Skocz do zawartości

Fort II Stülpnagel Poznań 13,14.11.2009

wotomac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Wybrałem się dzisiaj na wycieczkę pieszą do Fortu II. Po wejściu na teren fortu ni z tego ni z owego pojawił się za mną owczarek niemiecki (chwila konsternacji czy mnie zje !?) obwąchał mnie i nie odstępował na krok.Jednak wyczuł, że mam pieska i pozwolił mi na zwiedzanie w swoim towarzystwie.Gdy opuszczałem fort przez główną bramę trochę pokazał żąbki, ale później pomachał ogonem.Poniżej link do fotek.
Nie ma ich dużo bo wybrałem się trochę za późno i zrobiło się ciemno.
[url]http://s942.photobucket.com/albums/ad262/macwt/Fort%20II%20Poznan/?albumview=grid[/url]
Jednak mam zamiar wybrać się ponownie i wtedy zamieszczę lepsze fotki.
Trochę danych o Forcie:
Fort II Stülpnagel
Zbudowany w latach 1878-1882 przy ul. Obodrzyckiej na Żegrzu. W 1944 przekształcony na potrzeby fabryki samolotów Focke-Wulf, skanalizowany i zaopatrywany w światło elektryczne. Fort ten miał połączenia kolejowe oraz osobną bocznicę kolejową.
Po przeróbce stracił walory obronne (zadaszono fosy tak jak w 7,9,3)
Wszystko popada w ruinę, zostały tylko fragmenty oryginalnego ogrodzenia. Po PRL-owkim ogrodzeniu zostały tylko słupy.
Pozdrawiam B)

Koledzy pytania, informacje i korespondencję prywatną proszę wysyłać sobie mailem.
Usunąłem Wasze rozmówki-Grzebiuszka

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 00:12 25-11-2009

Niestety na forcie VII kopuł stal-beton-stal już nie ma. Jedna została prawdopodobnie zezłomowana a druga przeniesiona do muzeum w Żabikowie (jak się nie mylę). Obecnie w Poznaniu kopuły stal-beton-stal znajdują się na fortach VIIa (dwie), VIII (jedna) i VIIIa (jedna).

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie