kjfg Napisano 15 Luty 2010 Autor Napisano 15 Luty 2010 Kupiłem na aukcji WOŚP kilka monetek i żetonów, z monetami nie ma problemu gorzej z górnym rzędem. Może ktoś spotkał coś takiego
EMPAI Napisano 16 Luty 2010 Napisano 16 Luty 2010 3 ŻetonLonguyon to miasteczko i gmina we francjii--http://pl.wikipedia.org/wiki/LonguyonZ napisu w otoku wynika , że to jakiś związek lub stowarzyszenie żywnościowe czyli mówiąc inaczej albo ówczesna opieka społeczna albo jakaś organizacja charytatywna w w/w gminie.5F-to po prostu 5 franków.Obstawiam jakiś żeton żywnościowy dla potrzebujących o wartości 5 franków.Żeby wiedzieć coś więcej należałoby pogrzebać w jakiejś monografii Longuyon albo po prostu do nich napisać.:)pozdro-EMPAI
manierka Napisano 16 Luty 2010 Napisano 16 Luty 2010 albo zygmunta III tez moze byż ten półtorak kiepska fota słabo ostra pozdrawiam
kjfg Napisano 16 Luty 2010 Autor Napisano 16 Luty 2010 Dzięki za podpowiedź, może faktycznie napisać do Merostwa.Poprawiłem trochę zdjęcie półtoraka na rewersie jest chyba 24, tak mi się wydaje
kjfg Napisano 16 Luty 2010 Autor Napisano 16 Luty 2010 znalazłem żeton z fot.2 Alexander K.V. Russlandhttp://cgi.ebay.de/Jeton-Alexander.-K.-V.-Russland_W0QQitemZ280459693528QQcmdZViewItemQQimsxZ20100203?IMSfp=TL100203155004r34517Jaki to okres przełom XVIII-XIXw ?
EMPAI Napisano 17 Luty 2010 Napisano 17 Luty 2010 Raczej okolice Traktatu Wiedeńskiego.Po pokonaniu armii Napoleona i póżniej po zawarciu tzw.Świętego Przymierza ( Prusy , Austria , Rosja ) Aleksander był nazywany '' wyzwolicielem Europy ''.Wtedy też wybito masę medali i żetonów sławiących cara.Napis otokowy--Alexander K.V.Russland czyli Alexander Kaiser Von Russland pojawia się na wielu bitych w Prusach i Austrii ( głównie w Prusach ) medalach z tego okresu.Ponieważ car odbył swoiste '' tourne '' po Europie , przygotowano również pamiątkowe żetony rozdawane a nawet rozrzucane wśród gawiedzi stojącej na trasie przejazdu jego orszaku.Myślę , że to jeden z takich żetonów.:) Szkoda , że jest w tak kiepskim stanie bo to nieczęsta przecież w Polsce pamiątka po epoce napoleońskiej.pozdro-EMPAI
kjfg Napisano 17 Luty 2010 Autor Napisano 17 Luty 2010 Dzięki EMPAI za obszerny opis . Kiepski stan, nic na to nie poradzę tak wyglądały te drobiazgi wystawiona na aukcję Owsiaka, i tak udało się coś z tego wyciągnąć
kjfg Napisano 21 Luty 2010 Autor Napisano 21 Luty 2010 trecia monetka w dolnym rzędzie z pierwszego zdjęcia 18 mm na rewersie ma orła podobnego do srebrnych 3 krajcarów Fryderyka Wielkiego na awersie jest cień postaci pewnie Fryderyka. Czy krajcary były też miedziane i jaki nominał?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.