Skocz do zawartości

Czysczenie pfenigow

danielka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.jest ktoś w stanie mi powiedzcie jak mogę wyczyścić pfenigi, pierwszy to 1 pfenig z 1943 jakiś biały nalot próbowałem kwaskiem nie pomogło, druga to pfenig niestety nie jestem w stanie określić roku ale jest to 3 lub 5 pfenigów nalot podobny rdzawy oraz biały. Bardzo bym prosił o pomoc czym ewentualnie mógłbym to wyczyścić niestety nie posiadam dostatecznie dobrego aparatu do dodania zdjęć. Pozdrawiam liczę na pomoc

Elektroliza usunie caly osad ale wraz z patyna.
Jezli masz monete zniszczona tak ze nie widac nawet nominalu to raczej zadne czysczenie jej nie pomoze ale po elektrolizie zobaczysz to co z niej jeszcze zostalo i pewnie uda sie odczytac nominal i rok wybicia.

To białe i rdzawe to jest korozja cynku, jak to usuniesz to będą głebokie wżery, paskudnie to wygląda, nic im już nie pomoże, możesz jedynie wrzucić na jakieś 2 tyg do oliwy z oliwek żeby brud odsiąknął i tak zostawić, wiele już takich fenigów przerobiłem, jak nie ukopiesz w dobrym stanie to nie będziesz miał ładnej monetki bo z takiego szrota nic się już więcej nie wyciągnie.

Pozdrawiam

Widzialem juz sporo skorodowanych feningow ktore po elektrolizie wyszly calkiem niezle bo korozja w miedziakach jest zwykle tylko powierzchowna. Wazniejszy od korozji jest stan rysunku. Jesli jest dobry rysunek to moneta wyjdzie wyrazna ladna i ew wzery po korozji jej nie oszpeca. Czasem spod korozji wychodzi wyrazny rysunek. Jesli jednak rysunek jest slaby to nawet bez korozji moneta wyjdzie kiepska bo po prostu nie ma juz czego reanimowac. Oliwka na korozje to tylko strata czasu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie