Skocz do zawartości

Walther Heeresmodell LP-38- Rodzaje amunicji

ostwid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszytskich.
poszukuje informacj na temat amunicji to pistoletu sygnałowego Walther Heeresmodell LP-38.
Chodzi mi w szczególności o rodzaje pocisków, co oznaczały kolory i jaki z każdych pocisków miał wymiar:długość i szerokość?
informacje na temat samego pistoletu już znalazłem, ale więcej problemów sprwiło mi szukanie rodzajów pocisków, więc proszę was znawców o pomoc.
Pozdrawiam Ostwid

Na podstawie ksiazki Broń piechoty Wehrmachtu 1939-1945"
Naboje sygnałowe i oświetlajace, wykorzystywane przez Wehrmacht w okresie II wojny św.miały specjalne oznaczenia w celu ułatwienia posługiwania sie nimi w dzień i w nocy.
Oprócz odpowiednich napisów na łuskach stosowano na nich takze oznaczenia barwne (tak samo barwiono dno i czoło naboju)
odpowiadajace kolorowi wydzielanego swiatła lub dymu.
W nocy rozpoznanie typu naboju umozliwiwały wypukłe litery lub znaki oraz odpowiednie nacięcia na dolnej krawędzi łusek.

- nabój sygnałowy czerwony (Signalpatrone mit Einzelstern rot) z łuską kartonowa.Kaliber 26,3mm ,długość 82,5mm , masa naboju 52,5g. Czas swiecenia 8-9s. Maks. pułap osiagany przez nabój 80m.

- nabój oswietlajacy (Leuchtpatrone) z łuska aluminiową. Kaliber 26,3mm , długość 83mm, masa naboju 62-78g , masa ładunku oswietlajacego 40-50g , czas swiecenia 6-15s. maks.pułap 80m

- nabój sygnałowy hukowy typu R (R-patrone) z łuska kartonowa (imitujacy wybuch szrapnela). Kaliber26,3mm. długość 135mm ,masa naboju 75g ,masa ładunku oswietlajacego 35g,czas swiecenia 1-2 s, maks. pułap 80m.

- nabój sygnałowy koloru zielonego na spadochronie (Fallschrimsignalpatrone grun) z łuska aluminiową.
kaliber 26,3mm ,długość 135mm, masa naboju 82-85g , masa ładunku dymnego 15g.,czas utrzymywania się zasłony dymnej 9s. maks.pułap 80m.

Do pistoletów sygnałowych Wehrmachtu stosowano trzy zasadnicze rodzaje amunicji ; sygnałową, oświetleniową, granaty bojowe.

i jeszcze coć takiego;
biały-tu sa nasze pozycje, odziały
czerwony- tam sa pozycje nieprzyjaciela,nieprzyjaciel atakuje, postawić ogień zaporowy
zielony-przenieść ogień
biały,zielony,czerwony- tresc uzgadniana miedzy współdziałajacymi oddziałami
fioletowy i dymy - uwaga czołgi,tu atakuja czołgi

to tyle co znalazłem pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie