gajowy408 Napisano 8 Listopad 2009 Autor Napisano 8 Listopad 2009 Witam wszystkich.Czy orientuje się ktoś gdzie były zrzutowiska i czy wie coś na temat kolejki wąskotorowej ,która działała na terenie toruńskiego poligonu?
obert8 Napisano 9 Listopad 2009 Napisano 9 Listopad 2009 Jasne kazdy wie i juz sie przepychaja zeby ci pokazac
R51 Napisano 9 Listopad 2009 Napisano 9 Listopad 2009 toruński poligon to jedno wielkie zrzutowisko...
gajowy408 Napisano 9 Listopad 2009 Autor Napisano 9 Listopad 2009 no no zrzutowisko odłamków wiadomo,że ma swoje opcje na poszukiwanie .Pytam tylko,poza tym jakby wszyscy wiedzieli to chyba kicha by była i nie było by czego badać.Kolego obert8, a od wszystkich też nie muszę się dowiedzieć tylko od 1 osoby wystarczy ;))
Hagen Napisano 10 Listopad 2009 Napisano 10 Listopad 2009 O właśnie dobry tematgdzie są zrzutowiska w Toruniu i czy były jakieś zrzutowiska w Grudziadzu
wino39 Napisano 12 Listopad 2009 Napisano 12 Listopad 2009 a co ze zrzutami w Bydgoszczy??? jest coś??/?
hombre1 Napisano 24 Listopad 2009 Napisano 24 Listopad 2009 No pewnie,że jest...nawet sporo tego,ale nie powiem,gdzie.
hombre1 Napisano 24 Listopad 2009 Napisano 24 Listopad 2009 I od razu tłumaczę...jakie pytanie,taka odpowiedż Kol.wino39.
gajowy408 Napisano 25 Listopad 2009 Autor Napisano 25 Listopad 2009 no więc dzięki koledzy za wspaniałe wypowiedzi oraz cenne wskazówki...;)))Co do zrzutowisk i poligonu to.... wychowałem się na nim od małego,poza tym tata wojskowy i mieszkam w sąsiedztwie.Myślałem,że ktoś wie co nieco więcej ode mnie na ten temat lecz więcej zbieraczy blach niż badaczy ;( smutne ale prawdziwe.kolega ''sloma'' ma wiedzę i szacuneczek dla niego.Co do tego to poligon nie jest jednym wielkim zrzutowiskiem ponieważ obszar jest spory i ciężko było by latać za workiem z amunicją,od Torunia do Aleksandrowa ;) No cóż ostatnio namierzyłem 2 kol.białą skodą na szaberku z rutusami...Teren ostro przekopany ale fantów i tak jest sporo oczywiście zależy od miejsca w ,którym się kopie.Teren niezbadany ale dobrze kontrolowany przez ZW ,Policję i nawet straż miejską (sam się dziwiłem) ..Pozdrawiam i życzę powodzenia w poszukiwaniach.
FAGIL Napisano 25 Listopad 2009 Napisano 25 Listopad 2009 pamietam wykop za elektrykiem na sw.jozefa a wnim mase helmow niemieckich nik tego szajsu nie chcial wtedy brac
gajowy408 Napisano 26 Listopad 2009 Autor Napisano 26 Listopad 2009 no no czasy się zmieniły i to ostro,pamiętam jak na ul okólnej kopali rów pod kabel ok 70-80 cm głęboki szer ok 30 cm i wychodziło im tyle fantów ,że nazbierała sie pełna kupa żelastwa ,z którego okoliczne dzieciaki miały radochę bo można było pośmigać w niemieckim hełmie ...Po wojnie ludzie wrzucali różne śmieci do okolicznych rowów,transzei różnego rodzaju broń hełmy i różny złom ...Właśnie w okolicach dworca Toruń płn znajduje się kilka ciekawych miejsc ,gdzie różnego rodzaju fanty się zdarzają....
wino39 Napisano 1 Grudzień 2009 Napisano 1 Grudzień 2009 może mi ktoś podpowiedziedź gdzie w Bydgoszczy są jakieś zrzutowiska????? z góry dzięki pzdr wino
przemope Napisano 1 Grudzień 2009 Napisano 1 Grudzień 2009 Info dla wino39: staw między KFC a Makropozdro - przemope
gajowy408 Napisano 4 Grudzień 2009 Autor Napisano 4 Grudzień 2009 no nieźle nieźle.W Toruniu jest troszkę miejscówek do pokopania,lecz na zrzutowiska nie można liczyć bo 'każdy wie, a nikt nie powie"Tylko ,że po takich opcjach jak zrzutowiska śladu nie ma .Tylko wspomnienie i legendy z własnym wątkiem ;))) Znajdzie ktoś kilka łusek kilka blaszek i jakiś niezbędnik no i myśl się nasuwa zrzutowisko hehe powodzenia ....
przemope Napisano 4 Grudzień 2009 Napisano 4 Grudzień 2009 odpowiedź dla wino39: Tak myślałem, że z twojej strony będzie taka reakcja. Popytaj znawców tematu ale tych starszej daty. Kiedyś zanim powstały tam centra handlowe był to teren porośnięty, a nawet bardzo zarośnięty. W stawie harcowały stada szczupaków, które łowiło się regularnie na żywca. Z kolei miejscowi z linką i kotwiczką wyciągali utopione mausery i inne ciekawostki. Tuż po wojnie miejscowa ludność miała za zadanie oczyścić okoliczne lasy z zalegającego tam wojskowego sprzętu i odstawić go na najbliższy komisariat. Z opowieści autochtona dowiedziałem się, że szło się z jednym karabinem i granatem na posterunek, a pozostały ciężki majdan wrzucało się właśnie to tego stawu :)
vonbromberg Napisano 4 Grudzień 2009 Napisano 4 Grudzień 2009 W czasie suszy to i bez kotwicy stawek przy obecnym KFC oddawał żelastwo.Gzin - wysadzisko z fajnym lejem.
przemope Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 No proszę vonbromberg masz fajne wspomnienia :)
vonbromberg Napisano 6 Grudzień 2009 Napisano 6 Grudzień 2009 Księże Góry pod Grudziądzem. To był zawsze fajny temat i kilka dużych zrzutowisk.
przemope Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Wujek kolegi z Grudziądza wyszedł na patrol 2 lub 3 września 1939 roku w Księżych Górach i już nie powrócił. Do tej pory jego losy nie są znane rodzinie.
przemope Napisano 11 Grudzień 2009 Napisano 11 Grudzień 2009 Odpowiedź dla wino39: tylko z opowieści starszego pokolenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.