Skocz do zawartości

poszukiwania na starych smolarniach

pmf1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam czy ktoś szukał w miejscach starych smolarni leśnych bądź w dawnych miejscach wypalania węgla drzewnego? Jeśli tak to z jakimi skutkami i czego się można tam spodziewać?
Napisano
pojedz w biesy,tam jeszcze takie sa;)i zalezy o jakie smolarnie ci chodzzi, znaczy sie z jakiego okresu;) pomysl: co mogli zgubic,narzedzia kapsle i this is the END. moze monetka sie trafi ale to wszystko zalezy z jakiego okresu smolarnia, ale nie liczył bym na dużo. pozdro
Napisano
chodzi mi o XVIIIw smolarnie, a i mogą być one starsze. Tu link do pewnej niemieckiej strony http://www.huegelland-taeler.de/html/body_pechofen_geisenhain.html Kiedyś w pewnym miejscu wyszło mi kilka spalonych moniaków z przedziału 200 lat i teraz wiem dlaczego sfajczone... Czego mogę się spodziewać to w sumie wiem, ale bardziej chodzi mi o to czy jeszcze ktoś tam szperał. Co do występowania to były one w całym kraju, tam gdzie był surowiec. Smoła czy dziegieć to przecież był produkt codziennego użytku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie