linz Napisano 12 Grudzień 2009 Autor Napisano 12 Grudzień 2009 Witam.Czy ktoś chodził z wykrywką pod Gorlicami i z jakim efektem? Drugie pytanie. Gdzie można zdobyć mapy z walk w Karpatach w czaie I Wojny ? Chodzi mi o rejom Małopolski.
atlantic Napisano 12 Grudzień 2009 Napisano 12 Grudzień 2009 http://www.wzks.uj.edu.pl/epi/2003/lux25/gfx/gorlice_duza_kolor.jpg
Cyrograf15 Napisano 13 Grudzień 2009 Napisano 13 Grudzień 2009 W wakacje byłem w okolicy Gorlic z wykrywką, bardzo trudno trafić na nieprzekopany kawałek ziemi.Wojtek
linz Napisano 13 Grudzień 2009 Autor Napisano 13 Grudzień 2009 Witam. dzieki za odpowiedz. Cyrograf15-czy możesz mi powiedzieć gdzie dokładnie pod Gorlicami szukałeś. Do atlantic . Ta mapka jest w opracowaniu z serii HB Gorlice . Czy nie wiesz gdzie można znależc inne mapy z tamtych okolic?
Cyrograf15 Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Ja się kręciłem w okolicy Biecz, Libusza, Kryg, Lipinki Wójtowa, Wapienne > wschodnia strona.Wojtek
walker69 Napisano 19 Grudzień 2009 Napisano 19 Grudzień 2009 Na temat bitwy pod Gorlicami jest mnóstwo książek, opracowań i map. Mówię tu o polskich (jak Klimecki czy Bator) ale też z Reichsarchiv i inne niemieckojęzyczne. Mapy są dostępne dla każdego zainteresowanego i to nawet takie dokładne, że pokazane jest jak wyglądała sieć okopów (a nie tylko linia obrony grubą krechą). Wystarczy chcieć i poszukać. Bez wiedzy też można iść no ale wiadomo - tereny łatwo dostępne i nieźle przekopane. Wiele dawnych okopów wypada na podwórkach domostw, a w lesie wielu durniom nie chce się już dołków zakopywać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.