sutu Napisano 21 Maj 2010 Autor Napisano 21 Maj 2010 witajcie niedawno doszedł do mnie Fisher f70i tak powoli sie do niego przyzwyczajamale ciekaw jestem waszych ustawień dla tego wykrywaczaaby można go było optymalnie wykorzystaćoczywiście kupujac taki sprzęt jestem nastawiony na drobnicei pod tym katem chcialbym go ustawic maksymalnie
kaczka Napisano 21 Maj 2010 Napisano 21 Maj 2010 Zależy od gleby i śmieci w niej zawartych.Ja ostatnio:tryb SL ( głośniejszy" ale się przyzwyczaiłem - bardziej czuły)Sens : 70-75Tresh: +3 i więcej jak się da ( byle fisher był stabilny)Dwa tonyDiscr : od 1 do 5 - max 15 Zawsze bez NOTHNa początku pochodź na de i obsłuchaj się.Moim zdaniem lepiej kombinować z tresholdem niż czułością.pzdr.K.
wujed Napisano 12 Czerwiec 2010 Napisano 12 Czerwiec 2010 Kolego Kaczka jakiej cewki używasz?Ja chodzę z 10-tką i czułość 70-75 i tresh +3 jest dla mnie nie osiągalny.Wykrywka cały czas byłaby wzbudzona.Przy takiej czułości z tresholdem muszę zejść do 0 a nawet -1 a i tak są delikatne popiskiwania.Oczywiście mówię o trybie SL.Pozdrawiam!
kaczka Napisano 12 Czerwiec 2010 Napisano 12 Czerwiec 2010 Witam.Nastawy powyżej to łąki na cewce DD 11''.Na dziesiątce podobnie - zależy od gleby. Cewka DD jest zdecydowanie stabilniejsza" na trudnych i zaśmieconych glebach. No i przyzwyczaiłem się do kaczkofoni :-)" fisherka. Na polach przeważnie mniejsze nastawy - zależy od zaśmiecenia i mineralizacji.K.
wujed Napisano 13 Czerwiec 2010 Napisano 13 Czerwiec 2010 Kolego Kaczka widzę że masz doświadczenia z oboma cewkami.Możesz napisać czy 11-stka jest warta grzechu i wydania tych kilku stówek,jakie ma inne zalety w porównaniu ze standardową 10-tką i czy namierzanie jest faktycznie aż tak denerwujące jak to niektórzy opisują?Dzięki i pozdrawiam!
kaczka Napisano 14 Czerwiec 2010 Napisano 14 Czerwiec 2010 Witam.z F70 iegam" od jesieni 2008 Pierwszy rok z 10-ką. Od jesieni 2009 biegam z 11-ką. Jak dla mnie to 11 jest bardziej stabilna i co wynika z charakterystyki cewki DD za jednym machnięciem" pokrywamy większy teren niż w cewce koncentrycznej ( opisy różnic między cewkami można znaleźć na forach). Nie robię testów na monety lewitujące - ważna dla mnie jest skuteczność w glebie i tu fisherek z cewką 11 DD daje radę. Cewka choć większa to potrafi dosłownie wyłuskać ogryzki cienkich sreberek :-))Co do namierzania to faktycznie po 10-ce jest duża różnica. Ja już teraz (ponad pół roku) poczułem bluesa i nie jest tak źle.Ja lubię podkręcić troszkę F-ka i używam przede wszystkim słuchawek - jeżeli szukamy drobnicy to tylko taka opcja. Mój zestaw to transmiter fm (za 30 zeta) i mp3/fm jako odbiornik ( oba elementy na baterie AAA hybrydy), dźwięk nie powala ale wystarczy ( w końcu to nie Eurowizja)Moja grupa to osoby z Whitesami, Minelabami SE, garretami 2500 - i ja ze swoją ybką" idziemy łeb w łeb.Zaznaczam, że to są tylko moje subiektywne odczucia.Obecnie moje oczy coraz częściej spoglądają ku F-75 ( z tą samą cewką).pozdrawiam.K.
wujed Napisano 14 Czerwiec 2010 Napisano 14 Czerwiec 2010 Witam ponownie!Coraz bardziej kusi mnie ta 11-tka,chociaż cena w V...to 7 stówek,a to mało nie jest,chyba że są jeszcze inni sprzedawcy,którzy mają te cewki w ofercie.Jeżeli ktoś by miał jakieś namiary to proszę o info.I jeszcze pytanko: czy orientuje się ktoś czy cewki od innych wykrywaczy np F5,Omegi będą pasować do f70?Kolego Kaczka i jeszcze raz zwrócę się do Ciebie.Czy często zdarza Ci się kopać skorodowane żelastwo podszywające się pod kolor,Czy 11tka lepiej sobie z tym radzi?Bo muszę się przyznać że mi się to może nie często,ale czasami na 10-tce zdarza,choć to pewnie bardziej wynika z mojego małego jeszcze doświadczenia z Fisherkiem.Pozdrawiam!
kaczka Napisano 15 Czerwiec 2010 Napisano 15 Czerwiec 2010 Co do cen to taniej tylko używaną, albo prosto od producenta.W zagranicznych sklepach niewielka różnica - jak się doliczy transport.Co do żelastwa ( dużego, skorodowanego) to moim zdaniem nie da się go całkiem zdyskryminować ( prawa fizyki) - idzie rozróżnić po dźwięku (słuchawki, słuchawki i słuchawki), natężeniu i sygnale id na ekranie ( u mnie przeważnie powyżej 80) na jedenastce też daje po uszach. Dlatego preferuję chodzenie na 0 dyskryminacji( max 5) i wtedy popiarduje" niskim dźwiękiem. Zresztą mogę tylko potwierdzić, że najlepszą dyskryminacją jest łopatka - kolega ostatnio znalazł skorodowaną puszkę z moniakami z okresu międzywojennego. K.
wujed Napisano 16 Czerwiec 2010 Napisano 16 Czerwiec 2010 A czy cewka 11DD od Omegi8000 będzie pasowała do F70?Wygląda identycznie,ale omega pracuje na innej częstotliwości,więc może być problem.Czy ktoś jest w stanie wypowiedzieć się na ten temat bo na forach nic o tym nie mogłem znaleźć?Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.