zabi Napisano 27 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2010 Witam!Mam ładny bagnet do mosina, był na nim niewielki nalot rdzy na całej powierzchni, zrobiłem elektrolize z pół godzinki i jest czyściutki, teraz chciałbym nałożyć na niego oksydę, tylko mam sporo pytań, poczytałem na forum o oksydach na zimno, nie są trwałe ale bagnet będzie w gablotce cały czas, czy taka oksyda dobrze zabezpiecza przedmiot przed korozją? Czy dodatkowo zabezpieczyć np Paraloidem B44? Z oksyd na zimno jakie najlepiej marki polecacie? A może lepiej zrobić taką kąpiel jak tutaj niektórzy koledzy polecali i podawali składy? Ale czy po tej kąpieli będzie wszystko ok? w składzie jest np kret a to jest żrące, nie chce żeby mi za rok zjadło fanta, co o tym myślicie? Powierzchnia bagnetu jest gładka dodam tylko, bo z tego co czytałem to ma to znaczenie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 27 Kwiecień 2010 Share Napisano 27 Kwiecień 2010 Oxyda tak sobie zabezpiecza, dopiero pokryta oliwką działa. Do gabloty wystarczy taka na zimno. Stosowałem kilka rodzaji i generalnie działają podobnie, nie mam ulubionej. Cała sztuka polega na odtłuszczeniu przed oxydowaniem. Są specjalne preparaty do tego, jak nie masz to może być aceton.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 27 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2010 Ok, dzięki Wojtek, a jeszcze jedno pytanie czy oksyda sama w sobie, chodzi mi o ten preparat, czy nie wywołuje korozji przedmiotu? Co wchodzi w skład takiej oksydy? Nie lepiej zamiast oliwki potraktować po oksydowaniu Paraloidem?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 28 Kwiecień 2010 Share Napisano 28 Kwiecień 2010 Oxyda to nic innego jak korozja :) To właśnie polega na pokryciu stali tlenkami. Można pomalować, jednak wystarczy oliwka (najlepiej specjalna do broni).Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 28 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2010 Aha, rozumiem, czyli to działa w tą stronę że na przedmiocie wytwarza się warstwa tlenków, które dalej chronią już przed dalszą korozją? No dobra, dzięki Wojtek, pobawię się z tą oksydą bo chciałbym poczernić ten bagnet tym bardziej że się do tego nadaję bo metal praktycznie gładki z malutkimi wżerkami gdzie niegdzie a taki iały" nieładnie wygląda.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.