja nie widzę takiej potrzeby - parę osób z tego wątku również - więc nie musisz mnie pouczać. Pozdrawiam. wachmistrz
Napisano
Wątek ładuje mi się w kilkanaście sekund, a nawet jakby mi się ładował 10 minut to nie widzę w tym żadnego problemu. Pozdrawiam. wachmistrz

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 23:09 10-09-2006
Napisano
Witajcie
To mójpierwszy post na tym forum więc sie przedstawie
Krzysiek lat 29, zamieszkały w Gdańsku.Zainteresowania.II wojna swiatowa,głownie wał atlantycki, Normandia itd. Od niedawna Westerplatte.Reprezentuje modelarnie na Morenie.Mam pytanie do was. Kto tu posiada najbogatsza wiedze o Westerplatte?Miałbym kilka pytań ze wzgledu na pewien projekt modelarsko-Multimedialny Kolego wachmistrz :) nie odpowiadasz na maile? czy poprostu nie zauwazyłeś?
Przepraszam że piszę tutaj,ale nie bardzo wiem gdzie miałem napisać:)
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Witam! Becker, po drodze była Bitwa o Fort" na Wtte http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=351992 Zero wolnego czasu na cokoliwke innego niż W-tte. Pardon, jak mam czas na forum, to już nie mam na odbieranie i odpisywanie na korespondencję. Mail odebrany, odpowiedź wysłana. Pozdrawiam. wachmistrz
  • 3 months later...
  • 4 weeks later...
Napisano
Bardzo ciekawy temat jak i zarówno cała strona. W związku z tym mam ogromna prosbę do wachmistrza: czy mógłbyś podac mi tytuły najciekawszych pozycji książkowych lub ewentualnie numerów czasopism, w których mozna znależc relacje mówiące o faktycznym dowodzeniu przez Dąbrowskiego? Zaintrygował mnie ten temat, dlatego też będę niezmiernie wdzięczna.
Napisano
Czołem !

Wyczytałem ostatnio że część ekipy na WST była wymieniana co 6 miesięcy i pochodziła z różnych garnizonów z Polski. Ostatnia zmian pochodziła z 1 ppLeg i 2ppLeg. Czy istnieją jakieś spisy tych kontyngentów i czy plutony wartownicze szły ze wszystkich części Polski?

pozdrawiam

Schrek
Napisano
Witam,
1/ do Schreka - załoga Westerplatte składała się z obsady stałej (8 żołnierzy), pracowników cywilnych (30 ludzi) oraz z żołnierzy którzy podlegali okresowej wymianie. Począwszy od marca 1939 r. dokonywano wzmocnienia załogi (w tajemnicy przed Niemcami). Jednostki z których pochodzili żołnierzy było różne, w obsadzie z 1939 r. przeważali żołnierze przybyli z Kielc (2 Dywizja Piechoty Legionów), Redłowa (2 Batalion Morski), Lidy (77 Pułk Piechoty), Nowa Wilejka (85 Pułk Piechoty), Mołodeczno (86 Pułk Piechoty), Białegostoku (14 Dywizjon Altylerii Konnej). Ostatnie uzupełnienie przybyło na WST w dniu 13.08.1939 r. (25 żołnierzy). Szczegółowe spisy żołnierzy przybyłych na WST w 1939 r. mozna znaleźść w książce Jarosława Tuliszki Westerplatte 1926-1939.Dzieje WST w Wolnym Miescie Gdańsku". Wyd. 2003 r.
2/ Do oklr - jedną z ciekawszych pozycji książkowych wyjaśniających sprawę dowodzenia na WST jest książka Mariusza Borowiaka Westerplatte.W obronie prawdy" wyd. w 2001 r.
Pozdrawiam - szperacz.
Napisano
Witam,
1/ do Schreka - załoga Westerplatte składała się z obsady stałej (8 żołnierzy), pracowników cywilnych (30 ludzi) oraz z żołnierzy którzy podlegali okresowej wymianie. Począwszy od marca 1939 r. dokonywano wzmocnienia załogi (w tajemnicy przed Niemcami). Jednostki z których pochodzili żołnierzy było różne, w obsadzie z 1939 r. przeważali żołnierze przybyli z Kielc (2 Dywizja Piechoty Legionów), Redłowa (2 Batalion Morski), Lidy (77 Pułk Piechoty), Nowa Wilejka (85 Pułk Piechoty), Mołodeczno (86 Pułk Piechoty), Białegostoku (14 Dywizjon Altylerii Konnej). Ostatnie uzupełnienie przybyło na WST w dniu 13.08.1939 r. (25 żołnierzy). Szczegółowe spisy żołnierzy przybyłych na WST w 1939 r. mozna znaleźść w książce Jarosława Tuliszki Westerplatte 1926-1939.Dzieje WST w Wolnym Miescie Gdańsku". Wyd. 2003 r.
2/ Do oklr - jedną z ciekawszych pozycji książkowych wyjaśniających sprawę dowodzenia na WST jest książka Mariusza Borowiaka Westerplatte.W obronie prawdy" wyd. w 2001 r.
Pozdrawiam - szperacz.
Napisano
W dzisiejszej Rzeczpospolitej ukazał się dodatek - kolejny zeszyt z serii dotyczących najsłynniejszych bitew z udziałem Polaków, tym razem dotyczący Westerplatte.
Słów kilka nt. tegoż zeszytu.
Zeszyt Rzeczpospolitej o Westerplatte zrobiony we współpracy z Mówią Wieki" to chyba jedno z najgorszych opracowań nt. Westerplatte na przestrzeni kilkudziesięciu lat. Jest jeszcze gorsze niż folder Glińskiego z MHMG pt. Westerplatte", który był dla mnie do tej pory absolutnym zerem. Może by do tego nie doszło, gdyby zarozumiali panowie redaktorzy, historycy i historycy" opracowujący te i inne zeszyty raczyli zainteresować się naszą propozycją pomocy oferowaną od kilku dobrych miesięcy. Nawet nie odpowiedzieli.
Tym samym na każdej stronie jest kilka do kilkunastu (!) elementarnych, podstawowych błędów obnażających całkowitą niewiedzę piszących w tym zeszycie nt. obrony Westerplatte. Przy 50-tym błędzie dalej nie chciało mi się liczyć, wyszła by chyba z setka conajmniej i to nie tylko błędów w opisach dotyczących Westerplatte, ale również obrony Wybrzeża, bo jest tam kilka krótkich artykulich nt. temat.
Sama karykaturalna mapka, pomijając uproszczenia w skalowaniu obiektów itp drobiazgi, to ocena niedostateczna. Placówka Wał" opisana jako Tor", czy stanowiska baterii artylerii ustawione w Nowym Porcie gdzieś w okolicy ulicy Szkolnej to tylko drobne przykłady.
Przygotowując w ub.r. pytania konkursowe do ogólnopolskiego konkursu o Westerplatte dla szkół licealnych i gimnazjalnych to mogę stwierdzić, że każdy uczestniczący w tym konkursie mógłby rozłożyć na łopatki wszystkich tych co przygotowali to opracowanie. Wydawać by się mogło, że nazwy takich tytułów jak Rzepa", czy Mówią WEKI", gwarantować będzie rzetelność publikacji. Okazuje się po raz kolejny, że niekoniecznie.
Jeśli tak jak ten zeszyt były i będą opracowywane kolejne to jest to seria do wyrzucenia do kosza. W każdym bądź razie słowo porażka" i kompromitacja" dla autorów to mało.

Żeby zbędnie nie wydawać pieniędzy na makulaturę opracowanie to można sobie obejrzeć także online: http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/bitwy_070113/index.html

Zainteresowani wyszukiwaniem wszystkich błędów mogą się skierować na stronę vortalu Stowarzyszenia, gdzie na naszym forum rozpisaliśmy minikonkurs kto znajdzie więcej błędów" :)
Napisano
Szperacz dzieki mam tą ksiązke, chodzi mi o to czy istnieje jakiś spiś wszystkich zmian???

Głownie czy pułki garnizonu poznanskiego tez barały w tym udział???

Schrek
Napisano
Do Schreka - w dostępnej mi literaturze nie natknąłem się na imienne spisy wszystkich zmian żołnierzy na Westerplatte, byłoby tego bardzo dużo (od 18.01.1926 r. do 01.09.1939 r.) i wymagałoby głębszych poszukiwań w archiwach (pytanie, czy takie spisy zachowały się do naszych czasów w komplecie?). Czy żołnierze z pułków garnizonu poznanskiego brali udział w słuzbie na WST - jak dotychczas nie znalazłem takich informacji.
Pozdrawiam - szperacz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie