Skocz do zawartości

Jak usunąć zielony nalot?

Wolf 25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam panowie mam tutaj pytanko jak usunąć taki nalot .
Moneta wykopek była połaczona z inna srebrną i miedziakiem próbowałem oliwy cytrynki i nic .Prosiłbym o pomoc

Napisano
Mi tez zdazylo sie wyjac monete z podobnymi sladami .Mi sie wydaje ze to od temperatury moze w ogniu byla ale to tylko moja sugestia.Ja rowniez probowalem czyscic to takim siuwaksem do monet i nic nie pomoglo.
Napisano
Odtłuściłeś ją dobrze po tej oliwce? Może roztwór nie zwilża zielonego bo jest nasączone oliwą. Proponowałbym odtłuścić najpierw acetonem lub benzyną lub NaOH i dopiero do cytrynki czy co tam kolega lubi.

Srebro próby 500.
Napisano

Dziekuje za informacje . Wczoraj wrzuciłem ją do cytrynki i moczyłem całą noc efekt naprawde pozytywny sami zobaczcie.

Napisano
Te zielone naloty są częstym zjawiskiem na srebrnych monetach gdy trafia się kilka monet w jednym dołku prawdopodobnie zachodzą jakieś reakcje chemiczne srebra z innymi metalami .
Napisano
Ja trafiłem kiedyś srebrna 1 markówke i 5 kopiejek w portfelu. Obie miały nalot rdzy - wynik zetknięcia z zapięciem.

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie