Skocz do zawartości

otrzymanie wodorotlenku sodu/elektroliza

eweswi3

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich fanów chemii. wiem ze moje pytanie moze zostac zanegowane, prosze was jednak drodzy chemicy o pomoc . Chce na drodze elektrolizy uzyskac wodorotlenek sodu. wiem ze jest to proces scisle stosowany na skale przemyslowa lecz chce zapytac jakich uzyc elektrod jakiego pojemnika alby nie ulegal korozji. nastepne pytanie dotyczy jaka postac czy cieczy czy krysztalow uzyskam na elektrodzie. jesli ktos z was wie cos co mogloby pomoc prosze piszcie:)

To ma być tylko eksperyment czy chcesz w ten sposób otrzymywać wodorotlenek sodu? Jeżeli to drugie to jest jedna rada - lepiej kupić :), stracisz pieniądze, ale zaoszczędzisz czas i będziesz mieć wodorotlenek dużo wyższej jakości niż domowej produkcji. To co w przemyśle jest łatwe w domu nie daje sie już tak prosto przeprowadzić. Nie da sie po prostu wsadzić dwóch elektrod do słoika, włączyć prąd i zrobić sobie wodorotlenek sodu,
- gdzies trzeba odprowadzać trujący chlor,
- elektrolizowany roztwór powinien być chroniony przed dostępem powietrza,
- przestrzeń katodowa i anodowa musza być rozdzielone materiałem przepuszczalnym dla jonów, ale zapobiegającym mieszaniu sie roztworu katodowego i anodowego,
- NaOH nie da się prosto wydzielić z roztworu przez odparowanie na kaloryferze, a odparowanie na ogniu gorącego, stężonego, żrącego r-ru NaOH jest lekko ryzykowne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie