Skocz do zawartości

Szukam informacji o Edwardzie Śnieżko.

wopik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam szanownych forumowiczów.
Kilka pytań mam do Was bo być może ktoś posiada informacje lub znał mojego krewnego Edwarda Śnieżko ur. 02.03.1913 roku w miejscowości Poszyłajcie, Powiat Wilno.

Kilka pytań w tym zakresie do Was:

1. Gdzie mogą istnieć dokumenty mobilizacyjne z roku 1939 z rejonu Wilna. Centralne Archiwum Wojskowe niestety ich nie posiada.

2. Otrzymałem z Bad Arolsen informację, że mój krewny Edward Śnieżko ur. 02.03.1913 roku w miejscowości Poszyłajcie, Powiat Wilno, przebywał w obozie STALAG VI G Bonn nad Renem i 2 maja 1944 roku został aresztowany a 8 czerwca 1944 roku został skazany przez Sąd Dywizji do Specjalnych Poruczeń numer 406, Oddział Bonn, za stawianie oporu na 6 miesięcy więzienia (numer rozpoznawczy I/A 46353). W dniu 30 grudnia został dostarczony przez Służbę Bezpieczeństwa Westmark, Placówka Neustadt/WeinstraBe z więzienia Wermachtu do obozu koncentracyjnego Buchenwald. Numer więźnia 58690 i w dniu 20 stycznia został przeniesiony do obozu koncentracyjnego Buchenwald/Komando Bad Salzungen.
Od 6 kwietnia 1945 roku część obozu Buchenwald/Komando Bad Salzungen była ewakuowana do obozu koncentracyjnego Flossenburg. Dalsze losy mojego krewnego nie są znane.

3. Poszukuję wszelkich zdjęć, listów, dokumentów związanych z obozami : Stalag VI G, Buchenwald, Flossenburg.

4. Mój krewny Edward Śnieżko był w latach 1934 - 1935 w służbie zasadniczej w 8 Pułku Ułanów im. Ks. J. Poniatowskiego w Krakowie - może ktoś ma z tego okresu jakieś fotografie?

5. Może ktoś znał Edwarda Śnieżko z czasów kampanii wrześniowej w której dostał się do niewoli niemieckiej - prawdopodobnie był w kawalerii - ale gdzie służył - nie wiem.

Jeżeli ktoś by coś wiedział o moim krewnym to bardzo proszę o kontakt na adam@post.pl

Pozdrawiam.
Adam
Napisano
Witam serdecznie, chciałbym bez wymieniania nazwisk podziękować Pani Lidi oraz Panu Piotrowi za przekazane przez nich informacje, które okazały się bardzo pomocne w dalszych poszukiwaniach mojego krewnego.
Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam
Adam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie