Wolf 25 Napisano 19 Luty 2010 Autor Napisano 19 Luty 2010 Witam panowie mam tutaj pytanko jak usunąć taki nalot .Moneta wykopek była połaczona z inna srebrną i miedziakiem próbowałem oliwy cytrynki i nic .Prosiłbym o pomoc
kurkow Napisano 19 Luty 2010 Napisano 19 Luty 2010 Wczoraj kombinowałem ze środkiem do usuwania przypaleń. Dobry do srebra. Pytanie z czego jest ta moneta...
mikomak Napisano 19 Luty 2010 Napisano 19 Luty 2010 Mi tez zdazylo sie wyjac monete z podobnymi sladami .Mi sie wydaje ze to od temperatury moze w ogniu byla ale to tylko moja sugestia.Ja rowniez probowalem czyscic to takim siuwaksem do monet i nic nie pomoglo.
Anarchista Napisano 20 Luty 2010 Napisano 20 Luty 2010 Odtłuściłeś ją dobrze po tej oliwce? Może roztwór nie zwilża zielonego bo jest nasączone oliwą. Proponowałbym odtłuścić najpierw acetonem lub benzyną lub NaOH i dopiero do cytrynki czy co tam kolega lubi. Srebro próby 500.
Wolf 25 Napisano 20 Luty 2010 Autor Napisano 20 Luty 2010 Dziekuje za informacje . Wczoraj wrzuciłem ją do cytrynki i moczyłem całą noc efekt naprawde pozytywny sami zobaczcie.
Wolf 25 Napisano 20 Luty 2010 Autor Napisano 20 Luty 2010 Te zielone naloty są częstym zjawiskiem na srebrnych monetach gdy trafia się kilka monet w jednym dołku prawdopodobnie zachodzą jakieś reakcje chemiczne srebra z innymi metalami .
Skok Napisano 20 Luty 2010 Napisano 20 Luty 2010 Ja trafiłem kiedyś srebrna 1 markówke i 5 kopiejek w portfelu. Obie miały nalot rdzy - wynik zetknięcia z zapięciem.Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.