Odkrywca86 Napisano 12 Kwiecień 2010 Autor Napisano 12 Kwiecień 2010 Witam wszystkich!Czytając temat o nietypowych miejscach do poszukiwań (Nasypy kolejowe) przypomniał mi się temat o którym rozmawiałem ze znajomym jakiś czas temu, mianowicie chodzi o poszukiwanie w zbiornikach wodnych - jeziora, stawy, rzeki, bagna, studnie itp... za pomocą magnesu neodymowego. Zamierzam właśnie taki nabyć i spróbować z pontonu przeczesać dno kilku ciekawych miejsc.Każdy z nas chyba zna historie takich jak ''Panie jak się niemcy wycofywali to całe oporządzenie potopili w stawie - jeziorze....'' Czy ktoś z Was może szukał w takich miejscach? Jeśli tak to jakiej wielkości/siły magnesem oraz mógł by się pochwalić ciekawymi znaleziskami.-pozdr-
Odkrywca86 Napisano 12 Kwiecień 2010 Autor Napisano 12 Kwiecień 2010 Dzięki Marek, bardzo ciekawe forum.Jeszcze pytanie do Ciebie, jak przymocowałeś magnes do linki? Był on wsadzony w jakiś stelażyk czy w inny sposób?
wojlomza Napisano 12 Kwiecień 2010 Napisano 12 Kwiecień 2010 Witam. Posiadam magnesik neodymowy 70x30. Też miałem dylemat jaki jest odpowiedni i taki mi polecono. Co do znalezisk to tylko dobre miejsce jest w stanie obrodzić. Jeśli chodzi o siłę" to tym magnesem wyciągnąłem kankę od mleka 20l, felgę z oponą 13cali (około 15kg), drzwi od malucha.
berecik Napisano 12 Kwiecień 2010 Napisano 12 Kwiecień 2010 W każdym zbiorniku wodnym znajdziesz co najmniej Tygrysa.Ale wtedy do neodymki zastosuj co najmniej wyciągarkę.
Odkrywca86 Napisano 12 Kwiecień 2010 Autor Napisano 12 Kwiecień 2010 Tygrysa to może i nie, ale niedaleko mojej miejscowości zimą 44' zapadł się do bagna Su152, nie jest to żadna fantazja gdyż jest tam faktyczny ciągły sygnał na sporej powierzchi (odpowiadającej jego wymiarom) a także było o tym lokalnie głośno gdy grupa kilku znalazców poszła z tym do odpowiednich służb na co one stwierdziły że nie sa zainteresowane wydobyciem tego sprzętu
Odkrywca86 Napisano 12 Kwiecień 2010 Autor Napisano 12 Kwiecień 2010 A ta ''obudowa'' nie ogranicza go trochę?
radet82 Napisano 13 Kwiecień 2010 Napisano 13 Kwiecień 2010 akurat taka jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem jesli chodzi o moc . W wiekszosci przypadków obudowy sa rodzajem pojemnika toczonego ze stali co w jakims tam stopniu obniza wlasciwosci magnesu.Wiadomo, czołgu na to nie wyszarpiesz ale przy dobrych zaczepach calkiem pokazne fanty wychodza na brzeg.darz muł !!
chudy.onyx Napisano 13 Kwiecień 2010 Napisano 13 Kwiecień 2010 ja właśnie kolekcjonuje inny sprzęt do takich poszukiwań, a mianowicie będę nurkował, niedawno kupiłem podwodny wykrywacz i u mnie w okolicy jest pełno jeziorek stawików, bagienek, poza tym mam zamiar w Niemczech ponurkować bo znajomi mi opowiadali że w jednym jeziorku jak nurkowali to było trochę niemieckiego sprzętu i porcelany :D, a magnesik też bym sobie sprawił na zalewie szczecińskim leży troszkę silników do motorówek i innego sprzętu to chociaż na złomie sobie dorobię
Odkrywca86 Napisano 13 Kwiecień 2010 Autor Napisano 13 Kwiecień 2010 radet82 jakiej wielkości neodyma używasz i w jakim mocowaniu?
ahawedrim Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 chudy.onyx mógłbyś podać kontakt do ciebie?ja się wybieram we wrześniu(może wcześniej jak się uda) w ciekawe miejsce.-P
samter Napisano 20 Kwiecień 2010 Napisano 20 Kwiecień 2010 Trochę już neodymem narzucałem, korzystam z magnesu 70x30 w toczonej obudowie z czarnej stali (ścianki ok. 1,5mm), całość na linie 8mm przywiązane węzłem kotwicznym, nic nie ma prawa się rozwiązać. Cały zestaw widać na foto :)
samter Napisano 20 Kwiecień 2010 Napisano 20 Kwiecień 2010 Według mnie każde bajoro jest godne uwagi, pod warunkiem, że jest w sensownej odległości od cywilizacji" Wyciągnąć można praktycznie wszystko - od znaków drogowych po bagnety oraz podobne sprzęty. Przy łowieniu" trzeba uważać by nie stracić zestawu zahaczając go o gałęzie, krzaki, czy inne takie, pełno tego w wodzie. Jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie pomogę, proszę pisać na priv. Dodam, jeszcze że magnes 70x30 ma wystarczający udźwig. Na fotce przykładowy fant.
radet82 Napisano 21 Kwiecień 2010 Napisano 21 Kwiecień 2010 Odkrywca86 - podobnie jak kolega samter magnes 70x30 w toczonej obudowie ze stali, 30m liny i wio!!
janczar Napisano 21 Kwiecień 2010 Napisano 21 Kwiecień 2010 witam ja mam 2 magnesy 45 na 20 czy takie mogą być czy słabe oczywiście są złączone w obudowie i są razem
samter Napisano 21 Kwiecień 2010 Napisano 21 Kwiecień 2010 Z tego co mi wiadomo,głownie powiększy się powierzchnia przyciągania. Najlepiej sprawdź to doświadczalnie na jakimś żelastwie.
samter Napisano 21 Kwiecień 2010 Napisano 21 Kwiecień 2010 Nie polecam przywiązywać liny do siebie, wpadniesz do wody zaczepisz o coś i koniec z Tobą, lepiej przywiązać do drzewa, czy korzenia. Ja też mam 30m, również uważam, że to wystarczy, czasem nadmiar liny przydaje się.
zbyniek Napisano 24 Kwiecień 2010 Napisano 24 Kwiecień 2010 Samter, takiego wypadku nie sposób przewidzieć, a tak w ogóle to nie słyszałem żeby ktoś zginą przy takiego typu wędkowaniu :)
atlantic Napisano 25 Kwiecień 2010 Napisano 25 Kwiecień 2010 Na alleg... możesz podpatrzeć aukcje użytkownika wiwa2. Od czasu do czasu wystawia jakieś obudowy. Są naprawdę konkretne.
niflheim85 Napisano 25 Kwiecień 2010 Napisano 25 Kwiecień 2010 ja sam od niego kupilem i jestem zadowolony jak chcesz adres to pisz na pw
kogan Napisano 26 Kwiecień 2010 Napisano 26 Kwiecień 2010 Problem.Pewnie duży problem".Zarzuciłem magnes 70x30 w obudowie, jak koledzy powyżej.Przywarł tak skutecznie, że nie dałem rady wyciągnąć.Przy opadaniu ( jezioro 22 m głębia)tuż przed przywarciem czułem jak ciągnął do metalu po czym na lince był później już luz po przywarciu. Byłem na łódce, a samemu nie dałem rady go oderwać. Doczepiłem do linki butelkę 5l od mineralnej i poszedłem po pomoc. Wraz z kolegą również nie daliśmy rady. Do łódki nalewała się woda burtami przy próbie wyrwania magnesu. Co to za cholerstwo trzyma tak mocno ?? Magnes nadal tam leży, boja (buta 5l) ukryta pod powierzchnią wody. Do brzegu 50m. Podjazd traktorem do brzegu wykluczony - zdekonspirowałbym miejscówkę. Pytanie.Jak oderwać taki magnes, który przywarł całą powierzchnią do dużego elementu stalowego 20m pod wodą??1)nie jestem nurkiem,2)nie wyciągnę czołgu, a potem nie zdejmę magnesu, bo czołgu tam nie ma,3)nie pozwolę sobie na stratę tego magnesu - jeszcze nie zapracował na zwrot kosztów.Proszę o sugestie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.