stec Napisano 2 Marzec 2004 Autor Napisano 2 Marzec 2004 Witam.Czy są na forum osoby które złożyły ten wykrywacz?Jakie są wasze opinie na jego temat?http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=20703724Pozdrawiam!Stec
Zwierzak Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Witam!Zwracam Twoją uwagę na następujacy fragment oferty:wykrywacz posiada (przy odpowiednim zestrojeniu) bardzo dobre parametry"Po mojemu znaczy to że trzeba miec spore doświadczenie elektroniczne i odpowiedni sprzęt, np nienajgorszy oscyloskop, żeby to wykonać BARDZO DOBRZE. A wykonanie dostateczne, czy nawet dobre nie powinno Cię interesować, bo inaczej za jakiś czas będziesz chodził w te same miejsca z nowym sprzętem i natrafiał na nowe znaleziska. Piszę te słowa bogatszy o doświadczenia z moją konstrukcją wykryla PI. Minęło dużo czasu zanim doszedłem do tego, jak wycisnąć z niego maximum jego możliwości. Nie obyło się bez oscyloskopu i konsultacji z kumplem, inż. elektronikiem. Ale z drugiej strony, jeśli masz wybór: albo taki sprzęt albo żaden... to chyba nie ma dyskusji :-)Pozdrawiam!Zwierzak
stec Napisano 3 Marzec 2004 Autor Napisano 3 Marzec 2004 Witam!Dzięki za fachową radę .Czy możesz napisać na priva, jakiej konstrukcji PI używasz i jakie masz osiągi tym sprzętem?Z góry dzięki.pozdro!Stec
Gość Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 WITAM tez chcem złorzyć ten wykrywacz lecz ja chyba kupię go ze strony www.jabel.com.pl jest gotowy za cos około 81zł. jezeli mozecie cos na ten temat powiedzieć to był bym bardzo wdzieczny aha i czy wyjdzie tanij jak go zrobiw sam?????PZDR:):):):
Zwierzak Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 Witam ponownie!Ja wykonałem i używałem wykrywacz PI ze strony Proscana. Ruszył od razu, ale osiągi miał takie sobie. Pomógł mi kumpel, elektronik. Poprawić, a raczej dostroić trzeba było przede wszystkim generator impulsu prostokatnego, poza tym grzebałem przy układzie 4093, co znacznie poprawiło czułość. Kolejny problem to stabilność. Można sobie z tym poradzić używając dobrych, pewnych elementów, zwłaszcza potencjometrów. Ale trzeba się przyzwyczaić do dosyc częstego regulowania (jeden potencjometr).Obecnie nie chodzę juz z tym sprzętem, przesiadłem się na VLF-a, bo ma dyskryminację, a szukam na terenach dosłownie usianych odłamkami. Niestety, z próby dorobienia dyskryminacji do PI nic nie wyszło. A właściwie to dało się odróżnić metale kolorowe od stali, ale kosztem takiego spadku czułości, że szkoda się trudzić. Ale to juz całkiem inna historia...Osiągi - dla przedmiotów stalowych wielkości dużej monety około 30-35 cm. Dla metali kolorowych około 30-40 % mniej. To akurat da się ustawić, można zwiększyć zasięg na kolor, ale kosztem zasięgu na stal, czyli w moim przypadku na militaria. Ogólnie polecałbym tę konstrukcję bo można ją ulepszać wraz ze wzrostem swej wiedzy elektronicznej (gdy ktoś się lubi w to bawić)frajda duża, no i koszt wykonania niewielki... To chyba tyle na temat mojego PI.Pozdrawiam!Zwierzak
stec Napisano 12 Marzec 2004 Autor Napisano 12 Marzec 2004 Witam. Jeśli jest na forum osoba która posiada dokumentację Jabla"(wzór płytki i rozmieszczenie elementów,oraz inne pomocne w zbudowaniu wykrywki materiały) to zapraszam na priva. Oczywiście coś za coś.Pozdro!Stec
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.