rafal_etz Napisano 9 Czerwiec 2010 Autor Napisano 9 Czerwiec 2010 Witam. Znalazłem to w piwnicy ale nie mam pojęcia co to jest proszę o pomoc w identyfikacji.
rafal_etz Napisano 9 Czerwiec 2010 Autor Napisano 9 Czerwiec 2010 z drugiej strony nic nie ma chyba że pod tym medalem ale nie chcę go odbijać
snake242 Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 wydaje mi się że jest to pamiątka I-ej Komunii świętej lub Chrztu
rafal_etz Napisano 10 Czerwiec 2010 Autor Napisano 10 Czerwiec 2010 ona pochodzi podobno z Połańca to skąd by się tam wzieła??
aris12 Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Sama deseczka raczej w swej pierwotnym przeznaczeniu nie posiadała przybitego medalu z Matką Boską.Pewnie była to jakaś ,,ludowa'' pamiątka z Krakowa.Przydała się jednak jako podstawa na medalion przybity pózniej niezbyt fachowo dwoma gwozdzikami.Sam medalion to prawdopodobnie odlew z jakiegoś miękkiego metalu lub stopu.Wizerunek na medalionie w ikonografii chrześcijańskiej to :Matka Boleściwa[Płacząca] -Mater Dolorosa.Całkiem możliwe,że ów medal pochodzi z Połańca.Jest tam bowiem w okolicy kilka kościołów pod wezwaniem MB Bolesnej ,a owa plakieta pamiątka np. odpustowa z danej parafii
snake242 Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Zaraz,zaraz. Czy ja dobrze widzę? Na medalu" jest napis:MATER DOLOROSA? Jeśli tak to raczej jednak nie będzie to pamiątka z sakramentów wcześniej przeze mnie wspomnianych bo, przy pomocy gugli wychodzi coś takiego:http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=&client=firefox-a&hs=D0T&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&q=Mater+Dolorosa&aq=f&aqi=g9&aql=&oq=&gs_rfai=Więc raczej jest to pamiątka" jakiegoś, wyjątkowo bolesnego wydarzenia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.