Skocz do zawartości

Wymienne cewki do wykrywacza PI

SP5WCX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post na tym Forum. Od razu chcę wyjaśnić iż nie zajmuję się ani zawodowo ani hobbystycznie poszukiwaniami. Raczej to żyłka inżynierska przyczyniła się do poniższego mojego pytania. A mianowicie przeszło przez moje ręce kilka profesjonalnych impulsowych wykrywaczy NATO-wskich typu MD-2000. Wykrywacz ten w komplecie ma trzy wymienne sondy. I tu ciekawostka. Mierząc rezystancję cewki omomoerzem otrzymuję wartości około 2 omów i około 20 omów, w zależności od typu sondy i konkretnego jej egzemplarza. Bywa tak, że ten sam typ sondy w jednym zestawie ma 2 omy, a w innym 20. I jedna i druga sonda działa poprawnie, podłączona nie tylko do elektroniki z kompletu, ale także do innego pulpitu. Niestety, chwilowo nie mam możliwości pomiaru indukcyjności tych cewek. Cewki nie mają naniesionych numerów fabrycznych, co by świadczyło o możliwości zamiennego ich stosowania w innych zestawach tego typu wykrywacza. Co prawda wykrywacz ma fajną i bardzo dobrze działąjącą funkcję autozerowania", ale nie mogę znaleźć wytłumaczenia na tak szeroki rozrzut rezystancji cewek (mała rezystancja to mało zwojów, gruby drut; duża rezystancja to dużo zwojów i cienki drut). Czy ktoś mógłby to jakoś wyjaśnić?
Napisano
Witam,

Nie znam z autopsji tych wykrywaczy więc nie mogę się w ich temacie wypowiedzieć. Generalnie u mnie takie rozrzuty w rezystancji cewek nie występują i występować nie mogą. Rezystancja to jeden z najważniejszych parametrów cewki obok indukcyjności. Nawet w różnych cewkach(różne wielkości) musi mieścić się w pewnym ustalonym zakresie.

Żeby powiedzieć coś więcej w tym temacie trzeba by zajrzeć do środka MD-2000. Nic nie szkodzi na przeszkodzie żebyś to zrobił i później o tym co tam zobaczyłeś nam opowiedział..;)

Pozdrawiam
Taktyk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie