michkil Napisano 30 Czerwiec 2010 Autor Napisano 30 Czerwiec 2010 Witam. Borykam się z problemem zasilania wykrywacza i chyba się zdecyduje na zakup ładowalnych baterii AA 1,5V i tu moje pytanie: Na aukcjach sprzedawcy piszą że do tych baterii potrzebna jest nowa ładowarka dlatego że owe baterie mają 1,5V a nie 1,2V jak zwykłe. Na tych samych aukcjach piszą że owa ładowarka pasuje i naładuje również zwykłe akumulatorki NiMH o napięciu 1,2V. Dlaczego to nie działa w druga stronę??
marcjew Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 Napiecie 1,2 nie dotyczy bateri tylko akumulatorka.Tak naprawde bateria ma 1,6-1,7 v.Swoje baterie ladowalne laduje ladowarka zalecana przez producenta!
armand Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 Podaj dokładnie typ tych baterii. Baterii się nie ładuje. Akumulatorki się ładuje. Baterie mają 1,5V, akumulatorki 1,2V.Obecnie są na rynku od 2 lat akumulatorki, o cechach baterii pod względem niskiego samorozładowania. I zapewne te miałeś na myśli. Nie przesadzaj z zaleceniami reklamowymi sprzedawców akumulatorków dotyczących ładowarek. Uwaga! Ładowarki mikroprocesorowe nie włączają ładowania w przesadnie rozładowanych akumulatorkach!
marcjew Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 Ten typ akumulatorka daje napiecie takie samo jak bateria pewnie dlatego producent nazwal go bateria ladowalna.
Cpt.Nemo Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 armand (567 / 7) 2010-06-30 09:57:57 Podaj dokładnie typ tych baterii. Baterii się nie ładuje."Hmm, a to co ja uzywam to co to jest ?http://www.komputerswiat.pl/nowosci/sprzet/2009/50/ladowalne-baterie-alkaliczne-pure-energy.aspxBaterie skonstruowane w kanadyjskiej firmie Pure Energy pierwsze alkaliczne baterie, które można ładować - twierdzi producent..."
seeker Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 Kwestia tylko i wyłącznie kto jak przetłumaczy z angielskiego słowo attery". Dla jednego będzie to zwykła bateria dla drugiego akumulatorek. Zależnie czy da się ładować, czy nie. Moim zdaniem w tym konkretnym przykładzie, poprawnie należałoby nazywać je akumulatorem alkaicznym (tak jak są aku kwasowe, żelowe itp.). Odnośnie ładowarki, nie bardzo wierzę w ten tekst, że potrzeba jakiejś specjalnej, nabijanie kasy przez producenta. No ale elektrykiem nie jestem;)
armand Napisano 1 Lipiec 2010 Napisano 1 Lipiec 2010 Rzeczywiście, wygląda to na nowość. Sprawdziłem w nowych Eneloopach napięcie, wyniosło 1,338V, a więc ta nowość nie jest Eneloopem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.