Niwa Napisano 3 Styczeń 2010 Autor Napisano 3 Styczeń 2010 Oczytanych ludzi witam :-)Poszukuję wszelkich info o oddziale BCh J. Pieńkowskiego Mohorta", który działał w okolicach Ojcowa i Skały od 1943 r. Natknęliście się może na jakieś wzmianki w literaturze? Względnie gdzie w ogóle szukać?Interesuje mnie głównie, w jakich bitwach brał udział ten oddział, chciałabym połazić ich śladami.
41pp Napisano 4 Styczeń 2010 Napisano 4 Styczeń 2010 Juliusz Niekrasz Z dziejów AK na Śląsku" 1985 str 142 Mohort".Należy też poczytać; o OP Hardego" i Twardego", /Zgupowanie Surowiec"/. Oni grasowali" w tym terenie, mniej więcej na linii Wolbrom - Olkusz. Jest to dość wyczerpująco, opisane w/w publikacji!Pozdrawiam.GW
Niwa Napisano 6 Styczeń 2010 Autor Napisano 6 Styczeń 2010 Wielkie dzięki!Może orientujesz się, czy ten oddział nosił nazwę Szarańcza", czy też była to tylko nazwa podobwodu Sułoszowa?
41pp Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 No i zaczęły się schody", jak zwykle!Po z scaleniu, BCh-a do AK, na tym terenie kiedy????Jedno wiadomo; 26 06 1944, do OP Hardego", wcielono pluton, jaki utworzył harcmistrz Edward Nowak, ps. Jodła" i Stanisław Szreniawa ps. Grom".Szkolenie plutonu, powierzono Mohortowi", który zorganizował dwa kursy.Przykro mi ale moja wiedza się wyczerpała.A być może te moje info. to ślepa uliczka!PozdrawiamGW
41pp Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 A i jeszcze proszę info. o którą Sułoszową chodzi.Okręg Jodła" na razie odpada, ale to tak pobieżnie, czyli mogę błądzić!PozdrawiamGW
Ilkenau Napisano 9 Styczeń 2010 Napisano 9 Styczeń 2010 W oddziale Mohorta" służył mój dziadek oraz brat babci, sama babcia była łączniczką...Generalnie zajmowali się karaniem zdrajców, rozbijaniem urzędów gminnych i mleczarni, czyli chodzenie po miejscach, gdzie działali niewiele da. W ogóle przez 90% czasu swojego działania był to oddział konspiracyjny, a nie leśny", mieszkali normalnie w domach, akcje wykonywali nocą, funkcjonowała sieć kolportażu oraz tajna podchorążówka.Największe walki miały miejsce latem 1944, wzięli udział w utworzeniu tzw. epubliki ojcowskiej" (wyzwolenie kilkunastu wsi wokół Ojcowa i Skały, rozbicie posterunków żandarmerii i granatowej policji, później obrona przed pacyfikacjami niemieckimi np. osady Barbarka i ochrona sztabu 106 DP AK).Oddział się nie ujawnił przed komunistami, jeszcze w 1945 odparli pod Skałą karną ekspedycję UB. Mohort" i najbardziej zagrożeni (w tym mój dziadek) wyjechali na Ziemie Odzyskane i tam ich po kolei komuniści wyłapywali, innych na miejscu - prawie wszyscy z oddziału przeszli przez więzienia stalinowskie. W tej chwili chyba już nikt nie żyje (dziadek zmarł w 1986, babcia w 1997, jej brat w 2005. Polecam wybrać się na Wszystkich Świętych na cmentarz w Sułoszowej - tradycyjnie na grobach żołnierzy Mohorta" ustawiane są biało-czerwone chorągiewki z literami BCh", można pogadać z rodzinami.Ukazały się wzmianki o oddziale w monografiach miejscowości na tym terenie, niestety często skażone przez tę burzliwą historię powojenną, np. Dzieje Sułoszowej 1315-1945" mimo, że ukazało się dwa lata temu, to skrót pracy doktorskiej obronionej w 1979, kiedy nie można było pisać o wielu sprawach. Może uda ci się dotrzeć do wspomnień Jana Jarno (opublikowane przez Przegląd Olkuski" chyba w 1997 w małym nakładzie)- Jarno służył w oddziale, dużo opisuje z tzw. codziennego życia partyzanta.Całkiem sporo informacji jest też paradoksalnie zawarte w książce Kantyki Na jurajskim szlaku" (mimo że to komuch), ale właśnie jest to co cię interesuje - scalanie AK z BCh, kryptonimy obwodów i oddziałów.
Niwa Napisano 11 Styczeń 2010 Autor Napisano 11 Styczeń 2010 Wielkie dzięki za tak wiele info!Z tego co wiem, Mohort zaczął działać w Sułoszowie w 1943r.(Sułoszowa obok Skały)Mój dziadek również służył u Mohorta, i żyje, z tym że nie chce za bardzo opowiadać o tamtych czasach (dali mu w kość po wojnie - więzienie też), więc muszę najpierw zdobyć trochę wiedzy, żeby być jakąś partnerką do dyskusji... (do tej pory interesowała mnie raczej kielecka partyzantka - Ponury, Barabasz, Robot itd.Z okruszków opowieści dziadka wynika, że jednak sporo czasu spędzał w lesie - ochraniali jakąś radiostację.Ilkenau - czy Twój dziadek też pochodził ze Sułoszowej?
Ilkenau Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 Spróbuję po kolei, od końca: tak, pochodzę z Sułoszowej, tam mieszkała (i mieszka) moja rodzina od wielu lat.Jeśli chodzi o radiostację - Jan Pieńkowski Mohort" był znakomitym instruktorem, prowadził konspiracyjne kursy podoficerskie i podchorążych, nie tylko dla swojego oddziału, ale i dla współdziałających (pisze o tym 41pp), latem 1944 jego oddział, wzmocniony uczestnikami takiego kursu, został wybrany jako oddział szturmowy do osłony sztabu 106 DP AK i nawet stoczył walkę w jego obronie, może zwykli partyzanci nawet nie wiedzieli, że osłaniają cały sztab, tylko powiedziano im o radiostacji - obowiązywała konspiracja.W samym oddziale bojowym było około 15 osób z Sułoszowej, poza tym ze Skały, Jerzmanowic, Minogi, Zadroża, a Jan Jarno, o którym pisałem wyżej był z Olkusza.W Olkuszu, w Muzeum Pożarnictwa przy ul. Floriańskiej jest na ekspozycji pokazywanych kilka egzemplarzy broni z oddziału Mohorta", które przekazał tam jego były partyzant, a później wieloletni kustosz tego muzeum śp.Stefan Ząbczyński. Jako ciekawostkę podam ci, że ostatni(?) rewolwer z zasobów Mohorta" był jeszcze używany" do szkolenia w początkach lat 80-tych.Nie cały oddział wszedł w skład AK, część została jako tzw. Ludowa Straż Bezpieczeństwa w dyspozycji Stronnictwa Ludowego (w dzisiejszych czasach byśmy powiedzieli, że to była bojówka partyjna). Stąd w wielu opracowaniach są znaczne różnice w podawanej liczebności i składzie oddziału (osobiście myślę, że przewinęło się w różny sposób co najmniej 150 osób, z tego około 40-50 brało udział w akcjach bojowych, a sam trzon-Mohort"+jego poczet to było około 20 partyzantów, reszta to właśnie uczestnicy kursów, żołnierze z konspiracji mobilizowani w sytuacji zagrożenia, wreszcie spaleni" z terenów włączonych do Rzeszy (Olkusz i Zagłębie Dąbrowskie), którzy w oddziale przebywali tylko krótko po przejściu granicy, a później byli przekazywani dalej.Powodzenia w rozmowach z dziadkiem!
brudnyharry Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 barbarka i tak została spacyfikowana i spalona także ochrona na nic się zdała
brudnyharry Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 możesz zajrzeć do książki(praca magisterska)Skała - dzieje miasta"autorstwa Piotra Trzionki ( mieszkaniec skały)tam jest opisany okres okupacji na terenia skały i ojcowa,dzałalność konspiracyjna itd.
brudnyharry Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Mój dziadek też służył w partyzantce i była ze skały ale niestety mało mam informacji na temat z uwagi że nie zdążyłem go poznać,
brudnyharry Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 na barbarce w lesie jest grób partyzanta który zginął w walce o ile dobrze pamiętam ów partyzant był w stopniu porucznika lub podporucznika przynajmniej tak wynikało z napisu na tabliczce zawiesonej na brzozowym krzyżu.niewiem czy to także Cię zainteresuje i również niewiem czy jeszcze istnieje ta tabliczka dawno tam nie byłem.pozdro.
Basenji Napisano 27 Styczeń 2010 Napisano 27 Styczeń 2010 Kopalnią informacji będzie też wielotomowa praca generała Bolesława Nieczuja-Ostrowskiego pt:Inspektorat AK "Maria w walce".Zdrówko
brudnyharry Napisano 1 Luty 2010 Napisano 1 Luty 2010 Basenji a nie wiesz gdzie by można kupić te książki,bo przejrzałem już chyba cały net i ni cholery nie mogłem znaleźć.Pozdrawiam
brudnyharry Napisano 1 Luty 2010 Napisano 1 Luty 2010 Chodzi mi oczywiście o Inspektorat ak-maria w walce"
basia66 Napisano 18 Luty 2010 Napisano 18 Luty 2010 Jetem córką Jana Pieńkowskiego Mohorta" posiadam dokumentacje na temat oddziału Mohorta. Ojciec bardzo dokładnie i szczegółowo opisał działalność oddziału.W jego albumie są zdjęcia, spis partyzantów oraz opisy wszystkich walk.
Ilkenau Napisano 19 Luty 2010 Napisano 19 Luty 2010 Pozwalam sobie wysłać do Pani na adres mailowy list dotyczący tych materiałów
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.