jacek-26 Napisano 23 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2010 Interesują mnie wszelkie informacje(zdjęcia, rysunki, opisy) na temat pasów do ciągnięcia armatki niemieckiej pak 36, a także pokrowca na lufę i pokrowca na armatkę, oraz innego osprzętu regulaminowego lub nie do tej armatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stoner1972 Napisano 28 Styczeń 2010 Share Napisano 28 Styczeń 2010 Kiedyś na e-bayu (jak dobrze pamiętam chyba w 2008 lub 2007) była seria zdjęć na których żołnierze niemieccy ćwiczą z 3,7 cm Pak Rheinmetall ((powszechnie nazywana 3,7 cm Pak 35/36 lub 3,7 cm Pak 36 - ale oficjalna niemiecka nazwa tej armaty p-panc nie zawierała żadnych dodatków" w postaci końcówek roku)). Zdjęcia zapewne przedwojenne z okresu lato 1935 - lato 1939. Armata ta była produkowana wprawdzie już od 1928, jednak metalowe koła z oponami pneumatycznymi otrzymała dopiero w 1934. Natomiast mundury i emblematy wskazują jednoznacznie, że to ćwiczenia Wehrmachtu (w dniu 16 marca 1935 Reichswehrę przekształcono oficjalnie w Wehrmacht) stąd moje przypuszczenia co do okresu w jakim zostały zrobione zdjęcia.Na tych zdjęciach widoczny jest pieszy transport" armaty, tak więc może znajdziesz w nich coć co Cię zainteresuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stoner1972 Napisano 28 Styczeń 2010 Share Napisano 28 Styczeń 2010 Kolejne zdjęcie z w/w serii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stoner1972 Napisano 28 Styczeń 2010 Share Napisano 28 Styczeń 2010 ... i jeszcze jedno, tym razem ostatnie.Tyle tylko znalazłem na temat pasów do ciągnięcia Pak-a w swoim archiwum fotograficznym".Pozdrawiam, Stan P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stoner1972 Napisano 28 Styczeń 2010 Share Napisano 28 Styczeń 2010 ... hmm po dokładniejszym przyjrzeniu się zdjęciom myślę, że mogą pochodzić również z czasów wojennych - na armacie widoczny jest kamuflaż, chyba nie stosowany przez Wehrmacht na tego typu armatach przed 1939, ale może się mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.