Skocz do zawartości

Rutus Proxima V2.0

drops072

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam zakładam post po to by dokładnie opisać wszystko na temat rutusa proximy
1- ustawienia na militaria Paletka
2- ustawienia na militaria Lasy
3- Statyk militaria rozpoznawanie głębokości ( jak rozpoznać czy głęboko czy płytko)
4- statyk militaria ustawienie by nie kopać gwoździ
5- ustawienia na kolorek Poletka
6- ustawienia na kolorek Las
7- ustawienia kolorek na śmietnikach

Proszę podawać ustawienia wszystkie częstotliwość dyskryminacja itp. by i początkujący mogli go łatwiej poznać jak i ustawić
Napisano
Na kolorek pola to już mnóstwo razy pisano coś w ten deseń:
Dyskryma minus 30
Czułość na max jak stabilny
Częstotliwość na maxa w górę
Tryb dynamiczny

Reszta wedle uznania jak pamiętam.
Napisano
Witam.
Chłopie...
Brzmi to zupełnie jak koncert życzeń.
Pomijając fakt, że większość użytkowników ww detektora samemu dochodziło do optymalnych ustawień, weź jeszcze pod uwagę to, że dużo z tych ustawień jest intuicyjnych i dosyć indywidualnych. Nie lepiej samemu zbadać kwestię i znaleźć swoje własne i najlepsze ustawienia a w dodatku mieć z tego tytułu satysfakcję?
Pozdrawiam.
Napisano
Nie ma pewnych nastawień. Są różne pola, jedne piaszczyste, drugie gliniaste, trzecie kameniste lub mieszane, lasy też są rózne. Trzeba zawsze chodzić na czułosci jak największej, nie powodującej wzbudzania falszywych dzwieków w wykrywce. Prubuj, nie jest to trudne. Proxima byla moja pierwszą wykrywką. Nie jest trudnym detektorem.
Napisano
Dziwi mnie czemu u nas w Polsce nie chce się za bardzo pomagać. Myślę że powinno się brać wzór z for zagranicznych - spróbujcie tam zapytać o nastawy a zobaczycie że nikt Wam nie napisze sam idź w teren i sprawdź albo są różne bo są też różne gleby i preferencje.
Każdy pisze jak ustawia w swoim regionie i tyle - bez zbędnych komentarzy.
Napisano
Kol damiani.
Problem w tym, że nie ma uniwersalnych nastaw. Jest kilka ogólnych zasad, a reszta to terenowe niuanse, które nazywają się doświadczeniem. Doświadczenia nie da się przekazać przez forum.
Niejaki Konfucjusz powiedział kiedyś tak:
,,Powiedz mi, a zapomnę,
Pokaż mi, a zapamiętam,
Pozwól mi wziąć udział,
a zrozumiem”.
Pozdrawiam.
Napisano
Eastlegion
Zgodzę się z tobą ale czy nie mogą userzy Proxim wspisać po prostu na jakich nastawach chodzą w w/w warunkach ??
Nie uwierzę że ustawienia zmieniają co każde pole czy co każdy las.
Ile może być takich nastaw w danym terenie ?? 2-3 kombinacje ??
Z tego co wpiszą użytkownicy każdy wybierze coś dla siebie - jedym będą pasowały a innym w ogóle (Proxima wg instrukcji to zbyt wielu nastaw nie ma tak naprawdę).
Napisano
Producent już klika razy pisał na forach, ze Proxima najlepiej pracuje na ŚRODKOWEJ częstotliwości, a możliwość regulacji służy tylko eliminacji ewentualnych zakłóceń.
Napisano
kol. damiani ja z proximą chodzę już dwa sezony i poznałem ją na tyle że ustawienia nie mają większego znaczenia dyskr -90 i sam sobie dyskryminuję czy kopać czy nie a jak mnie wkurza nadmiar dżwięków to sobie ustawiam na -20 i po problemie kopię sam kolor i mocne jednorodne sygnały.krótko mówiąc trzeba czasu w terenie i po problemie.
Napisano
Moi drodzy koledzy.
Zrozumcie tych co nie mają czasu w terenie spędzać wielu godzin - dla niektórych to tylko relaks.
2-3h raz w tygodniu lub raz w miesiącu - po jakim czasie oni dojdą do wprawy ?? Po 10-15 latach ??

plaster180
Tak bywa w większości sprzętów z wyświetlaczami. Im dłużej się przyglądasz numerkom i tym bardziej wiesz co do ciebie mówi. Ile razy częściej się schylasz to już tylko ty wiesz ale później z pewnością podejrzewam że to zaprocentuje.
  • 1 month later...
Napisano
Ja sam chodze raz na tydzień, no niech wam będzie dwa razy. Ale zdążyłem juz nie jedno przeżyć z tym wykrywaczem. Poprostu trzeba dobrze słuchać co on mówi. A wszytsko będzie jasne jak na dłoni. Można ustawiać - czy + ale najważniejsze jest to. Dobre dostrojenie do gruntu, bez tego nic nie będzie, tylko za nami pozakopywane dołki w których były gwoździe, lub kapsle. A teren wybieram las i łąkę. Po zaoranych polach nie chodzę (za duże bagno).
Napisano
Moje ustawienia po dwóch sezonach z proximą,pole tryb dynamiczny:dyskryminacja-50,czułość max,wzmocnienie audio 2,program 20 tonów,częstotliwość 6622khz.Lasy i łąki,tryb mikserek,to na kolorek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie