pmf1 Napisano 26 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2010 Witam, tereny te są bardzo ciekawe, szkoda że u mnie niema takich, a co za tym idzie takich grup eksploratorów. Wybieram się tam na majówkę". Co polecilibyście na drobnicę Cu-Ag- Au, a co na wędkę? Jak posiadam kartę (opłaconą) na zwykłe wody (dolnośląskie) to co i gdzie jeszcze w tym k0ch@nym kraju trzeba zaspokoić? Może macie jakieś typowania co powinienem zwiedzić / zaliczyć? Będę dźwięczny za wszelakie info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irhabi Napisano 27 Kwiecień 2010 Share Napisano 27 Kwiecień 2010 Kolego, rzeka Wda ma bodajże 200 km długości, o który konkretnie odcinek Ci chodzi? Czy mówisz o spływie, który kończy się w Żurze? Jeśli rozumiem, pytasz o to czy będziesz potrzebował jakiegoś dodatkowego pozwolenia na wędkowanie i gdzie można polatać z wykrywką, żeby coś znaleźć? Na wszystkie te pytania dam Ci odpowiedź, bo tu mieszkam i znam każde drzewo, ale musisz uściślić o jakie konkretnie okolice Ci chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 27 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2010 witam, planujemy spływ 5 dniowy, zaczynamy najprawdopodobniej na jez. Wdzydze a dokąd dopłyniemy wie On Jeden. Co do dodatkowych opłat to się z nimi liczę, ale nie wiem co gdzie i ile (strony internetowe PZW są tu zbyt skomplikowane jak dla mnie). Nie wiem ile czasu będę miał na latanie z piszczałką, ale chciałbym coś niecoś... Daj jakiś numer gg na adres pmf1@poczta.onet.pl, z chęcią porozmawiam o szlaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irhabi Napisano 28 Kwiecień 2010 Share Napisano 28 Kwiecień 2010 Czas na pewno będziesz miał na zakończenie spływu, prawdopodobnie w Żurze. Jest tam wtedy biwak i dwudniowa imprezka z muzyką, ogniskiem i piciem. Jest tam Zalew Żurski, długi i z wieloma wąskimi odnogami. Musisz kupić pozwolenie na ten akwen, sprzedaje je w Osiu pan Czesław Różyński. Jest to pozwolenie na dwa zalewy na Wdzie- Żurski i Gródecki. Powyżej mostu w Tleniu są tzw. wody górskie i musisz mieć na nie dodatkowe pozwolenie. Ryb w tych okolicach jest dużo- piękne trocie, pstrągi, lipienie, bliżej Żura szczupaki, leszcze, węgorze, sumy, płocie, okonie itp. Jeśli chodzi o wykrywkę, to świetne miejscówki są nad lewym brzegiem Wdy, między Tleniem a Żurem- znajdziesz je łatwo, bo są dołki strzeleckie. Dużo fantów wrześniowych, sporo ruskich i niemieckich z 45 roku. Powodzenia. Irhabi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 28 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2010 dzięki, niestety chyba skończę gdzieś powyżej Tlenia, okazało się że zabieram całą rodzinkę. Wędkowanie na wodach górskich okazało się 90zł/tydz. a to miałby być tylko drobny epizodzik... szkoda kasy ale w końcu jesteśmy w europie, biedni ale jednak, - szkoda. Co do exploracji, to jak najbardziej, spróbuję. Dobrze, że tu nie ma jeszcze lokalnych kół pobierających opłaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irhabi Napisano 29 Kwiecień 2010 Share Napisano 29 Kwiecień 2010 Jeśli powyżej Tlenia, to pewnie w Starej Rzece. Będziecie tam przepływać obok leśnego mostu, wysadzonego przez polskich saperów w nocy z 3 na 4 września 1939. Dzień później pojawili się tam szwoleżerowie ze Starogardu i wobec braku mostu porzucili sprzęt i przeprawili się wpław. Obskoczyłem tam kiedyś z wykrywką, ale niewiele znalazłem, bo to była pełnia lata i pokrzywy po pas, trawsko i trzciny. Teraz jeszcze roślinność nie jest tak bujna, może coś tam znajdziesz. Pozdrav. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 4 Maj 2010 Autor Share Napisano 4 Maj 2010 No i już po wszystkim, niestety obadałem tylko wzrokowo, rzeczywiście tereny te są arcy ciekawe szczególnie ze względu na mały ruch. Jedyny większy (zaj....sty)ruch zaobserwowałem na samej rzece. I tu odradzam z serca ludziom lubiącym dziką naturę", tą rzekę. Szczególnie dużo zjechało na kajak trójmiasta. Ponieważ miałem okazję teren śledzić także zza kółka, to polecam na piesze wędrówki i oczywiście na nasz ulubiony sport. Leśne drogi są tu w nieskończoność. Jednego kolegę chyba nawet spłoszyłem swoją obecnością, jak czytasz to kolego a widziałeś czarne CRV w sobotę to przepraszam, ale szkoda że nie pogadaliśmy chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 4 Maj 2010 Autor Share Napisano 4 Maj 2010 Irhnabi, do Tlenia nie dopłynęliśmy bo zaczęło wczoraj 3.V lać i się zawinęliśmy w Błędnie, słyszałem, że rzeka jest właśnie od Błędna najciekawsza, przełom. Napisz czy coś więcej wiesz o tym odcinku, jeśli chodzi o miejscówki to nie koniecznie je zdradzaj, bardzo przyjemnie jednak jest znać coś z pierwszej ręki. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.