Skocz do zawartości

proca mechaniczna

ptok

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem tu pierwszy raz, więc witam wszystkich. Pytanie, które chciałbym zadać, dotyczy dość starej broni, ale chyba można ją zaliczyć do artylerii". Otóż o ile pamiętam, widziałem kiedyś rysunek średniowiecznej machiny miotającej podpisanej jako proca mechaniczna, a działającej na tej zasadzie, że na osi nawinięta była lina, do liny przywiązany był ciężar, oś była zakończona dużym kołem zębatym, a z nim stykało się mniejsze kółko zębate, do którego przymocowane było ramię miotające pocisiki. Kiedy ciężar spadał w dół - wiadomo co. Niestety nie udało mi się ponownie wygooglać rysunku i opisu tego urządzenia, ale znalazłem podobne, co prawda bez przekładni zębatej, za to wielostrzałowe:

http://www.wojsko18-39.in...iny/automat.gif

Czy ktoś z Was ma więcej informacji na temat użycia i skuteczności takich urządzeń? Wydaje mi się, że widziałem fotografię podobnego urządzenia używanego podczas pierwszej wojny światowej do miotania granatów, ale nic więcej nie wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie