Skocz do zawartości

Fisher F5 ,ustawienia

oskar1021

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, jestem szczęśliwym nabywcą Fishera F5 , i mam pytanie do osób które używają ten sprzęt żeby podzieliły się informacjami i swoim doświadczeniem jak najlepiej jest go ustawić? na polach w lesie na drobnicę czy też większego zwierza" :) pozdrawiam
Napisano
Witam
Mam f5 od kilku dni,w terenie byłem trzy razy,sam go dopiero poznaje.
Ja chodzę po polach na ustawieniach;
-pokrętło Gain,ustawiam na maxa tj. 95,99
-pokrętło Treshold(chodzę bez słyszalnego sygnału wiodącego) ustawiam na -5,-6
-pokrętło Discrim,żeby wykrywka łapała małe przedmioty, ustawione mam na 15-25(wycinam Fe i Foil).
Chodząc na takich ustawieniach
wyszły mi 2 sreberka monetki,4 łuski, trochę pfennigów,guzików oraz dwie psie blaszki,jedna była dość głęboko.
Kilka dni temu też pytałem o ustawienia,ale nikt mi nie odpowiedział,sprzęt chyba mało znany u nas.
pozdrawiam
Napisano
Witam
Testy mogę zrobić ale dopiero gdy sam poznam sprzęt,mam go od kilku dni,w terenie ok 14h to za mało żeby dobrze poznać wykrywkę.
A o jakie testy chodzi,w powietrzu? czy w terenie?
Napisano
Ja na pewno zrobię takie testy, pokojowe w terenie i opisze je ale potrzebuje trochę czasu na opanowanie tego wykrywacza,a tymczasem czekamy na wypowiedzi osób które z nim pracują.
Napisano
sprubuj tresh dac na +4 lub +5 troche trzeszczy kwestia przyzwyczajenia zwiekrza zasieg a czulosc musisz dopasowac aby za bardzo nietrzeszczal okolo 70 jak pisalem wyzej jesli chcesz kopac goldy musisz sie liczyc z duza iloscia zlomu jesli ie wycinasz fe i foil i jedziesz

powodzenia

=
Napisano
JAZON75 możesz zrobić w powietrzu , najlepiej na jak najwyższych ustawieniach z którymi da się stabilnie chodzić w terenie na kolor a jak będziesz miał więcej czasu i chęci to i z terenu będą pomocne. pozdrawiam
Napisano
JAZON75 na takich ustawieniach co opisałeś jak chodzisz to trzeszczy wykrywacz czy masz cisze? , bo mi na takich ustawieniach bardzo trzeczczy i nie wiem czy tak powinno być, czy może mieć jakąś wadę.
Napisano
U mnie nie trzeszczy,cisza.Ale już nie daje Gain na maxa ,ustawiam tak na 70-85.
W piątek chodziłem pod liniami elektrycznymi,to mi trochę trzeszczał,ale po zmianie częstotliwości chodził stabilnie.
Może to wina gleby,też mam takie pole że muszę 2-3 razy dostrajać do gruntu.
Chodzisz po polach czy w lesie?
Napisano
Ja chodzę teraz po lesie chodź po polach też mam w planach.Kupiłem F5 używaną rok i rok jeszcze mam gwarancji , i trudno mi powiedzieć czy też z nim wszystko jest w porzadku bo wcześniej chodziłem na pożyczonym Garecie i był dużo mniej skąplikowany. wczoraj znalazłem min to: http://www.odkrywca.pl/ostroga,668044.html#668044
Napisano
Ładny fant, a co do wykrywacza sprawdż styki może kabel od sondy masz żle włożony lub jest zabrudzony,jak masz możliwość przedmuchaj sprężonym powietrzem.
Trzeszczy cały czas czy na konkretnych ustawieniach?
Napisano
mam go od 3 dni , jeden wypad 3 godziny ale w ten sposób zachowywał się od samego początku.link do filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=zsIPYacjMQM
Napisano
GND BAL samo się ustawia przy dostrajaniu do gruntu (trzeba pompować wykrywaczem góra dół nad gruntem) trzymając przycisk PHASE LOCK
Na każdym polu mam inną wartość GND BAL bo ona zależy od stopnia dostrojenia się wykrywacza do gruntu,oczywiście można ją przestawić ręcznie,ale ja nie przestawiam.
U mnie wartośc GND BAL po dostrojeniu to od 40 kilku do 80 kilku .
Aby uzyskać najlepsze ustawienia do gruntu wartość GND BAL powinna odpowiadac w przybliżeniu wartośći PHASE LOCK tj. jeżeli GND BAL wynośi 56 to PHASE LOCK też powinno wynośić ok 56.
Masz instrukcję do wykrwwacza?
Owiń mocniej kabel od sondy.
Napisano
a więc stwierdzam że ktoś użył kleju żeby kabel z cewki mu nie spadał,boje się brać tego na siłę żeby nie urwać.Hmm spróbuje jeszcze go zabrać na 2 wypady i zobaczę co z tym zrobić, chyba że będziesz miał pomysł co z tym wszystkim zrobić to pisz :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie