reichenstein Napisano 16 Sierpień 2010 Autor Napisano 16 Sierpień 2010 Witam.Mam plombe(?)do identyfikacji z dolnego slaska.Nie moge wrzucic tu zdjecia bowiem jest za duze.Czy jest jakis tu email gdzie moglbym wyslac zdjecia a np.admin by zmniejszyl i wrzucil na stronke?Naprawde potrzebuje experta do pomocy bo plomba wyglada na bardzo stara,ma slady w srodku po czyms(drutach?).Cos jest napisane-chyba lacina ale niewyraznie.Czy ktos tu jest fachowcem w rozwiazywaniu takich nieczytelnych plomb?Pozdrawiam
reichenstein Napisano 17 Sierpień 2010 Autor Napisano 17 Sierpień 2010 Witam.Oto zdjecie plomby.Po drugiej stronie jest jakby trojzab.W srodku jakby otworki-mocowania na druciki lub tp.Prosze o pomoc w identyfikacji,wiek itp i zastosowanie takich plomb.Dziekuje
spid3r Napisano 17 Sierpień 2010 Napisano 17 Sierpień 2010 Chyba carskastrasznie słabo widaćna list z tego co mi wiadomo stosowano lakowe, nie ołowiane
reichenstein Napisano 17 Sierpień 2010 Autor Napisano 17 Sierpień 2010 Dzieki spid3r.A jak carska to ktory wiek?Ktos na innym forum napisal ze jest to:pruska plomba celna przelom XVIII i XIX wieku.Moze ktos pomoze.
reichenstein Napisano 23 Sierpień 2010 Autor Napisano 23 Sierpień 2010 Odswiezam temat.Dalej nikt nie wie co to za plomba?pozdr
pastuszek Napisano 23 Sierpień 2010 Napisano 23 Sierpień 2010 zwykła plomba, pewnie z worka, kiedyś pełniła funkcję etykiety tudzież banderoli.
spid3r Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 ja się dopatrzyłem rosyjskich połamańców, a nie słownictwa pruskiego, ale ekspertem nie jestempoza tym obecność plomby o niczym tak czy siak, nie świadczy, zatem sugeruję sie nie napalać. Ja juz kilkurotnie znalazłem plombę z Banku Polskiego i mimo dokładnego szukania całego terenu worków z kasą ani depozytów bankowych nie było :) no chyba że chłop zabrał do domu depozyt a plomby wyrzucił:Dnajlepiej jak bys wziął i zobacył jaki znak jest na niej i rozszyfrował napisy wtedy się wszystko rozjaśni
spid3r Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 * zobaczył (literówka)jak masz problemy z odczytaniem to przetrzyj oliwką lub wodą, na mokro lepiej widać
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.