Skocz do zawartości

Rutus proksima - pomiar głębokości i pinpoint

ronin69

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy któryś z kolegów mógłby opisać:
1- jak sprawuje się pinpoint w tym wykrywaczu - precyzja, głębokość, w jakim trybie działa?
2- czy ktoś mógłby opisać jak i kiedy działa w tym sprzęcie pomiar głębokości znaleziska. Czy działa też na militarce czy tylko na kolorowych?

pozdr.
ronin69
Napisano
Pin point działa na każdy metal bez względu na ustawioną dyskryminację. Skalowany jest na monetę. Więc przy większym przedmiocie może podawać na wyświetlaczu nie prawdziwą odległość.
Napisano
http://www.rutus.com.pl/instrukcje/proxima.pdf
Aby namierzyć dokładne
miejsce zalegania przedmiotu możemy użyć pin-point" czyli wcisnąć i trzymać przełącznik
umieszczony pod palcem wskazującym. Ruchem na krzyż określamy miejsce zalegania przedmiotu.
Jest ono tam, gdzie ton dźwięku jest najwyższy a skala na LCD pokazuje najmniejszą wartość
głębokości. Pomiar głębokości jest zeskalowany dla średniej wielkości monety i nie jest zależny od
ustawienia czułości. Pojawiający się napis MONETA NA .. CM" oczywiście nie oznacza, że
znalezionym przedmiotem jest moneta. Oznacza tylko, że jeśli jest to moneta to najprawdopodobniej
będzie na podanej głębokości.
Napisano
Dziękuję czytałem wcześniej instrukcję.

Czy pomiar działa tylko przy włączonym pinpoint?
Czy pinpoint to tak naprawdę tryb statyczny w tym wykrywaczu?

Na innym wykrywaczu używałem pomiaru głębokości nie podczas szukania monet, ale przy poszukiwaniu militarki kiedy przypuszczałem, że znalezisko może być niebezpiecznie, żeby w pewnym momencie przestać kopać łopatą i zacząć delikatnie.
Czy tu będę mógł działać podobnie?
Pomiar głębokości jest podawany od razu na wyświetlacz czy trzeba coś przyciskać?

krzys-kf napisał ze pomiar działa na każdy metal bez względu na dyskryminację"
wiec wydaje mi się, że włączenie pinpointa powoduje dopiero uruchomienie pomiaru głębokości.
Jeśli jednak pomiar działa tylko przy włączonej dyskryminacji na kolorki to wg mnie jest to błąd.
Co o tym myślicie?
Napisano
wciskasz pinpoint i masz pomiar głebokości na wyswietlaczu automatycznie, nie trzeba nic właczac. W proximie jest fajna rzecz- tryb jednoczesny ( dynamiczny i z toru statycznego razem) Fajnie by bylo gdyby pinpoint działal na statyku, lecz tak nie jest, pomogło by to w poszukiwaniach, lecz mozna sie przyzwyczaic i w sluchiwac w głebie sygnału
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie