paczka Napisano 25 Styczeń 2010 Autor Napisano 25 Styczeń 2010 Witam mam do was pytanie czy przypadkiem nie wiecie nic o brygadzie będź pułku który w 1939 zosatał okrążony przez Sowietó? Pytam ponieważ z opowieści dziadka wynika ze tam został okrążony pułk lub brygada jego taty.Raczej był szeregowym,jednak zdołał uciec. Czekam na wasze informacje
Eastlegion Napisano 25 Styczeń 2010 Napisano 25 Styczeń 2010 Witam.Również szukałem kiedyś info na ten temat. Udało się ustalić co nieco, ale szału nie ma. Łaziłem nawet w miejscu domniemanych walk. Poza polską ammo i kilkoma guzikami wz. 19 nic ciekawego nie trafiliśmy. Ale może to nie to miejsce...Pozdrawiam.
bazant1343 Napisano 25 Styczeń 2010 Napisano 25 Styczeń 2010 To miejsce jest w okolicach Chełma w Lubelskim??
Eastlegion Napisano 26 Styczeń 2010 Napisano 26 Styczeń 2010 Tak, w Lubelskim...Trochę w stronę Rejowca Fabrycznego.
toratoratora Napisano 26 Styczeń 2010 Napisano 26 Styczeń 2010 w tych okolicach było wiele starć we wrześniu 1939 roku , bez lokalizacji trudno mówic o jaka jednostke, wydarzenie może chodzić, trasa Wlodawa-Chełm , Łęczna-chełm itp była drogą odwrotu dla wielu jednostek.Było wiele potyczek, znaczącej bitwy natomiast żadnej w okresie kampanii wrześniowej. Chyba, ze chodzi o powazne starcie z niemcami w okolicach Krasnegostawu a nie Chełma.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.