Skocz do zawartości

Zamek Gryf

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.Intryguje mnie tajemnicze wejście do podziemi na zamku,jest to obudowany betonem kwadrat z pozostałościami zawiasów i prowadzącym w dół korytarzem z metalową drabiną przytwierdzoną do ściany,wejście to razi współczesnością na tle starych murów zamku.Może ktoś wie coś więcej na ten temat bo ja mimo że interesuję się podobnymi tematami od wielu lat to tylko w jednej książce była wzmianka że w zamku w czasie II wojny coś się działo i mógł być tam w podziemiach jakiś wojskowy ośrodek badawczy.Może też redakcja Odkrywcy którego od wielu lat jestem stałym czytelnikiem zainteresuje się tym tematem?

• 2 weeks later...
Witam.
Bezpośredni nad tym wejściem znajduje się studnia (również razi współczesnością). Jeśli zejdziesz po tej drabince widać pionowe rury. Ciężko powiedzieć jakie było tego przeznaczenie.
Pewnie zauważyłeś, że po lewej stronie od tego wejścia znajdyją się izolatory do prądu (więc była doprowadzona tam elektryczność, a jak właściciele opuszczali zamek i przeprowadzali się do pałacu ponirzej Proszówka nie była jeszcze zelektryfikowana).
Na górnym dziedzincu po prawej stronie przy wejściu do lochu znajdują się wyryte na kaienu trójkąt, krzyż, swastyka, i data 1934 lub 1939.
Jest jeszcze dużo więcej ciekawostek na zamku które mnie ciekawią, ale to może kiedyś.
Obecnie na zamku prowadzone są jakieś prace, cały teren ogrodzony i nikogo nie wpuszczają, nie wiem co tam się dzieje (gdyby ktośmiał jakieś informacje).

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie