jarekdavid Napisano 16 Marzec 2010 Autor Napisano 16 Marzec 2010 Witam, chciałbym poruszyć temat starych dworków i pałaców na terenie mazur. Wpisujcie wszystkie miejscowości w których znajdują się owe lub chociażby pozostałości po nich. Przedstawię tu kilka znanych mi ale chciałbym je wszystkie zebrać w jedną całość , a najlepiej to zrobić na forum bo na pewno się jeszcze to komuś przyda.
jarekdavid Napisano 16 Marzec 2010 Autor Napisano 16 Marzec 2010 Dawny majątek ziemski położony przy bocznej drodze, około 6 km na północ od Kętrzyna. Niewiele wiadomo o historii miejsca. Majątek pod koniec XIX wieku był własnością rodziny Gerwais, należał do niego jeden folwark, a obszar własności ziemskiej wynosił prawie 280 ha. W latach dwudziestych XX wieku obszar własności zmniejszył się do 180 ha, a majątek był własnością rodziny Becker. Założenie niewielkie, bardzo zniszczone, pozostały resztki parku i zabudowań gospodarczych, a dwór wart jest uwagi. Pomimo zniszczenia, proporcje bryły, detal architektoniczny świadczą o dobrej klasy architekturze. Bryła jest jeszcze osiemnastowieczna a detal klasycystyczny. Dwór pochodzi prawdopodobnie z 1. połowy XIX wieku. Założony na rzucie prostokąta, przekryty dachem naczółkowym. Parterowy, z dwukondygnacyjnym, trójosiowym ryzalitem na osi od frontu, poprzedzonym szerokimi schodami i tarasem wspartym na czterech drewnianych kolumnach. W ryzalicie okna zamknięte półkoliście, stolarka ozdobna. Elewacje zdobione interesującym, klasycystycznym detalem architektonicznym. Dwór jest jeszcze w części zamieszkały, własność AWRSP.
jarekdavid Napisano 16 Marzec 2010 Autor Napisano 16 Marzec 2010 Klasycystyczny dwór z przełomu XVIII i XIXw. W pobliżu pałacu znajduje się zdziczały park oraz zabudowania dawnego majątku ziemskiego. Dobrze zachował się dawny układ typowego założenia o regularnym planie. Domy mieszkalne dawnych pracowników folwarku znajdują się wzdłuż głównej drogi dojazdowej. Doskonale zachowały się zabudowania gospodarcze z cegły klinkierowej i stanowią jeden z rzadko spotykanych już zespołów pałacowych o niezmienionym charakterze. Obecnie całość stanowi własność prywatną. Około 1km na wschód w Brzeźnicy znajduje się dwór, wraz z którym Kałki stanowiły jeden majątek ziemski.
jarekdavid Napisano 16 Marzec 2010 Autor Napisano 16 Marzec 2010 Dobra szlacheckie od XVI w. należące do rodziny von Rautter. Od połowy XIX w. siedziba majoratu von Pressentin von Rautter. W 1929 r. powierzchnia majątku wynosiła 2162 ha. Po 1945r. początkowo strażnica OTK, później przejęte przez PGR.Pałac późnobarokowy wybudowany w 1797 r. przez Fryderyka von Rautter. Rozbudowany w 1925 r. Remontowany w latach 60-tych. Obecnie mieszkania pracowników b. PGR. Zabudowania folwarczne zrujnowane. Zachowane pozostałości parku.
TIESTOSCLUBLIFE Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 Witam :)Widzę że temat jak najbardziej ciekawy i godny kontynuacji.Z chwilowego braku czasu nie będę w stanie się wypowiadać w tym wątku , chciałbym jednak dodać od siebie iż do tej pory odwiedziłem w naszych pięknych Prusach Wschodnich kilkanaście dworków i pałaców , zobrazowałem wszystkie na foto . Posiadam również interesujące lektury odnośnie właśnie pałaców i dworów na naszym terenie , które służą mi znakomicie jako mapa z wyszczególnionymi miejscami wartymi odwiedzenia :)Kontakt do mnie : GG 6910497Pozdrawiam i postaram się w najbliższym czasie dodać kilka zdjęć i opisów :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.