drops072 Napisano 10 Wrzesień 2010 Autor Napisano 10 Wrzesień 2010 Witam zakładam post po to by dokładnie opisać wszystko na temat rutusa proximy1- ustawienia na militaria Paletka 2- ustawienia na militaria Lasy 3- Statyk militaria rozpoznawanie głębokości ( jak rozpoznać czy głęboko czy płytko)4- statyk militaria ustawienie by nie kopać gwoździ5- ustawienia na kolorek Poletka6- ustawienia na kolorek Las 7- ustawienia kolorek na śmietnikach Proszę podawać ustawienia wszystkie częstotliwość dyskryminacja itp. by i początkujący mogli go łatwiej poznać jak i ustawić
damiani Napisano 10 Wrzesień 2010 Napisano 10 Wrzesień 2010 Na kolorek pola to już mnóstwo razy pisano coś w ten deseń:Dyskryma minus 30Czułość na max jak stabilnyCzęstotliwość na maxa w góręTryb dynamicznyReszta wedle uznania jak pamiętam.
Eastlegion Napisano 10 Wrzesień 2010 Napisano 10 Wrzesień 2010 Witam.Chłopie...Brzmi to zupełnie jak koncert życzeń. Pomijając fakt, że większość użytkowników ww detektora samemu dochodziło do optymalnych ustawień, weź jeszcze pod uwagę to, że dużo z tych ustawień jest intuicyjnych i dosyć indywidualnych. Nie lepiej samemu zbadać kwestię i znaleźć swoje własne i najlepsze ustawienia a w dodatku mieć z tego tytułu satysfakcję? Pozdrawiam.
Skinhead1974 Napisano 10 Wrzesień 2010 Napisano 10 Wrzesień 2010 Nie ma pewnych nastawień. Są różne pola, jedne piaszczyste, drugie gliniaste, trzecie kameniste lub mieszane, lasy też są rózne. Trzeba zawsze chodzić na czułosci jak największej, nie powodującej wzbudzania falszywych dzwieków w wykrywce. Prubuj, nie jest to trudne. Proxima byla moja pierwszą wykrywką. Nie jest trudnym detektorem.
damiani Napisano 11 Wrzesień 2010 Napisano 11 Wrzesień 2010 Dziwi mnie czemu u nas w Polsce nie chce się za bardzo pomagać. Myślę że powinno się brać wzór z for zagranicznych - spróbujcie tam zapytać o nastawy a zobaczycie że nikt Wam nie napisze sam idź w teren i sprawdź albo są różne bo są też różne gleby i preferencje.Każdy pisze jak ustawia w swoim regionie i tyle - bez zbędnych komentarzy.
Eastlegion Napisano 11 Wrzesień 2010 Napisano 11 Wrzesień 2010 Kol damiani.Problem w tym, że nie ma uniwersalnych nastaw. Jest kilka ogólnych zasad, a reszta to terenowe niuanse, które nazywają się doświadczeniem. Doświadczenia nie da się przekazać przez forum.Niejaki Konfucjusz powiedział kiedyś tak:,,Powiedz mi, a zapomnę,Pokaż mi, a zapamiętam,Pozwól mi wziąć udział, a zrozumiem”.Pozdrawiam.
damiani Napisano 11 Wrzesień 2010 Napisano 11 Wrzesień 2010 EastlegionZgodzę się z tobą ale czy nie mogą userzy Proxim wspisać po prostu na jakich nastawach chodzą w w/w warunkach ??Nie uwierzę że ustawienia zmieniają co każde pole czy co każdy las.Ile może być takich nastaw w danym terenie ?? 2-3 kombinacje ??Z tego co wpiszą użytkownicy każdy wybierze coś dla siebie - jedym będą pasowały a innym w ogóle (Proxima wg instrukcji to zbyt wielu nastaw nie ma tak naprawdę).
szwejk4 Napisano 11 Wrzesień 2010 Napisano 11 Wrzesień 2010 jak kolega damiani juz wspomniał tylko czasem dysk idzie ostro w dół nawet 90
Anarchista Napisano 11 Wrzesień 2010 Napisano 11 Wrzesień 2010 Producent już klika razy pisał na forach, ze Proxima najlepiej pracuje na ŚRODKOWEJ częstotliwości, a możliwość regulacji służy tylko eliminacji ewentualnych zakłóceń.
grinch20 Napisano 11 Wrzesień 2010 Napisano 11 Wrzesień 2010 pola dys -30 czuł max jak sie da 5 tonów czest.6622 las dys -70 (jak chcesz stal kopac) czuł max itdchodze tylko na dynamiku
plaster180 Napisano 11 Wrzesień 2010 Napisano 11 Wrzesień 2010 kol. damiani ja z proximą chodzę już dwa sezony i poznałem ją na tyle że ustawienia nie mają większego znaczenia dyskr -90 i sam sobie dyskryminuję czy kopać czy nie a jak mnie wkurza nadmiar dżwięków to sobie ustawiam na -20 i po problemie kopię sam kolor i mocne jednorodne sygnały.krótko mówiąc trzeba czasu w terenie i po problemie.
damiani Napisano 11 Wrzesień 2010 Napisano 11 Wrzesień 2010 Moi drodzy koledzy.Zrozumcie tych co nie mają czasu w terenie spędzać wielu godzin - dla niektórych to tylko relaks.2-3h raz w tygodniu lub raz w miesiącu - po jakim czasie oni dojdą do wprawy ?? Po 10-15 latach ??plaster180Tak bywa w większości sprzętów z wyświetlaczami. Im dłużej się przyglądasz numerkom i tym bardziej wiesz co do ciebie mówi. Ile razy częściej się schylasz to już tylko ty wiesz ale później z pewnością podejrzewam że to zaprocentuje.
gicek Napisano 17 Październik 2010 Napisano 17 Październik 2010 Ja sam chodze raz na tydzień, no niech wam będzie dwa razy. Ale zdążyłem juz nie jedno przeżyć z tym wykrywaczem. Poprostu trzeba dobrze słuchać co on mówi. A wszytsko będzie jasne jak na dłoni. Można ustawiać - czy + ale najważniejsze jest to. Dobre dostrojenie do gruntu, bez tego nic nie będzie, tylko za nami pozakopywane dołki w których były gwoździe, lub kapsle. A teren wybieram las i łąkę. Po zaoranych polach nie chodzę (za duże bagno).
Seku Napisano 18 Październik 2010 Napisano 18 Październik 2010 Moje ustawienia po dwóch sezonach z proximą,pole tryb dynamiczny:dyskryminacja-50,czułość max,wzmocnienie audio 2,program 20 tonów,częstotliwość 6622khz.Lasy i łąki,tryb mikserek,to na kolorek.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.