herman1984 Napisano 3 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2010 Witam.Głownia w porządku,ale mam problem z jelcem i rękojeścią,czym to doczyścić?roztworem amoniaku?Stan na fotkach(sory za jakość).Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 3 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2010 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 3 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2010 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 3 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2010 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 3 Styczeń 2010 Share Napisano 3 Styczeń 2010 Jest to stop cynku (odlew). Chromowany lub niklowany. Niewiele da się z tym zrobić. Tam gdzie powłoka odpadła wystaje utleniony cynk. Można delikatnie podpolerować jakąś pastą do czyszczenia chromu.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 3 Styczeń 2010 Share Napisano 3 Styczeń 2010 Moim zdaniem jest jeszcze szansa, że powłoka sie trzyma tylko powierzchniowo skorodowała. Przydałyby się ostrzejsze zdjęcia.Ogólnie do czyszczenia niklu amoniak jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 3 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2010 Dzięki Panowie za rady.Skoro to jest zaraza cynkowa" to może zastosować kwasek cytrynowy?Negatywnie wpłynie na powłokę niklową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 4 Styczeń 2010 Share Napisano 4 Styczeń 2010 Nie czyściłem niklu kwaskiem więc się nie wypowiem, tym bardziej że to nie jest lity metal tylko powłoka galwaniczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 4 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2010 Kwasek cytrynowy odpada,sprawdziłem,wrzuciłem niklowany przedmiot do roztworu i po godzince już widać negatywne efekty.Powłoka traci połysk,pojawia się jakby siwawy nalot.Kwasek na zarazę jest może dobry ale w tym przypadku nie zda egzaminu.Zastosuję tą pastę lub amoniak.Dam fotki po.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 6 Styczeń 2010 Share Napisano 6 Styczeń 2010 Kwasek cytrynowy nie powinien reagować z nie uszkodzona powłoką niklową, usuń korozje i zakonserwuj żeby nie jadło metalu dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.