Skocz do zawartości

Mazury dwory i pałace

jarekdavid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, chciałbym poruszyć temat starych dworków i pałaców na terenie mazur. Wpisujcie wszystkie miejscowości w których znajdują się owe lub chociażby pozostałości po nich. Przedstawię tu kilka znanych mi ale chciałbym je wszystkie zebrać w jedną całość , a najlepiej to zrobić na forum bo na pewno się jeszcze to komuś przyda.
Napisano
Dawny majątek ziemski położony przy bocznej drodze, około 6 km na północ od Kętrzyna. Niewiele wiadomo o historii miejsca. Majątek pod koniec XIX wieku był własnością rodziny Gerwais, należał do niego jeden folwark, a obszar własności ziemskiej wynosił prawie 280 ha. W latach dwudziestych XX wieku obszar własności zmniejszył się do 180 ha, a majątek był własnością rodziny Becker. Założenie niewielkie, bardzo zniszczone, pozostały resztki parku i zabudowań gospodarczych, a dwór wart jest uwagi. Pomimo zniszczenia, proporcje bryły, detal architektoniczny świadczą o dobrej klasy architekturze. Bryła jest jeszcze osiemnastowieczna a detal klasycystyczny. Dwór pochodzi prawdopodobnie z 1. połowy XIX wieku. Założony na rzucie prostokąta, przekryty dachem naczółkowym. Parterowy, z dwukondygnacyjnym, trójosiowym ryzalitem na osi od frontu, poprzedzonym szerokimi schodami i tarasem wspartym na czterech drewnianych kolumnach. W ryzalicie okna zamknięte półkoliście, stolarka ozdobna. Elewacje zdobione interesującym, klasycystycznym detalem architektonicznym. Dwór jest jeszcze w części zamieszkały, własność AWRSP.
Napisano

Klasycystyczny dwór z przełomu XVIII i XIXw. W pobliżu pałacu znajduje się zdziczały park oraz zabudowania dawnego majątku ziemskiego. Dobrze zachował się dawny układ typowego założenia o regularnym planie. Domy mieszkalne dawnych pracowników folwarku znajdują się wzdłuż głównej drogi dojazdowej. Doskonale zachowały się zabudowania gospodarcze z cegły klinkierowej i stanowią jeden z rzadko spotykanych już zespołów pałacowych o niezmienionym charakterze. Obecnie całość stanowi własność prywatną. Około 1km na wschód w Brzeźnicy znajduje się dwór, wraz z którym Kałki stanowiły jeden majątek ziemski.

Napisano

Dobra szlacheckie od XVI w. należące do rodziny von Rautter. Od połowy XIX w. siedziba majoratu von Pressentin von Rautter. W 1929 r. powierzchnia majątku wynosiła 2162 ha. Po 1945r. początkowo strażnica OTK, później przejęte przez PGR.

Pałac późnobarokowy wybudowany w 1797 r. przez Fryderyka von Rautter. Rozbudowany w 1925 r. Remontowany w latach 60-tych. Obecnie mieszkania pracowników b. PGR. Zabudowania folwarczne zrujnowane. Zachowane pozostałości parku.

• 3 weeks later...
Napisano
Witam :)

Widzę że temat jak najbardziej ciekawy i godny kontynuacji.

Z chwilowego braku czasu nie będę w stanie się wypowiadać w tym wątku , chciałbym jednak dodać od siebie iż do tej pory odwiedziłem w naszych pięknych Prusach Wschodnich kilkanaście dworków i pałaców , zobrazowałem wszystkie na foto . Posiadam również interesujące lektury odnośnie właśnie pałaców i dworów na naszym terenie , które służą mi znakomicie jako mapa z wyszczególnionymi miejscami wartymi odwiedzenia :)

Kontakt do mnie : GG 6910497

Pozdrawiam i postaram się w najbliższym czasie dodać kilka zdjęć i opisów :)
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie