AK47-88 Napisano 23 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2010 Witam poszukuje informacji o mundurach ludowego wojska polskiego w szczególności interesuje mnie sposób umieszczania odznak i naszywek specjalności wojskowych na mundurach wyjściowych i polowych za wszelkie informacje z góry dziękuję :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palenqe Napisano 23 Sierpień 2010 Share Napisano 23 Sierpień 2010 Szanowny Kolego.Kwestia wzorów umundurowania jak również noszenia oznak, odznak i odznaczeń zawsze w MON była i jest regulowana stosownym rozporządzeniem Ministra Obrony Narodowej. Rozporządzeń takich było kilka lub kilkanaście wersji na przestrzeni 50 lat PRL. W tych, z którymi ja miałem do czynienia były (w obecnie obowiązującym też są) rysunki i obrazki pokazujące prawidłowe rozmieszczenie wszystkich elementów umundurowania jak również sposób i okoliczności noszenia poszczególnych zestawów ubiorczych itp rzeczy. Na początek proponuję przeszukać internetową bazę danych aktów prawnych sejmu. Najlepszym jednak będzie dostęp do LEX-a w tej średniej lub najwyższej wersji. Tam z pewnością znajdziesz. Wiem z doświadczenia bo sam kiedyś szukałem kilku przedwojennych aktów prawnych i znalazłem więc myślę, że PRL też tam będzie. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palenqe Napisano 24 Sierpień 2010 Share Napisano 24 Sierpień 2010 Przy wyszukiwaniu możesz używać hasła przepisy ubiorcze".Wieczorem może wrzucę aktualnie obowiązujące żebyś wiedział o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.