ostwid Napisano 22 Październik 2009 Autor Share Napisano 22 Październik 2009 Witam Wszytskich.poszukuje informacj na temat amunicji to pistoletu sygnałowego Walther Heeresmodell LP-38.Chodzi mi w szczególności o rodzaje pocisków, co oznaczały kolory i jaki z każdych pocisków miał wymiar:długość i szerokość?informacje na temat samego pistoletu już znalazłem, ale więcej problemów sprwiło mi szukanie rodzajów pocisków, więc proszę was znawców o pomoc.Pozdrawiam Ostwid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertstone Napisano 23 Październik 2009 Share Napisano 23 Październik 2009 Na podstawie ksiazki Broń piechoty Wehrmachtu 1939-1945"Naboje sygnałowe i oświetlajace, wykorzystywane przez Wehrmacht w okresie II wojny św.miały specjalne oznaczenia w celu ułatwienia posługiwania sie nimi w dzień i w nocy.Oprócz odpowiednich napisów na łuskach stosowano na nich takze oznaczenia barwne (tak samo barwiono dno i czoło naboju)odpowiadajace kolorowi wydzielanego swiatła lub dymu.W nocy rozpoznanie typu naboju umozliwiwały wypukłe litery lub znaki oraz odpowiednie nacięcia na dolnej krawędzi łusek.- nabój sygnałowy czerwony (Signalpatrone mit Einzelstern rot) z łuską kartonowa.Kaliber 26,3mm ,długość 82,5mm , masa naboju 52,5g. Czas swiecenia 8-9s. Maks. pułap osiagany przez nabój 80m.- nabój oswietlajacy (Leuchtpatrone) z łuska aluminiową. Kaliber 26,3mm , długość 83mm, masa naboju 62-78g , masa ładunku oswietlajacego 40-50g , czas swiecenia 6-15s. maks.pułap 80m- nabój sygnałowy hukowy typu R (R-patrone) z łuska kartonowa (imitujacy wybuch szrapnela). Kaliber26,3mm. długość 135mm ,masa naboju 75g ,masa ładunku oswietlajacego 35g,czas swiecenia 1-2 s, maks. pułap 80m.- nabój sygnałowy koloru zielonego na spadochronie (Fallschrimsignalpatrone grun) z łuska aluminiową.kaliber 26,3mm ,długość 135mm, masa naboju 82-85g , masa ładunku dymnego 15g.,czas utrzymywania się zasłony dymnej 9s. maks.pułap 80m.Do pistoletów sygnałowych Wehrmachtu stosowano trzy zasadnicze rodzaje amunicji ; sygnałową, oświetleniową, granaty bojowe.i jeszcze coć takiego;biały-tu sa nasze pozycje, odziałyczerwony- tam sa pozycje nieprzyjaciela,nieprzyjaciel atakuje, postawić ogień zaporowyzielony-przenieść ogieńbiały,zielony,czerwony- tresc uzgadniana miedzy współdziałajacymi oddziałamifioletowy i dymy - uwaga czołgi,tu atakuja czołgito tyle co znalazłem pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostwid Napisano 23 Październik 2009 Autor Share Napisano 23 Październik 2009 Bardzo ci dziękuję za tak wyczerpujące wiadomości na ten temat desertstone:)Pozdrawiam Ostwid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.