Skocz do zawartości

AK-BCh na terenie Skała - Ojców - Miechów

Niwa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oczytanych ludzi witam :-)
Poszukuję wszelkich info o oddziale BCh J. Pieńkowskiego Mohorta", który działał w okolicach Ojcowa i Skały od 1943 r. Natknęliście się może na jakieś wzmianki w literaturze? Względnie gdzie w ogóle szukać?
Interesuje mnie głównie, w jakich bitwach brał udział ten oddział, chciałabym połazić ich śladami.
Napisano
Juliusz Niekrasz Z dziejów AK na Śląsku" 1985 str 142 Mohort".
Należy też poczytać; o OP Hardego" i Twardego", /Zgupowanie Surowiec"/. Oni grasowali" w tym terenie, mniej więcej na linii Wolbrom - Olkusz. Jest to dość wyczerpująco, opisane w/w publikacji!
Pozdrawiam.
GW
Napisano
Wielkie dzięki!
Może orientujesz się, czy ten oddział nosił nazwę Szarańcza", czy też była to tylko nazwa podobwodu Sułoszowa?
Napisano
No i zaczęły się schody", jak zwykle!
Po z scaleniu, BCh-a do AK, na tym terenie kiedy????

Jedno wiadomo; 26 06 1944, do OP Hardego", wcielono pluton, jaki utworzył harcmistrz Edward Nowak, ps. Jodła" i Stanisław Szreniawa ps. Grom".
Szkolenie plutonu, powierzono Mohortowi", który zorganizował dwa kursy.
Przykro mi ale moja wiedza się wyczerpała.
A być może te moje info. to ślepa uliczka!
Pozdrawiam
GW
Napisano
A i jeszcze proszę info. o którą Sułoszową chodzi.
Okręg Jodła" na razie odpada, ale to tak pobieżnie, czyli mogę błądzić!
Pozdrawiam
GW
Napisano
W oddziale Mohorta" służył mój dziadek oraz brat babci, sama babcia była łączniczką...
Generalnie zajmowali się karaniem zdrajców, rozbijaniem urzędów gminnych i mleczarni, czyli chodzenie po miejscach, gdzie działali niewiele da. W ogóle przez 90% czasu swojego działania był to oddział konspiracyjny, a nie leśny", mieszkali normalnie w domach, akcje wykonywali nocą, funkcjonowała sieć kolportażu oraz tajna podchorążówka.
Największe walki miały miejsce latem 1944, wzięli udział w utworzeniu tzw. epubliki ojcowskiej" (wyzwolenie kilkunastu wsi wokół Ojcowa i Skały, rozbicie posterunków żandarmerii i granatowej policji, później obrona przed pacyfikacjami niemieckimi np. osady Barbarka i ochrona sztabu 106 DP AK).
Oddział się nie ujawnił przed komunistami, jeszcze w 1945 odparli pod Skałą karną ekspedycję UB. Mohort" i najbardziej zagrożeni (w tym mój dziadek) wyjechali na Ziemie Odzyskane i tam ich po kolei komuniści wyłapywali, innych na miejscu - prawie wszyscy z oddziału przeszli przez więzienia stalinowskie. W tej chwili chyba już nikt nie żyje (dziadek zmarł w 1986, babcia w 1997, jej brat w 2005. Polecam wybrać się na Wszystkich Świętych na cmentarz w Sułoszowej - tradycyjnie na grobach żołnierzy Mohorta" ustawiane są biało-czerwone chorągiewki z literami BCh", można pogadać z rodzinami.
Ukazały się wzmianki o oddziale w monografiach miejscowości na tym terenie, niestety często skażone przez tę burzliwą historię powojenną, np. Dzieje Sułoszowej 1315-1945" mimo, że ukazało się dwa lata temu, to skrót pracy doktorskiej obronionej w 1979, kiedy nie można było pisać o wielu sprawach. Może uda ci się dotrzeć do wspomnień Jana Jarno (opublikowane przez Przegląd Olkuski" chyba w 1997 w małym nakładzie)- Jarno służył w oddziale, dużo opisuje z tzw. codziennego życia partyzanta.
Całkiem sporo informacji jest też paradoksalnie zawarte w książce Kantyki Na jurajskim szlaku" (mimo że to komuch), ale właśnie jest to co cię interesuje - scalanie AK z BCh, kryptonimy obwodów i oddziałów.
Napisano
Wielkie dzięki za tak wiele info!
Z tego co wiem, Mohort zaczął działać w Sułoszowie w 1943r.
(Sułoszowa obok Skały)
Mój dziadek również służył u Mohorta, i żyje, z tym że nie chce za bardzo opowiadać o tamtych czasach (dali mu w kość po wojnie - więzienie też), więc muszę najpierw zdobyć trochę wiedzy, żeby być jakąś partnerką do dyskusji... (do tej pory interesowała mnie raczej kielecka partyzantka - Ponury, Barabasz, Robot itd.
Z okruszków opowieści dziadka wynika, że jednak sporo czasu spędzał w lesie - ochraniali jakąś radiostację.
Ilkenau - czy Twój dziadek też pochodził ze Sułoszowej?
Napisano
Spróbuję po kolei, od końca: tak, pochodzę z Sułoszowej, tam mieszkała (i mieszka) moja rodzina od wielu lat.
Jeśli chodzi o radiostację - Jan Pieńkowski Mohort" był znakomitym instruktorem, prowadził konspiracyjne kursy podoficerskie i podchorążych, nie tylko dla swojego oddziału, ale i dla współdziałających (pisze o tym 41pp), latem 1944 jego oddział, wzmocniony uczestnikami takiego kursu, został wybrany jako oddział szturmowy do osłony sztabu 106 DP AK i nawet stoczył walkę w jego obronie, może zwykli partyzanci nawet nie wiedzieli, że osłaniają cały sztab, tylko powiedziano im o radiostacji - obowiązywała konspiracja.
W samym oddziale bojowym było około 15 osób z Sułoszowej, poza tym ze Skały, Jerzmanowic, Minogi, Zadroża, a Jan Jarno, o którym pisałem wyżej był z Olkusza.
W Olkuszu, w Muzeum Pożarnictwa przy ul. Floriańskiej jest na ekspozycji pokazywanych kilka egzemplarzy broni z oddziału Mohorta", które przekazał tam jego były partyzant, a później wieloletni kustosz tego muzeum śp.Stefan Ząbczyński. Jako ciekawostkę podam ci, że ostatni(?) rewolwer z zasobów Mohorta" był jeszcze używany" do szkolenia w początkach lat 80-tych.
Nie cały oddział wszedł w skład AK, część została jako tzw. Ludowa Straż Bezpieczeństwa w dyspozycji Stronnictwa Ludowego (w dzisiejszych czasach byśmy powiedzieli, że to była bojówka partyjna). Stąd w wielu opracowaniach są znaczne różnice w podawanej liczebności i składzie oddziału (osobiście myślę, że przewinęło się w różny sposób co najmniej 150 osób, z tego około 40-50 brało udział w akcjach bojowych, a sam trzon-Mohort"+jego poczet to było około 20 partyzantów, reszta to właśnie uczestnicy kursów, żołnierze z konspiracji mobilizowani w sytuacji zagrożenia, wreszcie spaleni" z terenów włączonych do Rzeszy (Olkusz i Zagłębie Dąbrowskie), którzy w oddziale przebywali tylko krótko po przejściu granicy, a później byli przekazywani dalej.

Powodzenia w rozmowach z dziadkiem!
Napisano
możesz zajrzeć do książki(praca magisterska)Skała - dzieje miasta"autorstwa Piotra Trzionki ( mieszkaniec skały)tam jest opisany okres okupacji na terenia skały i ojcowa,dzałalność konspiracyjna itd.
Napisano
na barbarce w lesie jest grób partyzanta który zginął w walce o ile dobrze pamiętam ów partyzant był w stopniu porucznika lub podporucznika przynajmniej tak wynikało z napisu na tabliczce zawiesonej na brzozowym krzyżu.
niewiem czy to także Cię zainteresuje i również niewiem czy jeszcze istnieje ta tabliczka dawno tam nie byłem.pozdro.
  • 2 weeks later...
Napisano
Kopalnią informacji będzie też wielotomowa praca generała Bolesława Nieczuja-Ostrowskiego pt:Inspektorat AK "Maria w walce".
Zdrówko
  • 3 weeks later...
Napisano
Jetem córką Jana Pieńkowskiego Mohorta" posiadam dokumentacje na temat oddziału Mohorta. Ojciec bardzo dokładnie i szczegółowo opisał działalność oddziału.
W jego albumie są zdjęcia, spis partyzantów oraz opisy wszystkich walk.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie