MP40 FJR1 Napisano 26 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2010 Zapraszam do oglądania zdjęć ze skoków spadochronowych podczas kolejnego kursu spadochronowego GRH i SRH. Skaczemy z wojskowymi spadochronami desantowymi z wojskowych wysokości. Wszystko jest zgodne z przepisami kraju gospodarza. Od czasu nieprzyjemnej dyskusji na tym forum dot. skoków spadochronowych połączonej z groźbami donosów do władz zrobiliśmy wielkie postępy. Działamy prężnie w klubie Pathfinder, skaczemy na wojenne zrzutowiska ( DZ ) w Europie. Lądowaliśmy ze spadochronami na ostatnich skrawkach polskiego zrzutowiska pod Driel, na amerykańskich i brytyjskich zrzutowiskach w Normandii. Przeszkoliliśmy spadochronowo 3 grupy koleżanek i kolegówz różnych GRH/SRH. Rekonstrukcja spadochroniarzy jest wymagająca, unikamy sportowych spadochronów ‘skrzydło”. Na Helu skakaliśmy z takimi spadochronami ze względu na teren i bezpieczeństwo. W innych miejscach staramy się unikać kolorowych „skrzydeł”. Zalegalizowaliśmy w Polsce spadochrony desantowe MC1 ( „emsiłan” ), posiadamy prywatne komplety spadochronowe. Można je było oglądać podczas inscenizacji zrzutu cichociemnych Weller 7 oraz w Gostyniu. Doskonale się bawimy robiąc realistyczną rekonstrukcję spadochroniarzy bo spadochroniarz to ktoś kto skacze ze spadochronem a nie tylko przebiera się w mundur. Mam nadzieje, że oglądający docenią wysiłek tych, którzy przeszli trudy szkoleń i przemierzyli Europę by skoczyć na historyczne DZ II wojny. W skokach i szkoleniach uczestniczyli Koledzy rekonstruujący polskie, niemieckie, brytyjskie i amerykańskie jednostki spadochronowe i PD oraz dwie piękne i odważne Koleżanki. Zobaczcie nasze zdjęciaIII kurs spadochronowy GRH/SRH w Czechach, Plzen sierpień 2010 : http://picasaweb.google.com/108272086561168327315/SKOKIWPLZEN2010#Skoki w rocznicę desantu w Normandii w 2009 na amerykańskie zrzutowiska : http://picasaweb.google.com/108272086561168327315/NORMANDIA2009AMERYKANSKIEDZ#Skoki w Driel na polskie zrzutowisko w 2009, po awarii Dakoty skoczyliśmy z An2 :http://picasaweb.google.com/108272086561168327315/DRIEL2009#Skoki w rocznicę desantu w Normandii w 2010 na brytyjskie zrzutowisko :http://picasaweb.google.com/108272086561168327315/NORMANDIA2010NaszeSkokiZPathfinder#Pozdrawiam, Paweł Moszner, ppor.rez., Instruktor Spadochronowy WPD, koordynator sekcji polskiej Pathfinder Parachute Group Europe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MP40 FJR1 Napisano 26 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2010 To nasze skoki w tym roku w Normandii na brytyjską DZ, Dakota oryginalna :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MP40 FJR1 Napisano 26 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2010 Normandia 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MP40 FJR1 Napisano 26 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2010 Normandia 2010, lepsze fotki proszę ogladać używając podanych powyżej linków :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MP40 FJR1 Napisano 12 Październik 2010 Autor Share Napisano 12 Październik 2010 Spadochroniarska impreza odbyła się na lotnisku w OpoluĆwiczenia FJR , GJ oraz PSZ w Opolu 9.10.2010Zapraszam do obejrzenia albumu ułożonego z punktu widzenia spadochroniarza wojskowego. Celowo jest czarno biały. Dziękuję Michałowi Mazurkowi i Grzegorzowi Ciesielskiemu za udostępnienie fotek. To dzięki Nim powstał ten album. Po raz pierwszy w Polsce i na świecie ( sprawdzałem ! ) wykonano zrzuty roni", amunicji", żywności i żołnierzy" podczas ćwiczeń grup rekonstrukcyjnych. MG34 trochę się bał ale skoczył z zamkniętymi oczami :) MP i inne też (wszystkie legalne CLK i repliki). Zrzuty 3 zasobników wykonano z wysokości 100m, 2 zawierały sprzęt FJR a 1 sprzęt GJ. Desant 5 skoczków wykonano z 250m. Użyte zostały spadochrony MC1 z podobnym systemem otwarcia jak RZ16 i RZ20. Strzelcy Górscy przylecieli samolotem „jak kiedyś” i weszli do akcji. Ćwiczyliśmy to, co zamierzamy zrobić „na ostro” w roku 2011 w międzynarodowym składzie. Po ćwiczeniach chętni latali szybowcem a pilot z radością spełniał ich prośby. Były więc beczki i pętle w powietrzu ! Po południu nastąpiły kolejne skoki i zrzuty wzorowane na skokach 1 SBS. Tu współdziałaliśmy ramię w ramię ze Stowarzyszeniem PSZ. Album zrobimy niebawem. Zrzucono broń, sprzęt i ludzi. Wszystkie ćwiczenia zakończono szczęśliwie i bez strat materiałowych. Była telewizja a pierwsze relacje już się ukazały. Wielkie dzięki wszystkim uczestnikom i pomagającym ! Wielkie dzięki dla Aeroklubu Opolskiego i sekcji spadochronowej. Wieczorne ognisko było świetne a towarzystwo wyborne. A teraz do zdjęć, pozdrawiam, Paweł Link do zdjęć : http://picasaweb.google.pl/108272086561168327315/OPOLE910CwiczeniaFJRIGJFotWSamolocieGrzegorzCiesielskiFotZZiemiMichaMazurek?authkey=Gv1sRgCLyOpNTw79TCJg# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri100GJR Napisano 13 Październik 2010 Share Napisano 13 Październik 2010 Raz jeszcze Pawle dzięki za wyśmienity weekend dla Was jak i dla GRH 1SBS.Oto nasza pierwsza galeria a gorąco", czekamy jeszcze na zdjęcia profesjonalnego fotografa robione w trakcie lotu i desantu.PozdrawiamYuri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUT Napisano 13 Październik 2010 Share Napisano 13 Październik 2010 Yuri oczywiście zapomniał dodać linka do naszej fotorelacji opublikowanej na stronie Kampfguppe Edelweiss:http://diegams.nazwa.pl/main.php?target=kreta2010Przyznam, że dawno, żadna inscenizacja nie była takim zastrzykiem emocji i wrażeń, jak impreza w Aeroklubie Opolskim. Piękna pogoda, świetne towarzystwo i rewelacyjna okolica dołożyły swoje, ale emocje gdy w pełnym rynsztunku i z plecakami biegliśmy do samolotu, który z włączonym silnikiem już zbierał się do startu, lot w trzęsącej się maszynie transportowej w oczekiwaniu na desant, czy wreszcie wyskakiwanie z samolotu pod ostrzałem" i bieg do wcześniej zrzuconych zasobników... Naprawdę coś niesamowitego!Wkrótce będziemy mieć obszerną fotorelację przygotowaną przez naszego zaprzyjaźnionego, zawodowego fotografa. Póki co na naszej stronie kilka zdjęć z głupiego Jasia".Ogromne podziękowania dla Pawła, który zorganizował imprezę i dla wszystkich kolegów FJ i PZS za niesamowite wrażenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MP40 FJR1 Napisano 14 Październik 2010 Autor Share Napisano 14 Październik 2010 Dzieki Wam Kozice" te ćwiczenia były jeszcze fajniejsze.Wiadomo Strzelcy Górscy to twarde wojsko i sroce spod ogona nie wypadło :) ! Patrzyłem jak lataliście szybowcem, Panie ratuj ! Gdy zobaczyłem jak pilot kręci pętlę to wiedziałem kto pilota namawiał ! Nie pomyliłem sie prawda ? Przy okazji 1SBS odtwarzało podczas naszych ćwiczeń Stowarzyszenie PSZ !!!!!!!!!!!!!!!Wtej chwili Michał klei" film, może wieczorem wrzuci na forum :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri100GJR Napisano 14 Październik 2010 Share Napisano 14 Październik 2010 Patrzyłem jak lataliście szybowcem, Panie ratuj ! Gdy zobaczyłem jak pilot kręci pętlę to wiedziałem kto pilota namawiał ! Nie pomyliłem się prawda ? "Nie pomyliłeś się;] Jam Ci to uczynił;] Tamten lot szybowcem, no cóż... to trzeba przeżyć, polecam każdemu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal-Kato Napisano 14 Październik 2010 Share Napisano 14 Październik 2010 Mili Państwo : -) Pozwoliłem sobie wrzucić linę do filmu PSZ 1 SBS. Trochę mało materiału ale jak na próbę wystarczy ;-) …mam nadzieję, że TVP wynagrodziła nasz skromny zapis tak od 12 minuty :-)http://www.tvp.pl/opole/informacja/kurier-opolski/wideo/10-pazdziernika-2010%20-r/2966619 Pozdrawiam wszystkich uczestników sobotniego spotkania. Podziękowania za denisona dla kolegi, którego niestety z imienia i nazwiska nie znam.: -(. Teraz nie trzeba go będzie prać bo został przewietrzony ;-)Pewnie za „chwile” będzie film z „efjotami i kozicami”…oglądając filmy pamiętajmy , że to ćwiczenia a nie akcja bojowa:-)))))) http://www.youtube.com/watch?v=tMO9eAvyUQYBS! Michał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal-Kato Napisano 14 Październik 2010 Share Napisano 14 Październik 2010 ....efjoty i kozice"http://www.youtube.com/watch?v=GsVwJMy3pvkZe względu na to , że MC1 układa się i ukłaaaada...umknęło nam zupełnie zamontowanie kamery na ptaku" ;-) i ... na ziemi :-( Poprawimy to... BS! Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri100GJR Napisano 14 Październik 2010 Share Napisano 14 Październik 2010 Wielkie podziękowania zarówno za nagranie jak i montaż!P.S. Można użyć materiału np na www z podaniem autorów z końcowych napisów?PozdrawiamYuri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUT Napisano 14 Październik 2010 Share Napisano 14 Październik 2010 Świetne filmy! Szczególnie mi się podoba ten ze spadakami i góralami (bo na nim jestem :)Ech... było naprawdę rewelacyjnie! Nie mogę się już doczekać jak to powtórzymy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal-Kato Napisano 14 Październik 2010 Share Napisano 14 Październik 2010 Do Yuri100GJR , Panie Kolego, bez problemu. Jeżeli tylko podasz dane o których pisałeś to prosze bardzo :-) . ...nie mydło, nie wymydli się ;-) BS! Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MP40 FJR1 Napisano 14 Październik 2010 Autor Share Napisano 14 Październik 2010 Następna porcja wrażeń :)Poniżej link do zdjęć Kasi Ostrowskiej. Dzięki Kasiu !Kasia udokumentowała ćwiczenia PSZ 1SBS w Opolu, po południu 9.10.2010. Zobaczcie jak radośnie korzystali z lotów szybowcem. Desantowych już nie ma….Ale dobry i taki szybowiec aby przeżyć lot i lądowanie na żywo. Zauważcie fotki spadochronów na tle zachodzącego słońca ! Z uwagi na te foty odstąpiłem od wersji czarno-białej. Miłych wrażeń, Pawełhttp://picasaweb.google.pl/108272086561168327315/PSZ1SBSOPOLEFotKasiaOstrowska?authkey=Gv1sRgCO6Hkde2mbWtYQ#ARTUT, powtórzymy oczywiście :) , przed tym jednak umówione Ardeny i skoki na śnieg :)PS pamiętajcie o obiecanej kozie........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUT Napisano 15 Październik 2010 Share Napisano 15 Październik 2010 No cóż... trzeba będzie znów szarpnąć się za portfel i kupić fanty spadochroniarskie żeby móc za niedługo odtworzyć sylwetki GJ skaczących pod Narvikiem :8) Biedne kozice wyrzucali wtedy z samolotów... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUT Napisano 5 Listopad 2010 Share Napisano 5 Listopad 2010 Na stronie Kampfgruppe Edelweiss dziś pojawiły się nowe, niepublikowane dotąd fotki z Krety 1941-2010:http://diegams.nazwa.pl/main.php?target=kreta2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.