herman1984 Napisano 3 Styczeń 2010 Autor Napisano 3 Styczeń 2010 Witam.Głownia w porządku,ale mam problem z jelcem i rękojeścią,czym to doczyścić?roztworem amoniaku?Stan na fotkach(sory za jakość).Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam.
Cyrograf15 Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Jest to stop cynku (odlew). Chromowany lub niklowany. Niewiele da się z tym zrobić. Tam gdzie powłoka odpadła wystaje utleniony cynk. Można delikatnie podpolerować jakąś pastą do czyszczenia chromu.Wojtek
Anarchista Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Moim zdaniem jest jeszcze szansa, że powłoka sie trzyma tylko powierzchniowo skorodowała. Przydałyby się ostrzejsze zdjęcia.Ogólnie do czyszczenia niklu amoniak jest ok.
herman1984 Napisano 3 Styczeń 2010 Autor Napisano 3 Styczeń 2010 Dzięki Panowie za rady.Skoro to jest zaraza cynkowa" to może zastosować kwasek cytrynowy?Negatywnie wpłynie na powłokę niklową?
Anarchista Napisano 4 Styczeń 2010 Napisano 4 Styczeń 2010 Nie czyściłem niklu kwaskiem więc się nie wypowiem, tym bardziej że to nie jest lity metal tylko powłoka galwaniczna.
herman1984 Napisano 4 Styczeń 2010 Autor Napisano 4 Styczeń 2010 Kwasek cytrynowy odpada,sprawdziłem,wrzuciłem niklowany przedmiot do roztworu i po godzince już widać negatywne efekty.Powłoka traci połysk,pojawia się jakby siwawy nalot.Kwasek na zarazę jest może dobry ale w tym przypadku nie zda egzaminu.Zastosuję tą pastę lub amoniak.Dam fotki po.Pozdro.
samter Napisano 6 Styczeń 2010 Napisano 6 Styczeń 2010 Kwasek cytrynowy nie powinien reagować z nie uszkodzona powłoką niklową, usuń korozje i zakonserwuj żeby nie jadło metalu dalej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.