chszanek Napisano 4 Styczeń 2010 Autor Napisano 4 Styczeń 2010 Witam serdecznie.Mam na imię Bartek i jest to mój pierwszy post na tym forum, więc na wstępie się przywitam: Witam :).Jestem zainteresowany odkrywaniem zaginionego, z resztą jak każdy z nas na tym forum. Nie mam w tym temacie żadnego doświadczenia, jednak mam hobby które może mi w tym pomóc.I tu rodzi się moje pytanie do kolegów.- Czy jest sens budowania pojazdu podwodnego typu R.O.V.(jak by ktoś nie wiedział : http://pl.wikipedia.org/wiki/ROV)?Mam tu a myśli rentowność takie przedsięwzięcia i ewentualną możliwość małego dorobku", nie zarabiania na tym.Jestem z wykształcenia inżynierem elektrotechnikiem i już w 40% ukończyłem takie coś (oczywiście wersję bardzo tanią, a co z tym się wiąże z ograniczeniami).Mój ROV ma zasięg około 20-30m głębokości, kamerę, możliwość dołączenia ramienia manipulacyjnego. W przyszłości przewiduję wykrywacz metali, sonar.Do ukończenia pozostało mi jakieś 2 miesiące pracy(po godzinach).Teraz tylko się zastanawiam czy jest sens, ponieważ dotychczas traktowałem to jako zabawę i sposób do nauczenia się ciekawych rzeczy. Tak na prawdę celem nie było ukończenie tego :).- Co Panowie o tym sądząZ góry dziękuję za odpowiedz i życzę do siego roku.Pozdrawiam Bartek.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.