szymonshow6 Napisano 21 Grudzień 2009 Autor Napisano 21 Grudzień 2009 Jes to mała wieś w okolicy Bolkowa. Chialbym bliżej poznać historie tej wioski może ktoś ma jakieś informacje na ten temat???? POZDRO!!
lv426 Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Niemcy wpadli w panikę i uciekali z tej wioski na Zachód w 45. Wydaje się, że to ciekawe miejsce. Za tydzień się tam wybiorę.
szymonshow6 Napisano 21 Grudzień 2009 Autor Napisano 21 Grudzień 2009 a mozna wiedziec skąd jestes? i może wiesz coś wiecej:) bo ja jestem mieszkańcem tej wsi
Poganin Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Wtrące się do dyskusji, bo też mieszkam po sąsiedzku i teren znam. Wiele interesujących historii tego regionu może Ci przekazac pewien pan regionalista z sasiedniej wsi(Nagórnika),może też pomóc pan Roman S,którego na pewno bankowo kojarzysz,bo i wszyscy się tam pewnie znają . Szukałeś już coś po lasach przy wiosce?
szymonshow6 Napisano 21 Grudzień 2009 Autor Napisano 21 Grudzień 2009 tak tego Pana znam z Nagornika i pana Romana tez:) jeszcze nie chodzilem bo nie dawno kupilem sobie kanarka i spadl śnieg więc nic z tego:( ale wlasnie nie wiem w ktore lasy mozna sie wybrac. Mysle ze tu sie czegos dowiem.
lv426 Napisano 22 Grudzień 2009 Napisano 22 Grudzień 2009 O tej wiosce wiem tyle co z Wikipedii. Ostatnio jeżdżę i oglądam ciekawe miejsca w okolicach Jelniej o których czytałem. Myślę, że Niemcy opuszczając wioskę zabierali tylko najpotrzebniejsze rzeczy. Cenniejsze starali się ukryć by nie stracić w czasie podróży.
Poganin Napisano 22 Grudzień 2009 Napisano 22 Grudzień 2009 skoro tak to możemy się jakoś zmówic w lepszą pogodę,też mam kanarka,penetrowałem kiedyś lasy w kwadracie Figlów, Półwsie Wierzchosławice Bolków... od Sasdów od wiatraków" w stronę tych miejscowości i nie powiem ciekawa sprawa,jak by Cię int kopanie łusek;}
szymonshow6 Napisano 22 Grudzień 2009 Autor Napisano 22 Grudzień 2009 jak śnieg stopnieje to czemu nie moze akurat na cos lepszego sie trafi:)bo same luski mnie tak nie interesuja bardziej juz monetki:D
Poganin Napisano 23 Grudzień 2009 Napisano 23 Grudzień 2009 to skromne zródo kolega posiada, dużo jest w mapkach,starych przewodnikach np. tutrystycznych takich wsi..i jakby kolega mógł przybliżyc skąd info,że niemcy w 45 uciekli na zachód...bo ja z kolei mam materiały, iż niemcy w popłochu uciekali z tego terenu na południe do konkretnych miejscowości skąd póżniej zawrócono...chyba że masz na myśli już pozniejsze tzw. wysiedlenia, czy jak kto woli wypędzenia.. pozdr.
Poganin Napisano 25 Grudzień 2009 Napisano 25 Grudzień 2009 Małe pytanko do kolegi szymonshow. Skoro tam mieszkasz to może wiesz coś na temat tego pomnika (już nie istniejącego chyba)poległych w tej miejscowości...? Tak na początek.Moż mała wymiana informacji dot.tego i owego nt. tego regionu.
szymonshow6 Napisano 26 Grudzień 2009 Autor Napisano 26 Grudzień 2009 Pomnik jeszcze istnieje ale nie ma juz na nim napisow :( a to zdjęcie z twojej kolekcji? moze masz jeszcze jakies ciekowe to wrzuc:)
Poganin Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 zdjęcia to są ze starych poniemieckich pocztówek, ale proszę bardzo, powklejam kawałki..
Poganin Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 przepraszam, ostatnie to już nie sady..inna miejscowośc.pomyliłem się. no to tyle..
maku955 Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 witam ;)HistoriaW latach 1495-1727 (względnie 1827) właścicielami Sadów Górnych i Dolnych jest rodzina Tschirnhaus.W dniach 7 i 8 maja 1945 r. zaczyna masowo uciekać ludność Sadów Górnych i Dolnych. Docierają oni przez Stare Bogaczowice i Gostków do Trutnova w Czechach, gdzie zostają zawróceni i zmuszeni do powrotu przez Armię Czerwoną.W wyniku ustaleń konferencji poczdamskiej w 1946 r. rozpoczęły się transfery ludności niemieckiej. 3 sierpnia 1946 transport z mieszkańcami Sadów Górnych wjechał do brytyjskiej strefy okupacyjnej, ludność została podzielona pomiędzy powiaty Halle i Lippstadt w Westfalii. Kalendarium * 14 kwietnia 1263 – pierwsza wzmianka o wsi, w dokumencie opata klasztoru w Henrykowie, który daruje Bolesławowi Łysemu dług w zamian za wieś* 1885, 1903, 1999 – potok Sadówka wylewa
maku955 Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 Jeszcze mam prośbę czy wie ktoś coś o Jaworze obok Bolkowa?Jest tam dosyć dużo bunkrów , murów obronnych, ale one podlegają pod zabytki. Szukał ktoś tam kiedyś?Jakie rezultaty?
Poganin Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 Maku,Przebywam często w Jaworze,lecz moje dzenne" tereny to koło Bolkowa i int. mnie bardziej historia tego terenu i małych wiosek wokół, ale jak coś mi wpadnie, jakieś nie -wikipediowe itp.żródło to podrzuce.pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.