ten1973 Napisano 5 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2010 witam jestem nowy czym można oczyścić te monetki 2 widać jakie a 3 to chyba miedziany szerf z jednej strony literki T P niżej H Z chyba.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras85 Napisano 6 Sierpień 2010 Share Napisano 6 Sierpień 2010 ja na twoim miejscu bym ich nie czyscił a jeżeli bardzo chcesz to wrzuc je do oliwy z oliwek albo do wody utlenionej i co kilka dni przecieraj gąbkom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ten1973 Napisano 8 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2010 jaras85 zrobie tak jak mi napisałeś,może jeszcze ktoś co doradzi.dołącze zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ten1973 Napisano 8 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2010 raczej do takiego stanu jak na zdjęciu go nie doprowadze :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JonnyDoe Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 Witam wszystkich na forum! Jestem totalnym świeżakiem w zacnym gronie poszukiwaczy :D ... a jako początkujący mam do Was wiele pytańOstatnio zastanawiam się nad kwestią tej oliwy z oliwek do czyszczenia, a raczej nad tym ile tak naprawdę dzięki niej można zyskać na czytelności i jakości monety? 1 grosz z 1835-1841 - po wyjęciu z ziemi był kompletnie nieczytelny. Od ok 10 dni moczy się w oliwie (prawa część wieńca staje się coraz bardziej widoczna, pojawiła się kokarda i lekkie uwypuklenie w miejscach gdzie powinien znajdować się symbol jedynki i rok wybicia monety, rewers nieczytelny)Proszę powiedzcie mi czy ta moneta ma szanse być jeszcze w pełni czytelna? Czekam na odpowiedzi i Wasze zdjęcia przed i po" (dot. tylko monet miedzianych)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fidzir Napisano 13 Sierpień 2010 Share Napisano 13 Sierpień 2010 ja również polecam wodę utleniona a potem oliwka,jest jeszcze środek o nazwie perhydrol dostępny w marketach budowlanych,jest to woda utleniona o większym stęzeniu ponoć dziala szybciej ale jescze nie stosowalem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fidzir Napisano 13 Sierpień 2010 Share Napisano 13 Sierpień 2010 powiem ci że stosowałem różne środki ale woda utleniona jesli jescze monetka jest w niezlym stanie to potrafi naprawde zdzialać cuda,ale jesli monetka jest już zjechana to jej nic już nie pomoże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.