Wteklocki Napisano 6 Czerwiec 2010 Autor Napisano 6 Czerwiec 2010 w środku dzwon. litery (inicjały?) F L i G Z
kopijnik2 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 http://pl.wikipedia.org/wiki/Strzemi%C4%99_(herb_szlachecki)
Wteklocki Napisano 7 Czerwiec 2010 Autor Napisano 7 Czerwiec 2010 Nie chcę się wymądrzać bo to nie mój temat, ale na strzemię mi to nie wygląda. A co oznaczają litery w herbie?
kopijnik2 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 Nie chcę się wymądrzać bo to nie mój temat, ale na strzemię mi to nie wygląda...no troszkę racji masz ...zamiast pisać - wrzuć w google i przełącz na grafikę..
kopijnik2 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 http://pl.wikipedia.org/wiki/Strzemi%C4%99_(herb_szlachecki)
kopijnik2 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 coś link przekierowuje do nieistniejącego art. ..więc:Strzemię (Larysza, Lawszow, Ławszowa, Strepa, Strzemieniowie, Strzemieńczyk, Zarosie, Zarosze, Zaroszyc, Zaroże) – herb szlachecki.HerbSpis treści [ukryj]1 Opis herbu2 Najwcześniejsze wzmianki3 Herbowni4 Przypisy5 Zobacz teżOpis herbu [edytuj]W polu czerwonym strzemię złote. W klejnocie pięć piór strusich.Najwcześniejsze wzmianki [edytuj]Herb z końca X wieku, najstarszy zapis 1303.Herbowni [edytuj]249 nazwisk[1]Bajrulewicz, Bajzukiewicz, Batorski, Błoński, Bodzanta, Bodzęta, Bojanecki, Bojaniecki, Boksicki, Boksycki, Borkowski, Borzenski, Bożydarowicz, Broda, Brona, Brostowski, Brun, Brzostowski, Buchcicki, Buczyński, Budrewicz, Bułat, Bułatowicz, Bułatowski, Burzyński, Buszczyński.Chlewicki, Chlewiecki, Chorzowski, Chwalibóg, Cląp, Cyrski, Czerzawski, Czerzowski, Czyżowski.Delencz, Donat, Drzewiński , Dziengiel, Dziewiecki, Dzięgiel, Dzingiel.Falkowski.Garlicki, Garliński, Gezowski, Giedwiłło, Giendwiło, Gołkiewicz, Gołkowski, Grabiński, Grzywa.Horain.Ilcewicz.Jacusius, Jakusz, Janiszewski, Jankowski, Janowski, Jasieński, Jeszowski, Jeżowski, Jugowski, Jurczyński.Kania, Kapusta, Karbiński, Karwiński, Kawalec, Kawalecz, Kawecki, Kawęcki, Kawiecki, Kielanowski, Kijański, Kilanowski, Klamp, Klampowicz, Kląb, Klączyński, Kląp, Kleczeński, Kleczkowski, Kleczyński, Klempa, Klempowski, Klempski, Klepacki, Kleparski, Klęp, Klępa, Klępowski, Koczanowski, Koczynowski, Konwa, Korz, Korzeński, Korzon, Korzyński, Koźnicki, Kożnicki, Kregel, Krobicki, Krolewski, Krop, Krotosz, Królewski, Królowski, Krzywicki, Kuczmorka, Kulewicz, Kulewski, Kumielski, Kurowski, Kwiatkowski.Laeta, Lanczewski, Lanczowski, Lencewicz, Lenczewski, Lenczowski, Leńczewski, Lewniowski, Linczewski, Linczowski, Lisowiecki, Longin.Łańcucki, Łapszewski, Łapszowski, Ławszowski, Łącki, Łobarzewski, Łysowiecki.Marszycki, Marszyński, Marzeniec, Marzyński, Meszeński, Mikulski, Miroszowski.Narbut, Narbutt, Nowokuński.Olendrowicz, Ośczewski.Pieczkowski, Podolecki, Połaniecki, Przybkowski, Przybysławski, Przydkowski, Przytkowski, Przytykowski, Ptaszek.Rębowski, Roch, Rogosz, Rogoz, Rogoza, Rohoza , Rupniewski, Rupniowski.Saliewski, Siedlecki, Slaski, Sobolewski, Sokół, Sroczyński, Straszewski, Straszowski, Strepa, Strojnowski, Stryga, Strzemeczny, Strzemieczny, Strzemień, Strzemię, Strzemiński, Strzyżewski, Styczyński, Sulikowski, Sułowski, Surowiecki, Surowski, Szalewski, Szalowski, Szczygłowski, Szrop.Ślaski, Śnieżek, Świaborowski, Świacki, Świadzki, Świeborowski, Świebowski.Taszycki, Telatowicz, Temberski, Tretiak, Trzeciak, Trzecieski, Tysiecki, Tyszecki.Ugintowicz, Ujejski, Unieszowski, Uniszowski.Wałkowski, Wellowicz, Wibułtowicz, Wielopolski, Wielowicz, Wilbutowicz, Wiłbułtowicz, Wiłbutowicz, Wojnarowski, Wojnecki, Wojnicki, Wróblewski, Wróblowski, Wrzosowski, Wrzoszopolski, Wsieborowski, Wsołowski, Wszeborowski, Wszeborski, Wszemborowski, Wszęborowski, Wścieklica, Wułłowicz, Wydżga, Wysocki, Wyżga.Zaborowski, Zaborski, Zagorowski, Zagórowski, Zasowski, Zassowski, Zazuliński, Zbilitowski, Zbiltowski, Zbylitowski, Zdulski, Zembocki, Zębocki, Zgłobicki, Zozuliński.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.