Skocz do zawartości

Wałcz - reknstrukcja 14.02.2010 12:00

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszamy na rekonstrukcję z walk na Wale Pomorskim, która odbędzie się 14-o lutego 2010r. o godz. 12-ej w Wałczu - teren Grupy Warownej Cegielnia. Jak zapewnia organizator, czyli Muzeum Ziemi Wałeckiej, atrakcji będzie jeszcze więcej niż w roku ubiegłym; więcej statystów - grupy z Polski, Łotwy, Czech i Rosji, więcej pojazdów pancernych, a nawet samolot
B)
zwiastun filmowy
http://www.vimeo.com/369159

• Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Przywieziono nas o godz. 8 autobusem na miejsce rekonstrukcji i tak staliśmy do 12. Próby nie było, było omówienie scenariusza- dobrze, że nie było bo ze zmęczenia byśmy chyba padli. Start rekonstrukcji się przedłużył o 30 min. przez to, że scenariusz trzeba było zmienić gdyż połowa pojazdów nie mogła odpalić czy wjechać w śnieg bo się zakopywała. Samolot nie przyleciał pewnie przez mgłe.
Ogólnie moim zdaniem rekonstrukcja na +. Śnieg grubo za kolana powodował utrudnienia w biegu i ogromne zmęczenie. Masa broni strzelającej, mało kto jej nie miał.

Podziękowania koledze ze strony niemieckiej za stoczoną walkę na łopatki za transporterem ;)

Czołem
był tam pojazd po stronie polskiej z kuricą na boku i numerze taktycznym 121, co to za pojazd??
Uzywaliście hełmów wz 42 po stronie niemieckiej bo widziałem ze dwa lub trzy, na zdjeciach ciężko zbaczyć.

tylko dlaczego ten BA-64 w malowaniu powojennym z 1946 roku? Ze zdjęc , ktorzy wszyscy zainteresowani maja? Fotek innych w necie sie nie dało znaleźć oprócz tych z butelkami wina?

i bardzo bym poprosił o choć jedno zdjęcie lub przynajmniej enigmatyczną, zdawkową relację świadka dokumentującą - jak to polskie wojsko szło do ataku na pomorzu zachodnim w 45 roku z wielką chorągwią niczym Witold pod grunwaldem! Moim zdaniem wyobraźnia odtwórców powinna być ograniczona realiami i prawdą historyczną. Improwizacja- czyli oddtwórstwo fantastyczne wprowadza zament w postrzeganiu historii a co najgorsze niweczy aspekt edukacyjny. Fantastyki" mozna sie jeszcze dopatrzec w kilku innych miejscach, ale nie będę wytykał, bo samozadowolenie uczestników jest swiętością , a ja nie chce byc świętokradcą.

Skok..jesteś świetokradcą .. organiator chciał pokazać że przy przełamaniu Pomerenstellung uczestniczyli polacy i wyimaginował sobie, ze pokaze przekrojowo" sytuacje skracając linie frontu pozycji pomorskiej do okolo 1000m sceny" przez co uzyska obraz globalny" - to akurat jest prawem inscenizacji". ja bym sie raczej przyczepił do proporcji Armi Czerwonej i Wojska Polskiego idących w niby tyralierze niemalze a szachownice". ( od kiedy kompanie tych dwóch formacji szły w jednej tyrlierze?) Dlaczego iwanów" bylo tak mało? ( proporcjonalne zafałszowanie historii) - to kolejny świętokradczy wątek.. no bo w Polsce jest zaledwie kilka nielicznych grupek odtwarzających krasnoarmiejców ale wszyscy ostatnio sie pchaja do 3 dywizji piechoty 1 AWP , bo znudziło się odtwarzanie czegoś innego

Powiem ponownie ... samozadowolenie odtwórców jest niczym wobec historii !

Przejrzałem podana powyżej galerię pogratulować właścicielowi zdjęć bardzo ładne foty i sceneria zimowa super.Zastanowiło mnie jedno zdjęcie:http://www.th503bcc.pila.pl/galeria/Wałcz%201945%20-2010.02.14/slides/DSC_6751.html Podpis powinien brzmieć kamikadze".Kiedy strzelanko sie skończy na 0.5 metra.Proszę nie wezcie organizatorzy tego za krytykę pewnie ogólnie było fantastycznie ale naprawde zdjecie z groteskowa sytuacją.Pozdrawiam wszystkich rekonstruktorów i zazdroszcze udziału.

Witaj Odkrywca7.Co do malowania Ba-64 to masz rację jest to jedyny jaki znalazłem sposób malowania no oprócz jeszcze z orłem z przodu w kole z 1946.Jeżeli jesteś w stanie podpowiedzieć gdzie znajdę właściwe malowanie z okresu wojny to będę wdzięczny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie