Skocz do zawartości

Śrem i okolice

szakal1990

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam, mam nadzieję że nie pisze tego wątku drugi raz. Jestem nowy i trochę się gubię w organizacji tej strony, ale do celu.
Chodzi mi o sposób odnalezienia ciekawych miejsc. Wertuje mapy wojenne i książki ale nie trafiłem jeszcze na żadną sensowną informację o miejscu działań wojennych w Wielkopolsce. Na razie chodzę losowo, żeby nauczyć się obsługi wykrywki i znalazłem już dwa cmentarze przedwojenne. Trochę przypadkowo. Wiadomo nie mam zamiaru tam kopać, ale chciałbym coś do końca września znaleść. Jeżeli nie możecie wskazać miejsca, to chociaż powiedzcie jak wy szukacie ich.
Napisano
Witam jestem równiesz nowy ale z wykrywką chodze 1rok narazie nie znalazłem nic ciekawego oprucz złomu ale raczej na jesień polecił bym iść w teren bo wtedy widać ukształtowanie terenu i krzaków niema.
Napisano
Trochę się już tym załamuje ponieważ wszystkie moje cele są niecelne. A dodatkowo w miarę czytania dowiedziałem się że Śrem Niemcy podczas powstania wielkopolskiego oddali bez obrony. Tak samo byłe w czasie II WŚ, ale to śremianie się poddali. Co mnie zaciekawiło to odbicie Śremu z rąk okupanta 23 stycznia. Stoczyli kilku godziną walkę. Mógłby ktoś mi zaznaczyć na mapie miejsca które mogą coś sugerować. Nawet niecelne.
Napisano
fajne rzeczy znajduje się następująco: pytasz kogokolwiek gdzie, jest biblioteka, idziesz tam.Mówisz ''dzień dobry''.Pani odpowiada.Potem pytasz znowu: ''interesuje mnie coś o historii śremia''.Pani idzie do regałów, przynosi książkę.Bierzesz, mówisz ''dziękuję, do widzenia''.Wychodzisz,czytasz, potem szukasz.

Jeżeli takie wyjście jest dla Ciebie zbyt hardkorowe - jedziesz do pierwszej lepszej wioski, znajdujesz PGR - przed wojną był to dwór.Chodzisz wkoło po polach - i tam znajdujesz.

Jak masz neta to szukasz map WIG.Oglądasz i porównujesz ze współczesnymi.Jak znajdziesz coś ciekawego, to też idziesz i szukasz.
Napisano
No kolego szakal1990 pytasz Damiana84 jak poszukiwania? poszukaj w wyszukiwarce Ziemia Śremska a zobaczysz co ta ziemia kryje.Jest to często aktualizowany wątek godny oglądania.
  • 2 weeks later...
Napisano
pastuszku" wszechwiedzacy... śremu" sie odmienia... a jak bys byl kiedys w bibliotece to bys wiedzial, ze pogadanka to za malo... pozdrawiam i zycze cierpliwosci i wyrozumialosci:D
  • 3 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie