Skocz do zawartości

Mundury lwp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam poszukuje informacji o mundurach ludowego wojska polskiego w szczególności interesuje mnie sposób umieszczania odznak i naszywek specjalności wojskowych na mundurach wyjściowych i polowych za wszelkie informacje z góry dziękuję :)

Szanowny Kolego.
Kwestia wzorów umundurowania jak również noszenia oznak, odznak i odznaczeń zawsze w MON była i jest regulowana stosownym rozporządzeniem Ministra Obrony Narodowej. Rozporządzeń takich było kilka lub kilkanaście wersji na przestrzeni 50 lat PRL. W tych, z którymi ja miałem do czynienia były (w obecnie obowiązującym też są) rysunki i obrazki pokazujące prawidłowe rozmieszczenie wszystkich elementów umundurowania jak również sposób i okoliczności noszenia poszczególnych zestawów ubiorczych itp rzeczy. Na początek proponuję przeszukać internetową bazę danych aktów prawnych sejmu. Najlepszym jednak będzie dostęp do LEX-a w tej średniej lub najwyższej wersji. Tam z pewnością znajdziesz. Wiem z doświadczenia bo sam kiedyś szukałem kilku przedwojennych aktów prawnych i znalazłem więc myślę, że PRL też tam będzie. Powodzenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie