wopik Napisano 6 Marzec 2010 Autor Napisano 6 Marzec 2010 Witam szanownych forumowiczów.Kilka pytań mam do Was bo być może ktoś posiada informacje lub znał mojego krewnego Edwarda Śnieżko ur. 02.03.1913 roku w miejscowości Poszyłajcie, Powiat Wilno.Kilka pytań w tym zakresie do Was:1. Gdzie mogą istnieć dokumenty mobilizacyjne z roku 1939 z rejonu Wilna. Centralne Archiwum Wojskowe niestety ich nie posiada.2. Otrzymałem z Bad Arolsen informację, że mój krewny Edward Śnieżko ur. 02.03.1913 roku w miejscowości Poszyłajcie, Powiat Wilno, przebywał w obozie STALAG VI G Bonn nad Renem i 2 maja 1944 roku został aresztowany a 8 czerwca 1944 roku został skazany przez Sąd Dywizji do Specjalnych Poruczeń numer 406, Oddział Bonn, za stawianie oporu na 6 miesięcy więzienia (numer rozpoznawczy I/A 46353). W dniu 30 grudnia został dostarczony przez Służbę Bezpieczeństwa Westmark, Placówka Neustadt/WeinstraBe z więzienia Wermachtu do obozu koncentracyjnego Buchenwald. Numer więźnia 58690 i w dniu 20 stycznia został przeniesiony do obozu koncentracyjnego Buchenwald/Komando Bad Salzungen.Od 6 kwietnia 1945 roku część obozu Buchenwald/Komando Bad Salzungen była ewakuowana do obozu koncentracyjnego Flossenburg. Dalsze losy mojego krewnego nie są znane.3. Poszukuję wszelkich zdjęć, listów, dokumentów związanych z obozami : Stalag VI G, Buchenwald, Flossenburg. 4. Mój krewny Edward Śnieżko był w latach 1934 - 1935 w służbie zasadniczej w 8 Pułku Ułanów im. Ks. J. Poniatowskiego w Krakowie - może ktoś ma z tego okresu jakieś fotografie?5. Może ktoś znał Edwarda Śnieżko z czasów kampanii wrześniowej w której dostał się do niewoli niemieckiej - prawdopodobnie był w kawalerii - ale gdzie służył - nie wiem.Jeżeli ktoś by coś wiedział o moim krewnym to bardzo proszę o kontakt na adam@post.plPozdrawiam.Adam
wopik Napisano 10 Marzec 2010 Autor Napisano 10 Marzec 2010 Witam serdecznie, chciałbym bez wymieniania nazwisk podziękować Pani Lidi oraz Panu Piotrowi za przekazane przez nich informacje, które okazały się bardzo pomocne w dalszych poszukiwaniach mojego krewnego.Jeszcze raz dziękuję.PozdrawiamAdam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.