Skocz do zawartości

monetki medale kupione na WOŚP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem na aukcji WOŚP kilka monetek i żetonów, z monetami nie ma problemu gorzej z górnym rzędem. Może ktoś spotkał coś takiego

Napisano
3 Żeton

Longuyon to miasteczko i gmina we francjii--http://pl.wikipedia.org/wiki/Longuyon

Z napisu w otoku wynika , że to jakiś związek lub stowarzyszenie żywnościowe czyli mówiąc inaczej albo ówczesna opieka społeczna albo jakaś organizacja charytatywna w w/w gminie.
5F-to po prostu 5 franków.

Obstawiam jakiś żeton żywnościowy dla potrzebujących o wartości 5 franków.
Żeby wiedzieć coś więcej należałoby pogrzebać w jakiejś monografii Longuyon albo po prostu do nich napisać.:)

pozdro-EMPAI
Napisano

Dzięki za podpowiedź, może faktycznie napisać do Merostwa.
Poprawiłem trochę zdjęcie półtoraka na rewersie jest chyba 24, tak mi się wydaje

Napisano
znalazłem żeton z fot.2 Alexander K.V. Russland
http://cgi.ebay.de/Jeton-Alexander.-K.-V.-Russland_W0QQitemZ280459693528QQcmdZViewItemQQimsxZ20100203?IMSfp=TL100203155004r34517
Jaki to okres przełom XVIII-XIXw ?
Napisano
Raczej okolice Traktatu Wiedeńskiego.
Po pokonaniu armii Napoleona i póżniej po zawarciu tzw.Świętego Przymierza ( Prusy , Austria , Rosja ) Aleksander był nazywany '' wyzwolicielem Europy ''.
Wtedy też wybito masę medali i żetonów sławiących cara.
Napis otokowy--Alexander K.V.Russland czyli Alexander Kaiser Von Russland pojawia się na wielu bitych w Prusach i Austrii ( głównie w Prusach ) medalach z tego okresu.
Ponieważ car odbył swoiste '' tourne '' po Europie , przygotowano również pamiątkowe żetony rozdawane a nawet rozrzucane wśród gawiedzi stojącej na trasie przejazdu jego orszaku.
Myślę , że to jeden z takich żetonów.:)
Szkoda , że jest w tak kiepskim stanie bo to nieczęsta przecież w Polsce pamiątka po epoce napoleońskiej.

pozdro-EMPAI
Napisano

Dzięki EMPAI za obszerny opis . Kiepski stan, nic na to nie poradzę tak wyglądały te drobiazgi wystawiona na aukcję Owsiaka, i tak udało się coś z tego wyciągnąć

Napisano
trecia monetka w dolnym rzędzie z pierwszego zdjęcia 18 mm na rewersie ma orła podobnego do srebrnych 3 krajcarów Fryderyka Wielkiego na awersie jest cień postaci pewnie Fryderyka. Czy krajcary były też miedziane i jaki nominał?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie